Zdobenie torty – inšpirácie nielen pre začiatočníkov

Zdobenie tort nemusí byť náročné, stačí len poznať tie správne postupy a možnosti. Prinášame vám inšpirácie na zdobenie torty – pripravte si glazúru, ovocie či jedlé kvety.

Zdobenie torty

Rozhodli ste sa, že upečiete krásnu tortu k narodeninám vašim deťom, rodičom alebo skrátka niekomu blízkemu? Potom určite viete, že nezáleží len na dobre upečenom korpuse alebo náplni. Krásu torte pridáva predovšetkým jej zdobenie navrchu a na stenách. Ako na to?

Existuje mnoho druhov a typov zdobenia, väčšinou sa líšia podľa toho, ktorý druh torty sa rozhodnete robiť. Na jemnú a ľahkú tortu sa totiž nehodí šľahačka alebo ťažký krém. Naopak krémovú a čokoládovú tortu už ťažko ozdobíte marcipánovými figúrkami.

Druh torty

Ešte, než sa pustíte do samotného pečenia torty, zvoľte si ten správny typ. Zo všetkého najskôr skúste zistiť, aký druh torty má oslávenec rád. Môže to byť ľahká a jemná torta „nahého“ typu alebo naopak hutná torta s krémom a čokoládovou polevou. Niekto miluje vôňu a chuť ovocia, iný zase preferuje marcipán alebo dominantnú chuť čokolády.

Pokiaľ zistíte, ktorý druh torty bude obdarovanej osobe najviac chutiť, zamerajte sa na štýl zdobenia. Môžete vybrať reálnu podobu výzdoby, tá sa vyberá predovšetkým u detských tort. Torty pre deti mávajú totiž zdobenie v podobe obľúbenej rozprávkovej postavy alebo motív celej rozprávky.

Inšpirácie na zdobenie torty

Inšpirácií na zdobenie tort nájdete na internete neúrekom. Cukrárske ozdoby nájdete aj v klasických hypermarketoch, kde je výber menší, pokiaľ by ste však mali špeciálne požiadavky, určite stojí za to pozrieť sa do špecializovaných obchodov a cukrární.

Medzi najobľúbenejšie cukrárske dekorácie a zdobenie tiež patria:

  • jedlé trblietky,
  • farebný dekoračný cukor,
  • mini marshmallows,
  • pusinky,
  • makrónky,
  • jedlé diamanty a želé,
  • cukrové konfety,
  • modelované kvety.
Dobrá rada: Je dôležité upiecť korpus na tortu deň vopred, aby pekne sadol a druhý deň vyrovnať nedokonalosti krémom.

Zdobenie torty pre deti

Ak pripravujete tortu pre dieťa, stavte na obľúbené rozprávkové motívy. Vyberte jeden z nich, ktorý sa oslávencovi páči a inšpirujte sa v ňom. Skvelou voľbou na zdobenie torty je jedlý papier. Nechajte natlačiť na jedlý papier obľúbenú rozprávkovú postavu a pritlačte potlačený jedlý papier na vrchol torty. Okolo dookola ozdobte napríklad čerstvým ovocím a krásnu tortu máte pripravenú na skvelú oslavu.

Jedlý papier sa vám bude hodiť ale aj v prípade výroby torty pre dospelých. Napríklad na oslavu firemných úspechov bude logo na torte vyzerať originálne a všetky tým prekvapíte. Pre manžela zase môžete pripraviť tortu s jedlým papierom v motíve obľúbeného auta alebo motorky.

Marcipánové figúrky

Hoci to môže vyzerať, že marcipánovým poťahom po celom povrchu torty odzvonilo, marcipánové figúrky sú v kurze stále. Vďaka poddajnosti marcipánu totiž môžete vytvoriť akýkoľvek tvar a dať tak priechodnosť vašej fantázii a kreativite. Pre oslávencov tak môžete nazdobiť tortu do akejkoľvek podoby. Ak zaobstaráte modrú farbu a pridáte ju do marcipánu, môžete tak pripraviť krásnu zimnú tortu so snehovými vločkami a snehuliakom. Záleží len na vás, aký motív si zvolíte a nakoľko si veríte vo vašej šikovnosti.

zdobenie detskej narodeninovej torty sladkosťami
Zdorj foto: Daryna Andriianova / Shutterstock.com

Modernou alternatívou marcipánových postavičiek sú dnes aj nazdobené perníčky.

