Škoricové slimáky z lístkového cesta s vanilkovou glazúrou

Škoricové slimáky z lístkového cesta sú obľúbeným aromatickým dezertom, po ktorom sa milovníci škoricového cukru môžu doslova utĺcť. Recept je jednoduchý na prípravu a pomerne rýchly, môžete tak pohostiť návštevu alebo si iba spríjemniť nedeľné popoludnie za krátku chvíľu.

Čo sú škoricové slimáky?

Ľudia jednoducho milujú škoricové dezerty, tak niet divu, že vznikol tento naozaj jednoduchý a rýchly recept, ktorý je neskutočne chutný. Škorica je obľúbeným korením, ktoré sa používa po celom svete, a to hlavne vďaka jej neodolateľnej vôni. Kombinácia práve lístkového cesta a škorice poskytuje skvelú textúru a chuť.

Recept na sladké slimáky so škoricou sa postupne rozšírili a stal sa populárnym dezertom nielen v domácnostiach, ale aj v pekárňach, kaviarňach a rôznych reštauráciách po celom svete. Existuje mnoho variácií na tento recept, ktoré zahŕňajú rôzne náplne, glazúry a ozdoby.

Recept na škoricové slimáky z lístkového cesta

K tomuto receptu potrebujete iba pár základných ingrediencií a chutný dezert máte doslova na stole.

Ingrediencie

  • 1 balenie lístkového cesta (asi 400 g), rozmrazeného podľa návodu
  • 3 lyžice masla, rozpusteného
  • 1/4 šálky hnedého cukru
  • 2 lyžičky škorice

Na náplň

  • 1/4 šálky masla, rozpusteného
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1 1/2 lyžičky škorice

Na glazúru

  • 1/2 šálky práškového cukru
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 až 2 lyžičky mlieka

Postup prípravy

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov celzia a pripravte plech na pečenie vyložený papierom na pečenie.
  2. Na ľahko pomúčenom povrchu rozviňte lístkové cesto na obdĺžnik, ktorý má približne rozmery 30 × 40 cm.
  3. Rozpustite 3 lyžice masla a rozotrite ho po povrchu cesta.
  4. Zmiešajte 1/4 šálky hnedého cukru s 2 lyžičkami škorice a rovnomerne posypte cesto touto zmesou.
  5. Rolujte cesto od dlhej strany, aby ste vytvorili valček.
  6. Potom tento valček nakrájajte na plátky s hrúbkou asi 2,5 cm.
  7. Usporiadajte plátky na pripravenom plechu na pečenie s trochou priestoru medzi nimi, pretože budú narastať.
  8. Pečte vo vyhriatej rúre po dobu 15-20 minút, kým nie sú zlatisto hnedé.
  9. Medzitým pripravte glazúru zmiešaním 1/2 šálky práškového cukru, 1/4 lyžičky vanilkového extraktu a 1-2 lyžičiek mlieka. Pridávajte mlieko postupne a miešajte, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu.
  10. Akonáhle sú slimáky upečené a stále teplé, polejte ich glazúrou.
  11. Nechajte vychladnúť a glazúru stuhnúť. Potom môžete podávať.

Ako vylepšiť škoricové slimáky?

Recept na škoricové slimáky z lístkového cesta je už sám o sebe v základe skvelý, ale aj tu sa nájde pár trikov, ako ho môžete ešte vylepšiť.

škoricové slimáky
Zdroj foto: AS Foodstudio / Shutterstock.com

Pridajte orechy či ovocie – do náplne jednoducho pridajte obľúbené orechy, najčastejšie vlašské alebo lieskové, prípadne mandle. V prípade, že máte radi kombináciu sladkého a kyslého pridajte aj sušené jahody, hrozienka či brusnice. Skvelou voľbou je aj pomarančová alebo citrónová kôra. Slimáky z lístkového cesta so škoricou a ďalšími prísadami tak budú mať bohatšiu chuť.

Experimentujte s glazúrou – Nemusíte sa držať štandardného postupu prípravy glazúry. Experimentujte napríklad s javorovým sirupom či obľúbenou vanilkovou alebo citrónovou polevou.

Zameňte lístkové cesto – vieme, že práve lístkové cesto je to, čo dodáva slimákom ich charakteristickú chuť, ale vyskúšajte slimáky urobiť napríklad z tradičného kysnutého cesta.

Korenie – nielen škorica robí tieto slimáky jedinečnými. Doplňte ju napríklad o kardamóm, zázvor či muškátový oriešok, uvidíte, aký bude mať recept potom „grády“!

Jednoducho vytvorte si svoj jedinečný recept na slimáky presne podľa vášho gusta. Vyskúšajte napríklad aj škoricové slimáky z lístkového cesta s pudingom alebo škoricové slimáky z lístkového cesta s medom. Dobrú chuť!

Zdroj: písandtacos.com, somebodyfeedseb.com


Ďalšie obľúbené dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.