Fitness makový závin z tvarohového cesta – recept bez kysnutia

Makový závin, resp. makovník, patrí medzi najtradičnejšie slovenské múčniky, ktoré si doma môžete upiecť. Okrem typickej kysnutej verzie môžete vyskúšať aj recept na odľahčenejší variant z tvarohového cesta.

Recept na makovník z tvarohového cesta

Pokiaľ nemáte v obľube kysnuté cesto alebo sa vám zdá príliš pracné, môžete vyskúšať zdravší variant makového závinu z tvarohového cesta. Výhodou je absencia kysnutia. Mak a tvaroh navyše tvoria skvelú kombináciu.

Suroviny

  • 250 g polohrubej múky,
  • 125 g tvarohu,
  • 50 g práškového cukru,
  • 75 ml oleja,
  • 75 ml mlieka,
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva,
  • štipka soli,
  • maková náplň,
  • vajcia.

Postup prípravy

  1. Predtým, než začnete, dajte rúru predhriať na 180 °C.
  2. Múku preosejte spoločne s kypriacim práškom do pečiva a štipkou soli cez sito.
  3. Do tejto sypkej zmesi pridajte olej, mlieko, tvaroh a cukor.
  4. Vypracujte hladké cesto. Konzistencia by mala byť ľahko lepkavá.
  5. Po spracovaní tvarohového cesta na závin ho vyberte na pomúčenú dosku. Zvoľte si, či chcete jeden závin alebo radšej dva menšie. S menšími sa vám pravdepodobne bude lepšie manipulovať a nebudú tak náchylné na popraskanie.
  6. Akonáhle vyvaľkáte cesto do tenkej placky, môžete ho potrieť makovou náplňou. Podrobnejší návod na prípravu náplňe nájdete TU.
  7. Od okrajov by ste mali nechať kúsok miesta, aby náplň nevytiekla.
  8. Pripravený závin preložte na plech s papierom na pečenie, pred vložením do rúry ešte potrite rozšľahaným vajíčkom.
  9. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu zhruba 45 minút.
Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.