Zdobenie torty čerstvým ovocím

Najpoužívanejším materiálom na zdobenie tort je však stále ovocie. To je totiž najvďačnejšie pre svoju vôňu, sviežu chuť aj farebnosť. Na zdobenie sa najčastejšie používajú jahody, čučoriedky, maliny spolu spolu s pár lístkami mäty. Pokiaľ ale chcete byť viac originálni, môžete zvoliť aj exotické ovocie. Skvele vyzerá na torte napríklad granátové jablko, ananás alebo aj kokos.

Lesné plody sa navyše skvele kombinujú s čokoládovou polevou, tento štýl je veľmi obľúbený snáď u všetkých milovníkov sladkých dezertov. Ide zároveň o jednoduché zdobenie torty pre začiatočníkov.

Zdobenie torty čokoládou

Ak robíte tortu pre niekoho, kto je milovníkom čokolády, potom stavte na istotu a zvoľte klasickú čokoládovú polevu alebo čokoládové ganache. Polevu vylejte na tortu, nechajte odkvapkať na mriežke a dajte stuhnúť. Následne dozdobte ovocím alebo obľúbeným sladkosťami.

Recept na ganache

Suroviny

  • 33% smotana na šľahanie,
  • vysokopercentná čokoláda.

Postup prípravy
Smotanu zahrejte tesne pod bod varu, aby bola horúca, ale nesmie vrieť. Odstavíme a vložíme do nej nalámanú čokoládu na menšie kúsky. Necháme odstáť približne 10 min. Následne premiešame tak, aby vznikol hladký krém. Necháme mierne vychladnúť, podľa toho, či ju používame na polevu alebo na náplň.

Recept na čokoládovú polevu

Vyskúšajte tento overený recept na čokoládovú polevu, ktorá sa neláme.

Suroviny

  • 150 g horká čokoláda,
  • 1 lyžica kakao,
  • 1 hrnček cukru,
  • 0,5 hrnčeka vody.

Postup prípravy
Horkú čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Pridáme kakao, cukor a pol šálky vody. Zmes zahrievame iba na miernom ohni, kým pekne nezhustne. Takto pripravenú čokoládovou polevou polejeme pripravenú tortu.

Zrkadlová glazúra

Na zdobenie torty či zákuskov môžete použiť aj zrkadlovú glazúru, tzv. zrkadlovú polevu. Na prípravu tejto modernej polevy budete potrebovať:

Suroviny

  • 12 g želatíny,
  • 150 g cukru,
  • 75 ml vody,
  • 150 g čokolády,
  • 150 g kukuričný sirup (glukózový sirup),
  • 100 g sladené kondenzované mliekom,
  • potravinárske farbivo.

Postup prípravy

  1. Želatínu pripravíme podľa návodu, necháme napučať. Zmiešame vodu, sirup a cukor a zahrievame na miernom ohni. Keď sa rozpustí cukor, pridáme želatínu a premiešame.
  2. Vo vodnom kúpeli si rozpustíme čokoládu, pridáme kondenzované mlieko.
  3. Opatrne a pomaly nalejeme do pripravenej zmesi sirupu a želatíny.
  4. Nakoniec pridáme požadované potravinárske farbivo, farba záleží len na tom, do akého štýlu chcete zladiť tortu.
  5. Glazúru pomixujeme ponorným mixérom. Pokiaľ by v nej zostali nejaké hrudky, môžeme ju prepasírovať cez sitko.
  6. Pripravený korpus polejeme glazúrou a dáme zachladiť.

