Domáce zemiakové hranolky v rúre – ako ich urobiť?

Pripravte si domáce zemiakové hranolky v rúre – recept na prílohu či obľúbenú desiatu. Ak sú vaše deti milovníkmi hranolčekov, pripravte im aspoň zdravší variant.

Sú hranolky v rúre zdravšie ako vo fritéze?

Odpoveď na túto otázku je jednoznačná – áno. Hlavným dôvodom je obsah tuku, ktorý sa pri príprave vo fritéze používa. Hranolčeky v rúre stačí mierne pokvapkať olivovým olejom či na ne poukladať kúsky masla, zatiaľ čo vo fritéze musia byť úplne ponorené vo vriacom, navyše rastlinnom oleji. Vďaka tomu majú hranolky pripravované v rúre nižšiu kalorickú hodnotu. Rúra tiež dokáže zachovať oveľa viac živín ako fritéza, pretože vyprážaním sa z pokrmu uvoľňujú vitamíny a minerály. Navyše hranolky z rúry sú chutnejšie.

Recept na domáce zemiakové hranolky

Ako urobiť hranolky na plechu? Postup je jednoduchý a všetci tento recept doma ocenia.

Suroviny

  • 4 stredne veľké zemiaky,
  • 2 lyžice olivového oleja,
  • 1 lyžička soli,
  • 1/2 lyžičky mletého korenia,
  • 1/2 lyžičky papriky,
  • 1/2 lyžičky sušeného tymiánu alebo rozmarínu.

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 200°C.
  2. Zemiaky olúpte a nakrájajte na prúžky.
  3. Dajte ich do misky a pridajte olivový olej, soľ, korenie, papriku a bylinky. Dôkladne premiešajte, aby boli zemiaky rovnomerne potreté zmesou.
  4. Zemiaky rovnomerne rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie. Snažte sa, aby sa neprekrývali a piekli sa rovnomerne.
  5. Pečte v predhriatej rúre po dobu asi 25-30 minút, kým nie sú zlatohnedé a chrumkavé. V polovici doby pečenia ich otočte, aby sa upiekli rovnomerne zo všetkých strán.
  6. Hotové hranolky vyberte z rúry a podávajte ihneď.

TIP: Na prípravu môžete použiť aj sladké zemiaky a pripraviť si tak domáce batátové hranolky.

domáce zemiakové hranolky
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Ako podávať domáce hranolky?

Domáce hranolky môžete podávať niekoľkými spôsobmi, vždy záleží na tom, čo vám najviac chutí.

  • Domáce hranolky v rúre môžete konzumovať samotné, len tak, jednoducho iba posypané soľou a poprípade korením, ktoré vám chutí.
  • Ak máte radi dipy, určite ich pridajte k hranolčekom. Klasikou je samozrejme kečup, tatárka, majonéza, BBQ omáčka či tzatziky.
  • Hranolky ale slúžia tiež ako príloha k mnohým nielen vyprážaným pokrmom. Najznámejšia je asi kombinácia burger s hranolkami. Skvelou voľbou k burgeru sú ale aj zeleninové hranolky! Recept na zeleninové hranolky v rúre nájdete TU.
  • Pokiaľ máte radi kreativitu, použite hranolky zo zemiakov ako prílohu na pizzu.

Zdroj: taste.com.au, delicious.com.au

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.