Rumcajs šalát – klasický pochúťkový šalát z retro časov

Rumcajs šalát je návratom do retro dôb. Občas sa vám cnie po starých chutiach? Chýba vám chuť poctivých šalátov, ako ste ich poznali kedysi? Potom vyskúšajte recept na tento šalát.

Točená mäkká saláma, pikantná chuť a majonéza, to všetko je typické pre Rumcajs šalát. Pokiaľ máte radi podobné pochúťkové šaláty, určite si doma skúste pripraviť aj tento, ktorý vás zase prenesie o pekných pár rokov späť. Náš recept je totiž presne taký, aký býval kedysi.

Ako vznikol Rumcajs šalát

Rumcajs šalát sa pripravoval podľa prísnych československých štátnych noriem (ČSN). Keď ste teda prišli do lahôdok a chceli si ho dať, mali ste istotu, že je čerstvo pripravený, a to z kvalitných surovín. Jeho chuť bola vždy skvelá, dnes už určite tak dobrý šalát na pultoch obchodov nenájdete. Určite si ho ale môžete pripraviť doma, a to podľa nášho receptu, ktorý je pôvodný.

Recept na rumcajs šalát

Rumcajs šalát je pripravený veľmi rýchlo, môžete ho ale nechať ešte odležať, aby mal ešte väčší šmrnc. Ide o šalát pikantný, keď ho ale budete pripravovať doma, môžete si ostrosť určiť podľa seba a svojej chuti.

Suroviny

  • 2 menšie cibule,
  • 2 sterilizované kyslé uhorky,
  • 200 g mäkkej točenej salámy,
  • 1 červená paprika,
  • 2 feferónky (nakladané),
  • 1 lyžica oleja,
  • 1 lyžica octu,
  • 2 lyžice majonézy,
  • 2 lyžice horčice,
  • 1 lyžička worcesterovej omáčky,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno. Rovnako si nakrájame všetky ostatné suroviny.
  2. Salámu krájame na tenké kolieska, uhorky na malé kocky, feferónky nadrobno a papriku na menšie rezančeky.
  3. Všetky nakrájané ingrediencie dáme do misy a premiešame riadne s olejom, octom, majonézou, horčicou, a nakoniec dochutíme worcesterovou omáčkou, soľou a korením.
  4. Ešte raz poriadne premiešame a dáme do chladničky odležať.

V pôvodnom recepte síce nie je zmienka o kečupe, ale namiesto majonézy je možné pridať kečup. Ak chcete podávať aj deťom, opatrne s feferónkami. Do šalátu je možné tiež pridať varenú mrkvu a varený zeler.

S čím podávať rumcajs šalát?

Šalát Rumcajs je najvhodnejšie podávať s čerstvým pečivom. Najviac sa k nemu samozrejme hodia čerstvé rožky alebo chrumkavá bageta.

Spomínate si na tento šalát ešte z čias minulých alebo ste jeho existenciu na pultoch už nepostrehli? Pokiaľ ho náhodou nepoznáte, vyskúšajte si ho pripraviť u vás doma, chuťou určite nesklame, ale naopak veľmi prekvapí a celá rodina si ho obľúbi.

Dobrú chuť!

Zdroj: laurafuentes.com, taste.com.au


Ďalšie tipy na šaláty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.