Slivková omáčka – recept na chutnú omáčku zo slivkového lekváru

Slivkovú omáčku a jej recept, kde hlavnú úlohu hrá lekvár, má rád jednoducho každý. Táto omáčka nesmie chýbať v žiadnom jedálničku. Ako ju pripraviť?

Slivková omáčka alebo aj trnková omáčka je pomerne známa. Podáva sa predovšetkým k údenému mäsu, divine, rybám, panenke alebo varenému jazyku. Je len na vás, či ju budete podávať ako plnohodnotnú omáčku ku knedliam alebo ako dresing k steakom. Viete ju pripraviť?

Recept na slivkovú omáčku

Tento recept na slivkovú omáčku z lekváru je naozaj jednoduchý a výsledok stojí za to!

Suroviny

  • 200 g slivkového lekváru,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 1 polievková lyžica hladkej múky,
  • škorica, soľ, citrónová kôra, cukor na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Najskôr si pripravte zápražku.
  2. Maslo rozohrejte v hrnci a pridajte k nemu múku.
  3. Miešajte, kým múka nezačne ružovieť.
  4. Následne pridajte vodu a poriadne rozmiešajte.
  5. Postupne do zápražky pridávajte lekvár a dôkladne premiešajte.
  6. Varte ešte aspoň 5 minút, pridajte škoricu a citrónovú kôru.
  7. Na záver dochuťte soľou a cukrom.

Ako vylepšiť slivkovú omáčku?

  • Aby vám jednoduchá slivková omáčka chutila čo najviac, odporúčame ju ochutiť ešte rumom – množstvo je na vašom zvážení.
  • Omáčku si môžete priostriť, a to pomocou chilli papričky. Slivková chilli omáčka môže slúžiť ako dresing k steakom.
  • Slivková omáčka zo sušených sliviek je tiež vynikajúca, jej chuť je o niečo výraznejšia.
  • Slivková omáčka z čerstvých sliviek bude rovnako dobrá ako tá z lekváru.

Slivková omáčka má mnoho variantov. Tento druh omáčky nemusí isť nutne iba k mäsu, môžete ju použiť aj ako preliv na múčniky, napríklad také kysnuté knedle s omáčkou zo sliviek sú absolútnou delikatesou.

Zdroj: recipes.co.nz, eatingwell.com


Ďalšie tipy na omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.