Pohánkové rizoto – pripravte si rýchly a zdravý pokrm

Pohánkové rizoto patrí medzi zdravé a vyvážené pokrmy. Je tiež lahodnou a zdravou alternatívou klasického rizota, kde sa môžete s prípravou jedla a jeho chuťami vyhrať. 

Pohánka je surovina, ktorej výhody poznali aj naši predkovia. Je plná vlákniny, bielkovín a živín, ktoré nášmu telu prospievajú. Pripraviť ju nie je vôbec zložité a môžete ju podávať buď ako prílohu takmer k akémukoľvek pokrmu, alebo ako hlavné jedlo. Nechajte sa inšpirovať a pripravte si pohánkové rizoto podľa nášho receptu.

Akú pohánku vybrať na rizoto ?

Vzhľadom na to, že existuje hneď niekoľko variácií pohánky, nie všetky sa na prípravu rizota hodia. Pre rizoto sú najvhodnejšie pohánkové krúpy.

Recept na pohánkové rizoto

Toto pohánkové rizoto s kuracím mäsom je veľmi zdravým a výživným pokrmom, ktorý môžete obohatiť o čerstvú zeleninu alebo šalát.

Suroviny

  • 1 hrnček pohánky,
  • 400 g kuracieho mäsa,
  • 2 a ½ hrnčeka kuracieho vývaru,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • ½ hrnčeka hrášku,
  • ½ hrnčeka syra (parmezán alebo cheddar),
  • 2 PL olivového oleja,
  • soľ,
  • korenie.

Postup prípravy

  1. Kuracie prsia umyte, osušte papierovou utierkou a nakrájajte na kocky.
  2. Osoľte a okoreňte podľa chuti.
  3. V hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  4. Cibuľu orestujte dozlatista.
  5. Cesnak nakrájajte na veľmi drobné kúsky a spolu s kuracím mäsom pridajte do panvice.
  6. Všetko opečte, kuracie kúsky by mali byť zlatisto hnedé.
  7. Do panvice pridajte pohánku, premiešajte ju s kuracím mäsom – opečená pohánka by mala voňať po orieškoch.
  8. Postupne do panvice prilejte kurací vývar, priveďte do varu, znížte teplotu a prikryte pokrievkou.
  9. Rizoto varte približne 20 minút – pokiaľ pohánka nebude mäkká.
  10. Do rizota pridajte hrášok a varte ďalších 5 minút. 
  11. Rizoto dochuťte soľou a korením.
  12. Na záver pridajte nastrúhaný syr a premiešajte – syr by sa mal rozpustiť, čím vznikne krémová konzistencia rizota.

Rizoto si môžete upraviť podľa seba a surovín, ktoré máte doma. Výborné je tiež pohánkové rizoto s hubami, cuketou, so špenátom, bravčovým mäsom alebo len obyčajné pohánkové rizoto s hráškom. A aby rizoto bolo chutnejšie, nebojte sa do neho pridať nasekané čerstvé bylinky ako je rozmarín, petržlen alebo kurkuma.

Ďalšie obľúbené recepty z pohánky:

Zdroj: self.com, cookingclassy.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.