Bábovka bez vajec a mlieka – recept (nielen) pre vegánov

Bábovka bez vajec je variantou na klasický recept na bábovku, ktorú poznáme určite všetci. Táto varianta neobsahuje vajcia v základe svojho receptu, ale aj tak je stále chutným dezertom obľúbeným u nás už dlhé roky.

Pre koho je bábovka bez vajec vhodná?

Bábovka bez vajec je vhodná hneď pre niekoľko skupín ľudí, ako sú napríklad:

  • Vegáni a vegetariáni – bábovka neobsahuje žiadne živočíšne produkty, samozrejme keď sa do nej nepridá aj mlieko. Preto môžete vyskúšať aj palacinky bez vajec
  • Alergici na vajcia – bezlepková bábovka bez vajec teda neobsahuje žiadnu alergénnu zložku.
  • Ľudia s vysokým cholesterolom – tento variant bábovky obsahuje menej cholesterolu ako klasická verzia s maslom a vajcami, takže si ju môžu dopriať aj ľudia, ktorí na vysoký cholesterol trpia, alebo sa snažia znížiť príjem týchto potravinových zložiek.
  • Ľudia, ktorý držia diétu – bábovka bez vajec obvykle nemá taký vysoký obsah tukov ako bábovka s vajíčkami a maslom, čo môže byť vhodné pre tých, ktorí preferujú ľahšie dezerty a nechcú veľmi pribrať.

Tip: Čím nahradiť vajcia v receptoch: 14 tipov pri varení a pečení

Recept na bábovku bez vajec

Pokiaľ máte skúsenosti s prípravou klasickej bábovky, bude pre vás príprava nadýchanej bábovky bez vajec a mlieka úplnou hračkou.

Suroviny

  • 200 g hladkej múky,
  • 150 g cukru,
  • 1 balenie vanilkového cukru,
  • 1 lyžička prášku do pečiva,
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy,
  • 240 ml vody,
  • 80 ml rastlinného oleja,
  • 1 lyžička octu (biely alebo jablčný),
  • 1 lyžička vanilkového extraktu,
  • kôra z jedného citróna.

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a vymažte alebo vysteľte formu na bábovku.
  2. V mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a jedlú sódu.
  3. V inej miske zmiešajte mokré ingrediencie: vodu, rastlinný olej, ocot, vanilkový extrakt a citrónovú kôru.
  4. Postupne pridajte zmes mokrých ingrediencií do zmesi suchých ingrediencií a premiešajte, kým nedostanete hladké cesto.
  5. Nalejte cesto do pripravenej formy na bábovku.
  6. Pečte bezvaječnú bábovku v predhriatej rúre po dobu približne 40-50 minút, alebo kým nevyjde čistý špajle, keď ju vložíte do stredu bábovky.
  7. Nechajte bábovku chladnúť v miske asi 10 minút, potom ju opatrne vyklopte z formy a nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Najkrájaná bábovka bez vajec.
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Ako vylepšiť bezvaječnú bábovku?

Ako každé jedlo, aj bábovka bez vajec môže byť zdravým variantom, pokiaľ je pripravovaná z kvalitných ingrediencií a konzumovaná s mierou. Použite napríklad celozrnnú múku, nerafinovaný cukor a rastlinný olej s nízkym obsahom nasýtených tukov. To zvýši nutričnú hodnotu bábovky. Pokiaľ chcete dodať viac vlákniny a živín, pridajte do nej ovocie či orechy. Keď si ju pripravíte bez vajec a bez mlieka navyše obsahuje menej cholesterolu a nasýtených tukov, čo je skvelé pre zdravie srdca.

Celkovo platí, že bábovka bez vajec môže byť súčasťou zdravej stravy, pokiaľ je pripravená s ohľadom na výber ingrediencií a s umiernenou konzumáciou. Rovnako ako u iných dezertov by mala byť konzumovaná ako občasná pochúťka, nie ako hlavný zdroj výživy.

Bábovka bez vajec môže byť rovnako chutná ako tradičná bábovka, pokiaľ je správne pripravená z kvalitných ingrediencií. Každý, kto preferuje dezerty bez vajec, môže tento variant bábovky vyskúšať a oceniť jej jedinečnú chuť a stráviteľnosť.

Zdroj: baranbakery.com


Ďalšie recepty na chutné bábovky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.