Štefanská hovädzia pečienka s ryžou či knedľou

Štefanská omáčka ako pokrm môže mať viac podôb. Môže ísť o štefanskú hovädziu pečienku s omáčkou alebo o štefanskú omáčku z bravčového. Určite ale bude chutiť všetkým. Vo všetkých prípadoch sa jedná o tradičnú delikatesu, ktorú si môžete dopriať s ryžou alebo žemľovou či inou knedľou.

Aké mäso použiť?

Medzi najčastejšími druhmi mäsa, vyžívanými na prípravu tejto omáčky, býva pečená hovädzia roštenka alebo stehno alebo bravčové stehno. Oba druhy mäsa majú nezameniteľnú chuť, ktorá dokáže vykúzliť opojný zážitok z celého pokrmu.

Túto dobrotu poznáme už zo školských jedální a určite aj z domáceho prostredia. Okrem mäsa býva pre ňu charakteristické vajíčko a pridaná slanina.

Recept na štefanskú hovädziu pečienku

Príprava a celkové varenie nie je nijako náročné. Kľúčovým aspektom je zohnanie patričných surovín a zodpovedajúceho mäsa. Čo sa prílohy potom týka, záleží na preferencii každého. Omáčka s mäsom sa dá konzumovať s ryžou alebo si k nej môžete dopriať knedľu, najlepšie taktiež po domácky vytvorenú, ak máte priestor.

Suroviny

  • 1 kg hovädzieho mäsa (roštenka alebo stehno),
  • 100 g slaniny,
  • 500 ml hovädzieho vývaru,
  • 2 cibule,
  • 3 vajcia,
  • 1 lyžica plnotučnej horčice,
  • 1 lyžica hladkej múky,
  • 1 lyžica masla,
  • olej,
  • soľ a korenie.

Postup prípravy

  1. Ako prvé si uvaríme vajcia tak, aby boli natvrdo.
  2. Medzitým si môžeme umyť, očistiť a osušiť hovädzie mäso. Vezmeme nôž a uprostred mäsa urobíme otvor, kam vložíme uvarené vajíčka.
  3. Než sa ale do mäsa vložia vajcia, najskôr vnútro mäsa potrieme plnotučnou horčicou.
  4. Akonáhle bude mäso vymastené horčicou, môžeme doň vložiť natvrdo uvarené vajcia. Aby z mäsa nevypadli, na konce dáme špajle či ihly určené na tieto účely.
  5. V ďalšom kroku si pokrájame cibuľu a na kocky nakrájame slaninu. Hneď potom vlejeme olej na panvicu a tú rozpálime.
  6. Akonáhle bude olej rozohriaty, vložíme nakrájanú slaninu a necháme ju chvíľku na panvici, a miešame. Po chvíľke pridáme cibuľu a necháme osmažiť dozlatista.
  7. Akonáhle bude mať cibuľa zlatistú farbu, dáme na ňu mäso a zo všetkých strán orestujeme, kým bude celé zatiahnuté.
  8. V tomto bode mäso spoločne so všetkým, čo je na panvici preložíme do pekáča a podlejeme vopred pripraveným vývarom.
  9. Rúru si rozohrejeme na 180 ° C a mäso v nej pečieme až do samého zmäknutia.
  10. Budú to zhruba dve hodiny. Mäso počas pečenia v rúre obraciame a môžeme ho podlievať vývarom.
  11. Keď je mäso upečené, vyberieme pekáč z rúry a necháme na chvíľku odpočinúť.
  12. V tento moment sa pripraví omáčka, a to z výpeku z pekáča.
  13. Mäso z pekáča vyberieme a zo vzniknutého výpeku vyrestujeme tuk, ktorý zaprášime hladkou múkou a zalejeme vývarom, pričom všetko stále miešame metličkou.
  14. Potom pri občasnom miešaní ešte varíme ďalších 20 minút a nakoniec omáčku precedíme. Ideálnou prílohou je ryža alebo knedľa.

S čím podávať štefanskú omáčku?

Niektorí tento pokrm podávajú so šunkou a kyslými uhorkami. Šunka sa vloží spoločne s vajíčkom do mäsa. Čo sa do neho ešte môžeme vložiť, tak je slanina či kyslá, pozdĺž nakrájaná, uhorka. Iní zase majú radi mäso iba prešpikované, bez vajíčka či ďalších surovín. Verzií nájdeme viac, vždy bude záležať na našich aktuálnych chutiach. Môžeme podávať aj s cestovinami.

Ako vylepšiť recept?

Ak máte radšej mäso bravčové alebo chcete skúsiť zmenu, omáčku môžete pripraviť z bravčového stehna. Jedna z verzií je uvarenie bravčového mäsa nakrájaného na kocky a po jeho riadnom zmäknutí sa pridajú vajíčka taktiež nakrájané. Podľa chuti je možné pridať aj mletú papriku.

Dobrú chuť!

Zdroj: delish.com, bbcgoodfood.com


Recepty na ďalšie omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.