Špaldoto – recept na špaldové rizoto s hubami

A čo tak rizoto trochu inak? Vyskúšajte zdravšiu alternatívu pripravenú zo špaldových krúpov, tzv. špaldoto. Fantázii sa medze nekladú, recept si preto môžete ľubovoľne upraviť a namiesto špaldového rizota s hubami pripraviť napríklad jeho zeleninový variant. Zaručene si pochutnáte.

Recept na špaldové rizoto

Špalda bola po tisícročia pestovaná a konzumovaná, ale postupom času ju nahradila moderná pšenica. V porovnaní s ňou má však špalda výrazne vyššiu nutričnú hodnotu. Pozitívne tiež vplýva na zvyšovanie imunity, znižovanie krvného tlaku, choresterolu a podobne. Vyskúšajte si dnes pripraviť zdravšiu alternatívu tradičného rizota zo špaldových krúpov.

Suroviny

  • 1-2 lyžice masla,
  • 1 nadrobno nakrájaná menšia cibuľka,
  • 100 g špaldy (cez noc namočené),
  • soľ,
  • korenie,
  • 800 ml horúceho vývaru,
  • medvedí cesnak alebo napríklad jarná cibuľka,
  • huby podľa vlastného výberu (šampiňóny, hliva, shitake, … )
  • 50 g masla,
  • a ak máme (ale nemusí byť) rozdrobený balkánsky syr alebo feta.

Postup prípravy

  1. V hrnci si rozpustíme maslo, pridáme nakrájanú cibuľku, očistené huby a restujeme do zmäknutia.
  2. Potom pridáme scedenú špaldu, osolíme, okoreníme a pomaly po naberačkách prilievame horúci vývar tak, aby sa postupne všetok vstrebal.
  3. Varíme 15-20 minút do zmäknutia špaldy (nesmie sa rozvariť na kašu).
  4. Pridáme umytý medvedí cesnak alebo jarnú cibuľku a nakrájané maslo.
  5. Dosolíme, okoreníme.

Hotový pokrm má byť primerane riedky (rozhodne nie hustý a suchý) a jeho povrch posypeme rozdrobeným syrom.


Ďalšie bezmäsité jedlá, ktoré by vás mohli osloviť

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.