Švédsky koláč – tradičný škandinávsky múčnik

Švédsky koláč síce nie je veľmi rozšírený múčnik, ale zato sa pýši skvelou chuťou. Vyskúšajte si ho upiecť aj vy.

Čo je švédsky koláč?

Švédsky koláč môžete poznať aj pod názvom „kanelbulle“. Jedná sa o populárny škandinávsky múčnik, ktorý sa podobá škoricovým slimákom. Vyrába sa z kysnutého cesta, ktoré sa plní zmesou cukru a škorice, čo dáva múčniku jeho charakteristickú chuť a vôňu.

Recept na švédsky koláč

Vyskúšajte tento recept a naservírujte švédsky koláč na nedeľné raňajky. Všetci to určite ocenia.

Suroviny

  • 500 g hladkej múky,
  • 250 ml mlieka,
  • 75 g masla,
  • 75 g cukru,
  • 1/2 lyžičky soli,
  • 1 balíček suchého droždia (cca 7 g),
  • 1 lyžička mletého kardamómu (voliteľné).

Na náplň

  • 75 g masla (mäkkého),
  • 75 g cukru,
  • 2 lyžičky mletej škorice.

Postup prípravy

  1. V malom hrnčeku zahrejte mlieko a rozpustite v ňom maslo. Mlieko by nemalo byť príliš horúce, aby nepoškodilo droždie.
  2. V mise zmiešajte múku, cukor, soľ a prípadne kardamóm. Do stredu misky urobte jamku a pridajte suché droždie.
  3. Postupne prilievajte mlieko s maslom do jamky s droždím a začnite miešať, kým sa nevytvorí hladké cesto.
  4. Cesto spracujte rukami, kým nebude elastické. Prípadne môžete použiť mixér s hákom.
  5. Cesto nechajte v mise kysnúť pod pokrievkou na teplom mieste asi hodinu, alebo pokiaľ zdvojnásobí svoj objem.
  6. Pripravte si náplň – zmiešajte mäkké maslo, cukor a škoricu do hladkej pasty.
  7. Vyvaľkajte vykysnuté cesto na plát a potom ho rozprestrite do štvorca.
  8. Rozotrite náplň na cesto tak, aby ho celé pokrývala.
  9. Z cesta s náplňou vytvorte valček a nakrájajte ho na plátky o šírke asi 2 cm.
  10. Koláče usporiadajte na plech s papierom na pečenie a nechajte kysnúť ďalších 20 minút.
  11. Pečte koláče v predhriatej rúre asi 10-15 minút, kým nie sú zlatisté.
  12. Po vybratí z rúry môžete koláče potrieť rozšľahaným vaječným bielkom a posypať cukrom alebo nasekanými mandľami.
Tradičný švédsky koláč.
Zdroj foto: Agnes Kantaruk / Shutterstock.com

Čo pridať do švédskeho koláča?

Do cesta môžete pridať nasekané orechy, napríklad mandle či lieskovce, aby mal koláč lepšiu textúru. Do náplne pridajte kandizované alebo sušené ovocie, ako napríklad brusnice, hrozienka, goya, marhule a ďalšie. To dodá koláču príjemnú kyslosť.

Pridajte ako do cesta, tak pokojne aj do náplne citrónovú či pomarančovú kôru, aby mal múčnik lepšiu vôňu a chuť. Namiesto klasickej náplne môžete použiť vanilkový puding, ktorý dodá koláču krémovú chuť.

Povrch koláča môžete posypať makom, kokosom alebo sezamom, či poklásť plátky čerstvého ovocia. Vznikne vám tak skvelý švédsky koláč s ovocím, napríklad obľúbený švédsky jablkový koláč

Fantázii sa medze nekladú, takže si môžete vytvoriť vlastné varianty podľa svojich chuťových preferencií. Existuje mnoho variantov tohto koláča, ako je napríklad sypaný alebo švédsky tvarohový koláč.

Zdroj: allrecipes.com, simplyrecipes.com


Ďalšie sladké recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.