Jogurtové muffiny – vláčny a zdravší hrnčekový recept

Jogurtové muffiny sú skvelou alternatívou klasických muffinov, ktoré poznáme úplne všetci. Vyskúšajte lahodnejší a hlavne zdravší variant.

Muffiny z jogurtu sú obľúbené hlavne aj u fitnes nadšencov, keďže sú oveľa zdravšou voľbou ako klasické muffiny. Jogurt namiesto ostatných tukov zníži kalorickú hodnotu, navyše je bohatý na vápnik, bielkoviny, a probiotiká. Pokiaľ použijete jogurt, muffiny budú vlhšie, a tak vám dlhšie vydržia a budú stále chutné. Navyše môžete experimentovať s príchuťami jogurtu podľa svojej chuti.

Aký jogurt je najvhodnejší do muffinov?

  • Biely jogurt: Klasická voľba všetkých, ktorí sa rozhodnúť pripraviť jogurtové muffiny. Biely jogurt sa vyznačuje svojou neutrálnou chuťou, takže neprebije chuť ostatných ingrediencií.
  • Grécky jogurt: Oproti klasickému jogurtu je oveľa krémovejší a hustejší, preto dodá muffinom skvelú textúru a bohatú chuť.
  • Ochutený jogurt: Pokiaľ máte radi špecifickejšie chute, môžete do muffinov pridať napríklad vanilkový, čučoriedkový či jahodový jogurt. Myslite ale na to, že ochutený jogurt obsahuje oveľa viac tuku.
  • Rastlinný jogurt: Pre vegánov alebo tých, ktorí preferujú rastlinnú stravu, existujú alternatívy ako jogurt vyrobený z mandlí, sóje, kokosu atď. Tieto rastlinné jogurty majú svoju vlastnú špecifickú chuť a textúru.

Odporúčame: Vyskúšať môžete aj tradičný recept na hrnčekové muffiny

Ako vylepšiť jogurtové muffiny?

Pridajte do cesta ovocie ako čučoriedky, jahody, maliny, brusnice alebo nakrájané banány. Ovocie pridá prírodnú sladkosť, vlhkosť a chuť. Ovocie môžete pridávať ako čerstvé, tak mrazené. Obľúbené sú nadýchané jogurtové muffiny s jablkami. Do cesta môžete pridať aj nasekané orechy či semienka, aby ste zvýšili ich nutričnú hodnotu.

Stavte na silu korenia a pridajte do cesta napríklad kardamóm, zázvor, škoricu, muškátový oriešok či korenie do perníka. Nestarnúca klasika sú samozrejme kúsky čokolády, ktorá sa počas pečenia rozpustia. Máme pre vás aj priamo recept na čokoládové muffiny.

Čokoládové muffiny s čerstvými malinami.
Zdroj foto: Elena Veselova / Shutterstock.com

Recept na jogurtové muffiny

Príprava jogurtových muffinov sa príliš nelíši od tých klasických, ale máte možnosť oveľa viac improvizovať s chuťami. Vyskúšajte recept na hrnčekové jogurtové muffiny.

Suroviny

  • 1 ½ hrnčeka hladkej múky
  • ½ hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • ¼ čajovej lyžičky soli
  • 1 hrnček jogurtu (biely, grécky alebo podľa vašej preferencie)
  • ¼ hrnčeka rastlinného oleja (napr. slnečnicový, repkový
  • 1 veľké vajíčko
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formičky na muffiny.
  2. Vo veľkej mise zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ.
  3. V inej mise zmiešajte jogurt, olej, vajíčko a vanilkový extrakt.
  4. Vytvorte malú jamku uprostred suchých ingrediencií a nalejte doň zmes s jogurtom. Pomaly premiešajte, kým nedostanete hladké cesto. Miešajte len pokiaľ sa suroviny nespoja.
  5. Naplňte formičky na muffiny cestom, napríklad zhruba do 2/3 ich výšky.
  6. Pečte muffiny v predhriatej rúre asi 18-20 minút, alebo pokiaľ nie sú zlatisto hnedé.
  7. Nechajte muffiny chvíľu vychladnúť, potom ich presuňte na mriežku, aby úplne vychladli.

Môžete si pripraviť muffiny s náplňou. Doprostred muffinov pridajte karamel, vanilkový puding, nutellu či džem.

Aby bola chuť ešte šťavňatejšia a vôňa exotickejšia, nastrúhajte do cesta citrónovú či pomarančovú kôru. Vymeňte rafinovaný nezdravý cukor za prírodné sladidlá, ako je napríklad sirup alebo med.

Zdroj: www.yummytoddlerfood.com, www.allrecipes.com


Ďalšie recepty na chutné dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.