Čím tmavšiu farbu glazúry zvolíte, tým väčší bude zrkadlový odraz na torte.

zdobenie torty zrkadlovou glazúrou
Zdroj foto: Alexander_DG / Shutterstock.com

Jedlé kvety

V posledných rokoch sa tešia obľúbenosti aj jedlé kvety. V cukrárňach a u vrcholových cukrárov sa môžete všimnúť nielen známych sedmokrások. Obľúbený je napríklad exotický ibištek, nežná ruža alebo aj sirôtka. Zdobenie jedlými kvetmi je veľmi jednoduché, stačí na hotovú tortu kvety položiť. Tento štýl zdobenia sa hodí na minimalistické alebo „nahé“ torty. Jedlé kvety dodajú dezertu na noblesnosti a kreativite.

Tip: Jedlé kvety nechajte pred použitím zabalené vo vlhkom obrúsku v chladničke, aby dlhšie vydržali čerstvé.

Ďalšie obľúbené jedlé kvety, ktoré sa používajú na zdobenie torty:

Krém na zdobenie torty

Základom dobrej torty je lahodný krém. Maslový, tvarohový a čokoládový krém sú snáď tými najčastejšie používanými pri pečení tort a dezertov. Pokiaľ vás už omrzela klasika a radi by ste vytvorili niečo nové, spojenie chutí, odporúčame vám vyskúšať napríklad pomarančový krém, jogurtový či škoricový krém alebo kokosový krém s mascarpone. Netradičný krém dodá torte sviežu chuť a prekvapí všetkých labužníkov.Jednoduché 

Postupy, ako vytvoriť chutné krémy na torty vám prinášame tu, vyberte si ten najchutnejší krém.

Pomôcky na zdobenie torty

Tajomstvo úspechu pri zdobení torty spočíva aj v dobrom zdobiacom vrecku a cukrárenských špičkách, s ktorými sa treba naučiť správne zaobchádzať. Stručný postup práce uvádzame nižšie.

Ako správne používať zdobiace vrecko?
1. Odstrihnite špičku na vrecku.
2. Vybraný nadstavec (špicu na zdobenie torty) nasaďte do vrecka.
3. Vrecko potom vložte do vysokého pohára alebo nádoby a okraje vyhrňte okolo pohára.
4. Naplňte krémom a môžete zdobiť. Pokiaľ krém nie je dobre tuhý, dajte ešte do chladničky stuhnúť.

Pomocou zdobiaceho vrecka môžete ozdobiť celý povrch krému. Možností máte niekoľko. Môžete naniesť krém na celý povrch torty a rozotrieť do hladka. Inou alternatívou sú okrasné špičky do zdobiaceho vrecka, pomocou ktorých môžete vytvoriť okrasné vzory. Pripraviť si môžete aj malé kopčeky, na ktoré potom uložíte ovocie, kúsky čokolády, sladké pusinky alebo iné sladkosti na zdobenie torty.

pomôcky na zdobenie torty
Zdroj foto: SAQUIZETA / Shutterstock.com

Tipy ako nakrájať tortu

Najdôležitejším krokom je, aby bola torta úplne vychladená. Najlepšie cukrárenské náčinie na krájanie je dlhý tortový nôž alebo nôž s pílkou. Tortu prekrojí na jednu alebo dve časti. Po každom odrezaní treba nôž umyť v teplej vode. Pokiaľ si nie sme istí, kúskom nite si naznačíme rez prípadne hrudkou práškového cukru nakreslíme kolmú čiaru.

Krájanie niťou
Zručné gazdinky tento trik určite poznajú. Najskôr si na povrchu naznačíme rezy nožom a následne si preložíme niť na dva-trikrát. Niť zasunieme na spodok torty, prekrížime a potiahneme.

Ak pri krájaní torty stále nemáte pevnú ruku, kúpte si pomôcku na krájanie torty, ktorá vám tortu rovnomerne rozdelí na presný počet kúskov s absolútnou presnosťou. Každý kúsok tak bude dokonalý a oku lahodiaci.

Zdroj: foodal.com, craftybaking.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.