Fantastická čokoládová torta s mascarpone a ovocím

Čokoládová torta s figovým džemom je rozhodne tým pravým ozvláštnením a vítanou zmenou v nejednej kuchyni. Pokiaľ nemáte radi figy alebo nemáte po ruke figový džem, pokojne použite aj iné ovocie. Poďme sa pozrieť na to, ako pripraviť čokoládovú tortu s mascarpone a ovocím.

Recept na čokoládovú tortu

Recept na túto čokoládovú tortu nie je síce najrýchlejší ani najjednoduchší, ale jeho prípravu určite zvládnete a potešíte ním seba i svoje okolie.

Suroviny

Na korpus

  • 6 vajec,
  • 180 g polohrubej múky,
  • 2 polievkové lyžice kakaa,
  • 120 g kryštálového cukru,
  • 5 polievkových lyžíc studenej vody,
  • 1 prášok do pečiva,
  • 100 g horkej čokolády,
  • štipku soli.

Na mascarpone krém

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml smotany na šľahanie (aspoň 31%),
  • 250 g jemného tvarohu,
  • 100 g horkej čokolády,
  • 2 polievkové lyžice práškového cukru,
  • 1 želatínový stužovač Dr. Oetker,
  • figový džem.

Na polevu

  • 100 g horkej čokolády,
  • 50 ml smotany na šľahanie,
  • 10 g masla.

Postup prípravy

  1. Začneme s prípravou korpusu. Ako prvé si vo vodnom kúpeli rozpustíme horkú čokoládu, ktorú budeme pridávať do cesta. Než zmiešame všetky ingrediencie, tak nám čokoláda vychladne a budeme ju môcť primiešať do cesta.
  2. Keď je čokoláda rozpustená, oddelíme si do dvoch misiek bielky od žĺtkov, a z bielkov vymiešame sneh.
  3. Do misky so žĺtkami prisypeme kryš. cukor a vymiešame. Postupne pridávame lyžice s vodou.
  4. Do žĺtkovej zmesi pridáme všetky sypké suroviny – múku, kakao, štipku soli a prášok do pečiva.
  5. Na koniec do cesta pridáme rozpustenú čokoládu a sneh.
  6. Hotové cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme pri teplote 170 stupňov Celzia asi 40 minút.
  7. Krém si pripravíme nasledovne. Vyšľaháme si smotanu, do ktorej následne pridáme mascarpone a tvaroh. Aby sme ho trochu osladili, pridáme aj práškový cukor a rozpustenú vychladnutú čokoládu. A aby nám krém stuhol, prisypeme ešte stužovač a na hodinu vložíme do chladničky.
  8. Upečený a vyhladnutý korpus rozrežeme na 3 časti a začneme stavať tortu.
  9. Korpus natrieme figovým džemom (môžete použiť aj džem z iného ovocia) a nanesieme poriadnu vrstvu krému. Poukladáme ďalší korpus, znovu potrieme džemom a zakončíme to posledným korpusom. Celú tortu potrieme zvyšným krémom a odložíme ju do chladničky.
  10. Na záver si pripravíme čokoládovú polevu na tortu, a to klasickým zahriatím smotany, do ktorej nalámeme čokoládu a pridáme trochu masla. Necháme ju vychladiť a môžeme s ňou ozdobiť tortu.
  11. Lyžicou ju nanesieme na vrch torty a necháme po torte tiecť. Tortu s čokoládou ozdobíme kúskami fíg a nasekanými pistáciami. Fantázii sa samozrejme medze nekladú a tortu môžete ozdobiť podľa seba.
čokoládová torta
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Zdobenie čokoládovej torty

Obľúbenou kombináciou pri zdobení je čokoládová torta s malinami alebo jahodami. Môžete si tiež pripraviť jednoduchú čokoládový tortu z kinder čokolád v kombinácii s ovocím. Ak chcete čokoládu navyše, na strúhadle nastrúhajte horkú čokoládu po celej torte – strúhajte na hrubej strane, aby ste vytvorili čokoládové hobliny.

Nechajte sa inšpirovať článkom Zdobenie torty – inšpirácie nielen pre začiatočníkov

Urobte túto čokoládovú tortu pre deti na narodeniny. Alebo vyskúšajte aj overenú jednoduchú narodeninovú tortu pre rodinu či priateľov.

Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.