Jahodová torta – recept na skvelú tortu z čerstvých jahôd a tvarohu

Jahodová torta je najlepšie letné osvieženie. Sezóna jahôd je tu a určite premýšľate, ako ich zužitkovať. Pripravte si z nich napríklad skvelú tortu, ktorej neodoláte.

Jahodové torty sú nesmierne obľúbené, z ovocných tort dosť možno najobľúbenejšie. Pripraviť sa dá na mnoho spôsobov. Môžete skúsiť nepečenú jahodovú tortu s piškótami, ktorá je osviežujúca alebo si skúste pripraviť tú s pečeným korpusom. Recept na ňu Vám prinášame nižšie.

Recept na jahodovú tortu

Dostali ste chuť na niečo sladké? Tento recept na jahodovú tortu so želatínou a tvarohovým krémom jednoducho musíte vyskúšať.

Suroviny

Na korpus

  • 3 vajcia,
  • 80 g cukru krupica,
  • 2 lyžice oleja,
  • 2 lyžice teplej vody,
  • 80 g polohrubej múky,
  • 1 malá lyžička prášku do pečiva.

Na krém

  • 300 g mäkkého tvarohu (možno použiť aj mascarpone),
  • 500 ml smotany na šľahanie,
  • 1 stužovač šľahačky,
  • 4 lyžice práškového cukru.

Na dozdobenie

  • 500 g čerstvých jahôd zbavených zelenej stopky,
  • 1 tortové želé jahodové,
  • cukor podľa chuti.

Postup prípravy

  1. Najprv si pripravíme krém. Smotanu vyšľaháme spoločne so stužovačom do tuha, tvaroh alebo mascarpone si vyšľaháme s cukrom a vmiešame doň opatrne smotanu. Krém si následne rozdelíme na dve polovice, do jednej polovice pridáme asi polovicu nadrobno nakrájaných čerstvých umytých jahôd.
  2. Potom si pripravíme korpus. 3 žĺtky si vyšľaháme s cukrom tak, aby vznikla pena. Potom pridáme olej, vodu a všetko premiešame.
  3. Pridáme múku, prášok do pečiva a opäť premiešame. Potom si vyšľaháme z bielkov sneh, ktorý do cesta zľahka vmiešame.
  4. Pripravíme si tortovú guľatú formu, ktorú vymažeme tukom a vysypeme múkou. Cesto vlejeme do formy a pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov do ružova. Cesto strážime a skúšame za pomoci špajle, či sa nelepí a je hotové.
  5. Po dopečení necháme korpus vychladnúť.
  6. Korpus po vychladnutí pozdĺžne rozdelíme na polovice. Na spodnú polovicu nanesieme krém s kúskami jahôd a priklopíme druhou polovicou korpusu.
  7. Vrchný diel korpusu potrieme zvyšnou čistou polovicou krému. Na krém dáme zvyšné jahody a všetko prelejeme vlažným želé.
  8. Tortu potom necháme v chlade odležať a riadne stuhnúť.
  • Pred podávaním môžeme jednotlivé nakrájané kúsky torty ďalej dozdobiť čerstvými jahodami alebo šľahačkou.
Jahodová torta servírovaná na dezertnom tanieriku s lístkom mäty a celými jahodami.
Zdroj foto: nelea33/Shutterstock.com

Najlepšie krémy do torty

Okrem tvarohového krému či krému z mascarpone sa ako náplne do tort používajú veľmi obľúbené maslové krémy. Základom každej dobrej torty je práve krém, ten maslový potom môžeme zjemniť napríklad smotanou alebo bielkovým rozvarom.

Ako ozdobiť jahodovú tortu

Ako inak ozdobiť jahodovú tortu ako čerstvými kúskami jahôd? Pridať ale môžete pre potechu oka aj čerstvé bylinky. Pár lístkov mäty bude na torte vyzerať skutočne skvele.

Akú želatínu na tortu je možné použiť

Jahodová torta so želatínou je výborná. Možno použiť čistú bielu želatínu, ktorú je možné zafarbiť a ocukrovať alebo môžete použiť priamo jahodovú farebnú želatínu.

Dobrú chuť!

Zdroj: onceuponachef.com, bbcgoodfood.com


Ďalšie recepty na chutné dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.