Zemiakový prívarok na kyslo – recept na slovenskú klasiku

Pripravte si doma tento recept na slovenskú klasiku – zemiakový prívarok na kyslo. Pochutia si na ňom mäsožravci (v prípade servírovania s fašírkou), ale aj vegetariáni (podávajte s uvareným vajíčkom).

Zemiakový prívarok je typickým pokrmom pre viacero stredoeurópskych a východoeurópskych krajín, kde zemiaky tvorili základnú súčasť stravy už v minulosti. Kým pre nás je typický zemiakový prívarok s fašírkou, v Maďarsku ho nájdete pod označením “krumlipaprikás” – ochutený je paprikou a podávaný s klobásou.

Recept na zemiakový prívarok

Poďme na to! Vyskúšajte recept na tento rýchly prívarok zo zemiakov.

Suroviny

  • 1 kg zemiakov,
  • 1 cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice hladkej múky,
  • 2 lyžice octu,
  • 1 lyžica cukru,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • majorán,
  • olej,
  • 250 ml smotany na šľahanie (33%).

Postup prípravy

  1. Cibuľu a cesnak očistíme, nakrájame nadrobno a orestujte na oleji.
  2. Prihodíme očistené a na kocky pokrájané zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, majorán.
  3. Zalejeme vodou, premiešame a varíme do zmäknutia zemiakov, cca. 30 minút.
  4. Medzitým si v miske pripravíme zátrepku – rozmiešame smotanu s múkou.
  5. Za stáleho miešania prilievame zátrepku k uvareným zemiakom.
  6. Nakoniec pridáme ocot a povaríme ešte niekoľko minút.

S čím podávať zemiakový prívarok

  • Najobľúbenejšou voľbou je zemiakový prívarok s fašírkou.
  • Alternatívou môže byť aj opražený hrubý párok alebo sekaná (recept nájdete TU).
  • Častou prílohou sú aj vajíčka na trvo, voľské oko alebo pošírované vajíčko.
  • Opečená cibuľka alebo chrumkavé kúsky slaninky na vrchu sú tiež chutnou alternatívou, ako vylepšiť tento prívarok.
  • Ak sa vám nechce nič vymýšľať, pokojne siahnite len po čerstvom pečive.

Tip: Ako dlho variť vajce – na mäkko, na tvrdo či stratené vajce.


Ďalšie recepty na prívarky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.