Lotus cheesecake – pečená torta s jednoduchou prípravou

Lotus cheesecake je obľúbenou pochúťkou všetkých, ktorí majú nielen radi svieže tvarohové torty, ale aj tých, ktorí milujú škoricu a karamel. Toto spojenie vyniká svojou unikátnou chuťou. Ako si pripraviť pečený Lotus cheesecake?

Čo je lotus cheesecake?

Lotus cheesecake vznikol ako variácia na tradičný cheesecake, kedy do základu boli pridané sušienky Lotus Biscoff a tiež karamelový krém Lotus. Tieto belgické sušienky sú známe pre svoju škoricovo-karamelovú príchuť, a práve táto kombinácia dáva torte unikátnu štruktúru a chuť.

Lotus cheesecake sa rýchlo stal obľúbeným dezertom v kaviarňach, reštauráciách a domácnostiach po celom svete. Recepty na túto nepečenú aj pečenú tortu z lotusiek sa začali čoskoro objavovať na internete, takže sa rozšírili medzi mnoho kuchárok. Vďaka svojej jedinečnej kombinácii chutí a atraktívnemu vzhľadu získal lotus cheesecake širokú popularitu a stal sa jedným z obľúbených dezertov medzi milovníkmi sladkostí.

Recept na lotus cheesecake

Lotus cheesecake recept môže vyzerať zložito, ale jeho lahodná chuť za to rozhodne stojí!

Suroviny

  • 200 g sušienok Lotus Biscoff,
  • 100 g masla (rozpusteného),
  • 500 g smotanového syra,
  • 200 g krémového tvarohu,
  • 200 g cukru,
  • 4 veľké vajíčka,
  • 200 g karamelového krému Lotus Biscoff,
  • 1 lyžička vanilkového extraktu.

Postup prípravy

  1. Rozomeľte sušienky Lotus Biscoff na drobné kúsky – buď v mixéri, alebo vložením sušienok do uzatvárateľného vrecka a roztlačením valčekom. Zmiešajte ich s rozpusteným maslom, kým získate konzistenciu mokrého piesku.
  2. Túto zmes utlačte na dno tortovej formy s odnímateľným dnom (obvykle s priemerom 23 cm). Uistite sa, že sušienky sú rovnomerne rozprestreté a dobre utlačené. Dajte do chladničky a nechajte stuhnúť.
  3. Medzitým predhrejte rúru na 160 °C.
  4. V mixéri zmiešajte smotanový syr, krémový tvaroh, cukor a vanilkový extrakt, kým nedostanete hladkú zmes.
  5. Pridajte jedno vajíčko za druhým a dobre premiešajte medzi pridaním každého vajíčka.
  6. Nalejte polovicu tejto zmesi na sušienkový základ v tortovej forme.
  7. V miske zmiešajte karamelový krém Lotus Biscoff a prelejte ho na vrchol polovice zmesi vo forme.
  8. Nalejte zvyšnú zmes smotanového syra na vrchol a použite vidličku alebo nôž na vytvorenie vzorov, ktoré zmiešajú vrchnú vrstvu s karamelovým krémom.
  9. Pečte karamelový lotus cheesecake vo vyhriatej rúre po dobu asi 45-60 minút.
  10. Potom vypnite rúru a nechajte lotuskovú tortu vo vnútri rúry ešte asi 1 hodinu.
  11. Skôr ako lotus tortu servírujete, nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu a potom dajte do chladničky aspoň niekoľko hodín alebo cez noc, aby stuhol.
  12. Pred podávaním ozdobte cheesecake extra sušienkami Lotus Biscoff a karamelovým krémom Lotus Biscoff podľa chuti.

Tip: Vyskúšajte tiež recept na nepečený čokoládový cheesecake.

Ako pripraviť nepečený lotus cheesecake?

Príprava nepečeného lotus cheesecaku sa od pečeného variantu veľmi nelíši. Hlavný rozdiel je akurát v tom, že preskočíte pridanie vajíčok a fázu pečenia – a formu s pripravenou sušienkovou základňou a krémovou zmesou uložíte do chladničky, minimálne na 4 hodiny. Potom môžete stuhnutú tortu konzumovať. Nepečený cheesecake z lotus sušienok je rovnako chutný, ako cheesecake z lotusiek, ktorý upečiete.

Zdroj: scottishscran.com, www.goodhousekeeping.com


Ďalšie lahodné dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.