Jednoduchá rascová polievka s vajcom – rýchly recept

Rascová polievka bola pripravovaná už našimi prababičkami a dodnes je súčasťou školských jedální i domácností. Pripravte si recept na túto veľmi jednoduchú, ale zdravú polievku.

Rascová polievka s vajcom je často veľmi podceňovanou polievkou. Varili ju už naše prababičky, ktoré už vtedy veľmi dobre poznali jej účinky. Rasca je totiž nenápadné korenie, ktoré pomôže s rôznymi zdravotnými neduhmi. Nechajte sa inšpirovať receptom, ktorý zvládne aj začiatočník.

Prečo je rascová polievka zdravá

Vedeli ste, že aj obyčajná rasca má blahodárne účinky na naše zdravie, a preto by mala byť súčasťou našich jedálnych lístkov? Hlavnou zložkou rasce je karvón, ktorý má významný vplyv na trávenie, napomáha pri nadúvaní a črevných kolikách. Avšak rasca má tiež mnoho iných pozitívnych prínosov pre naše zdravie, ako napríklad:

  • napomáha pri akýchkoľvek bolestiach (tíši najmä bolesti menštruačné),
  • podporuje tvorbu materského mlieka,
  • bojuje proti kašľu,
  • upokojuje,
  • znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi,
  • je dobrým pomocníkom pri chudnutí,
  • odvar z rasce je vhodný pre výplach očí,
  • rasca podporuje krvotvorbu,
  • má protizápalové účinky.

Rýchla rascová polievka

Rascová polievka s vajíčkom je snáď najjednoduchšou možnou polievkou vôbec. Vyskúšajte tento rýchly a hlavne chutný recept, na ktorom si pochutnajú aj deti.

Suroviny

  • 1 veľká kávová lyžička masti,
  • voda (zeleninový vývar),
  • 1 vrchovatá kávová lyžička rasce,
  • 1 vajce,
  • 1 polievková lyžica hladkej múky,
  • 1 kávová lyžička vegety alebo kocka bujónu,
  • trocha mletej sladkej papriky a čerstvej nasekanej petržlenovej vňate.

Postup prípravy

  1. Masť si v hrnci rozohrejte.
  2. Pridajte rascu a mletú papriku, krátko opražte.
  3. Do hrnca pridajte múku, premiešajte a zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom.
  4. Dochuťte vegetou alebo soľou a varte 10 minút.
  5. Celé vajce rozšľahajte a vlejte pred koncom do polievky, poriadne premiešajte.
  6. Na záver pridajte čerstvú nasekanú petržlenovú vňať, ktorá polievku krásne prevonia.
rascova polievka
Zdroj foto: kariphoto / Shutterstock.com

Tipy na vylepšenie

  • Rascová polievka s vajcom môže byť o niečo chutnejšia a výživnejšia, keď do nej pridáte nastrúhanú mrkvu a petržlen.
  • Aby zasýtila čo najviac, pridať môžete aj zemiaky, kombinácia rasce a cesnaku je tiež zdravotne prínosná.
  • Táto rýchla polievka bude lepšie chutiť, keď ju pripravíte na masti, pretože práve to je tajomstvom jej chuti.
  • Vynechať môžete zásmažku z múky, ktorú môžete nahradiť už spomínanou nastrúhanou zeleninou, takže rascová polievka bez múky určite poteší aj celiakov.

S čím podávať polievku

Rascovú polievku môžete podávať na mnoho spôsobov:

  • Rascová polievka s vajcom – stačí do polievky pridať rozšľahané vajcia.
  • Rascová polievka s haluškami – aj klasické halušky z múky alebo krupice sa do tejto polievky hodia.
  • Rascová polievka s krupicou – do polievky môžete pridať aj krupicu. Rozšľahajte vajcia, pridajte krupicu a vlejte do polievky.
  • S krutónmi – čerstvé osmažené krutóny dodajú polievke tú pravú chuť.
  • S rezancami – závarkou do polievky môžu byť aj rezance či iné cestovinové závarky.
  • So zeleninou – koreňová zelenina spolu so zemiakmi rascovú polievku výrazne obohatí.

Rascová polievka by rozhodne nemala chýbať v jedálničku dojčiacich matiek. Novonarodené bábätká často trápi nadúvanie a bolesti bruška, s ktorými si vie poradiť práve korenie ako je rasca.

Pripravujete aj vo vašej domácnosti tento recept alebo už postupne vymizol z kuchárskych kníh?

Zdroj: warburtons.co.uk, kingarthurbaking.com


Ďalšie recepty na rýchle polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.