Horčicová omáčka – jednoduchá príloha k mäsu

Horčica môže byť tiež hlavnou ingredienciou vynikajúcej a jednoduchej omáčky, ktorá sa radí medzi tie univerzálne. Horčicová omáčka je skvelý tip aj na nedeľný obed.

Naučte sa tento jednoduchý recept, ktorého príprava nie je časovo náročná. Horčica má v kuchyni svoje miesto, používa sa na dochutenie najrôznejších pokrmov, párky a klobásy by sme si bez nej nevedeli predstaviť. Ale čo omáčka?

Recept na horčicovú omáčku

Recept horčicovej omáčky je veľmi rýchly, a vzhľadom na to, že je zjemnená smotanou, ideálnou prílohou je knedľa, ryža alebo pečené zemiaky.

Suroviny

  • 1 cibuľa,
  • 2 PL plnotučnej horčice,
  • 200 g smotany,
  • 0,5 l vývaru,
  • 2 PL hladkej múky,
  • 1 ČL masla,
  • 1 ČL oleja,
  • soľ,
  • korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Maslo s olejom rozohrejte v hrnci.
  2. Cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno.
  3. Do rozohriateho oleja s maslom vložte nakrájanú cibuľu a nechajte ju opiecť.
  4. K cibuli pridajte múku, poriadne miešajte, nech sa vám nepripáli.
  5. K hotovej zápražke prilejte vývar, premiešajte a priveďte do varu.
  6. Následne pridajte horčicu a poriadne premiešajte.
  7. Na rad prichádza smotana, vlejte ju do omáčky a chvíľku povarte.
  8. Nakoniec omáčku dochuťte soľou a korením.

K čomu sa hodí horčicová omáčka?

Najlepšia horčicová omáčka je k steaku. Či už podávate steak z roštenky alebo prírodné plátky, táto omáčka sa skvele hodí k akémukoľvek mäsu (pečené, grilované, vyprážané) aj k prílohám, ako sú zemiaky, knedle, cestoviny či dokonca ryža.

Ako vylepšiť omáčku z horčice?

Do jemnej horčicovej omáčky používajte smotanu plnotučnú, aby sa vám nezrazila. Zrazeniu smotany môžete tiež zabrániť tým, že smotanu pred vyliatím do omáčky najskôr rozmiešate s niekoľkými lyžicami omáčky. Vývar môžete nahradiť vodou, omáčka ale nebude taká výrazná.

Táto obľúbená omáčka k mäsu má mnoho alternatív, napríklad medovo horčicová omáčka, francúzska omáčka z dijonskej horčice a ďalšie.

Zdroj: heb.com, onceathome.com


Ďalšie recepty na chutné omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.