Carpaccio z červenej repy – recept na ľahké a osviežujúce predjedlo

Carpaccio z červenej repy je vynikajúce letné predjedlo. Jedná sa o zdravý a osviežujúci šalát, ktorý je plný vitamínov. Navyše je vhodný aj pre vegetariánov. Ako na prípravu?

Červená repa je skvelou základnou surovinou pre rôzne predjedlá a šaláty. Jedným z nich je práve carpaccio, ktoré je plné lahodných chutí, a hlavne je zdravé. Samotná príprava nezaberie dlho, servírovanie je jednoduché a pritom pôsobivé.

Čo je carpaccio?

Carpaccio bolo pôvodne hovädzie mäso nakrájané na tenké plátky a zaliate omáčkou. Lenže v tejto dobe je možné pod rovnakým názvom nájsť množstvo rozmanitých pokrmov. Jedným z nich je práve carpaccio z červenej repy. To predstavuje alternatívu pre tých, ktorí nejedia mäso. Okrem cviklového carpaccia sa možno stretnúť aj s carpacciom z lososa.

Ako pripraviť červenú repu

Červenú repu na ďalšie spracovanie najčastejšie varíme. Ide o jednoduchý spôsob prípravy, pri ktorom sa však z repy môžu vyvariť cenné látky a špecifická chuť. Avšak ide o jednoduché riešenie, ako tvrdú buľvu premeniť na mäkkú zeleninu pripravenú na ďalšiu úpravu.

Malá repa potrebuje zhruba 50 minút, aby zmäkla. Čím je väčšia, tým dlhšia je samozrejme potrebná doba varu.

Namiesto varenia môžete vyskúšať pečenie. Upečená červená repa je príjemne sladkastá a zachováva si svoju zemitú chuť. Doba pečenia sa opäť odvíja od veľkosti buľvy. Zhruba po hodine môžete nožom či vidličkou do buľvy pichnúť – pokiaľ je hotová, nôž ľahko prejde aj cez.

Zaujímavou alternatívou je pripraviť si carpaccio zo surovej cvikly. Značne si tak sťažíte prípravu pokrmu, pretože surová buľva je veľmi tvrdá. Ide však o spôsob, ako v zelenine zachovať všetky vitamíny a minerály. Stačí ju len olúpať a nakrájať na tenké plátky.

Carpaccio z červenej repy s poľníčkom a vlašskými orechmi.
Zdroj foto: Annekathrin von Hacht / Shutterstock.com

Recept na carpaccio z červenej repy

Cviklove carpaccio s rukolou je skvelou alternatívou tradičnej varianty tohto pokrmu. Výrazná chuť červenej repy sa skvele dopĺňa so sviežim šalátom a zálievkou. Príprava nie je zložitá, len z pár surovín je možné pripraviť lahodné predjedlo.

Suroviny

  • 1 stredne veľká repa
  • ½ hrušky
  • hrsť poľníčka alebo rukoly
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžica jablčného octu
  • 6 lístkov mäty
  • ½ lyžičky limetovej šťavy
  • 1 lyžička javorového sirupu
  • 1 lyžička horčice
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 200 °C.
  2. Z čerstvej repy odkrojte vrchnú a spodnú časť, dobre ju umyte a zabaľte do alobalu.
  3. Dajte piecť do rúry na zhruba 1 hodinu a 15 minút. Prípadne je možné použiť predvarenú repu a tento krok preskočiť.
  4. Vychladnutú repu krájajte na tenké plátky a pokladajte na tanier. Navrch pridajte rukolu či poľníček.
  5. Hrušku postrúhajte na tenké plátky a položte ich na kolieska repy.
  6. Na prípravu zálievky zmiešajte olivový olej, ocot, nakrájané mätové lístky, javorový sirup, horčicu, limetovú šťavu a štipku soli. Suroviny vyšľahajte, aby sa spojili. Vzniknutou zmesou zalejte pripravenú repu a šalát.
  7. Nadrvte pár vlašských orechov a posypte nimi plátkami repy, potom môžete servírovať.

Tipy na vylepšenie

  • Červená repa má sama o sebe pomerne výraznú chuť, ale môžete pridať ešte ďalší výrazný prvok – kozí syr či parmezán.
  • Okrem šalátu môžete navrch pridať aj olivy, jarnú cibuľku či klíčky.
  • Jeme aj očami – pre naozaj jedinečný zážitok pripravte carpaccio z rôznych farebných druhov repy.

Ako podávať carpaccio

Najlepšie je podávať carpaccio z červenej repy pred hlavným chodom. Zeleninový variant je ľahký a skvele sa tak hodí pred slávnostným obedom. Avšak tento pokrm môže slúžiť aj ako netradičný dezert či ľahký obed, podávať sa dá s pečivom.

Carpaccio z pečenej červenej repy je skvelou voľbou, pokiaľ si chcete naplno vychutnať chuť tejto zeleniny. Avšak pripraviť si možno aj carpaccio zo surovej červenej repy. Chuť je viac svieža, repa si zachová vitamíny. Treba však počítať s tým, že je pomerne tvrdá. Je preto dôležité ju nakrájať naozaj na tenké plátky. Potom ju treba marinovať – čím dlhšie, tým lepšie.

Pokiaľ chcete podávať carpaccio z červenej repy s kozím syrom, je vhodné syr rozdrobiť navrch šalátu, prípadne rovnomerne na plátky repy. Alternatívou je nakrájať syr na menšie kúsky. Ďalšou možnosťou je potom carpaccio z červenej repy s parmezánom. Tento syr je vhodné nastrúhať na väčšie hobliny a tými pokrm ozdobiť.

Zdroj: bbcgoodfood.com, jamieoliver.com


Ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.