Špagety carbonara – Jednoduchý recept pre dokonalé jedlo

Špagety carbonara sú obľúbenou talianskou lahôdkou. Vyskúšajte jednoduchý recept a pripravte si výnimočné cestoviny carbonara.

Až hriešne dobré špagety carbonara s vajcom vás ohromia svojou chuťou. Príprava pasty carbonara a špagiet je až smiešne jednoduchá a toto skvelé jedlo pripravíte do 20 minú. Jediné, na čo si musíte dávať dobrý pozor, je kvalita surovín. Tá totiž dokáže veľmi ovplyvniť konečný výsledok. Preto na nich nešetrite.

Talianske cestoviny carbonara

Vedeli ste, že Taliani jedia špagety na obed ako prvý chod? Namiesto polievky tak majú na stole také skvosty, ako sú práve cestoviny špagety carbonara (taliansky Spaghetti carbonara). Preto tiež u nich nie je zvykom dávať si omáčky carbonara so špagetami plný tanier, ako u nás, ale iba malé množstvo – len tak na chuť. Preto ich cestoviny s omáčkou musia byť tiež jednoduché a rýchle na prípravu, čo carbonara rozhodne sú. Vyskúšajte aj vy chuť Talianska a pripravte si toto vynikajúce jedlo.

Talianske spaghetti carbonara po slovensky poznáme aj pod názvom špagety po uhliarsky. Ako vznikol tento názov však nie je známe. 

Recept na špagety carbonara

Pravé talianske špagety ala carbonara zvládnete pripraviť za 20 minút. Pripravte si tento rýchly recept pre 4 osoby.

Suroviny

  • 100 g pancetty alebo domáceho údeného bôčika,
  • 20 g masla,
  • 50 g tvrdého ovčieho syra,
  • 50 g parmezánu,
  • 3 vajcia veľkosti M,
  • 350 g kvalitných špagiet,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ a čerstvo mleté ​​korenie.
Špagety carbonara
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Urobiť špagety nie je zložité. Najprv si pripravte veľký hrniec, do ktorého dajte variť osolenú vodu na cestoviny. Tie tam vložte, až keď bude voda variť.
  2. Pancettu alebo údený bôčik nakrájajte najemno a syry postrúhajte na jemnom strúhadle.
  3. V malej miske rozšľahajte vajcia, ktoré osolíte a okoreníme.
  4. Cesnak rozdrvte.
  5. V stredne veľkej panvici rozpustite maslo a vysypte bôčik a cesnak. Vysmážajte zhruba 5 minút na strednom ohni. Keď je bôčik osmažený dozlatista, pridajte na panvicu uvarené špagety a klieštikmi ich premiešajte s obsahom panvice. 
  6. K rozšľahaným vajciam pridajte syr – a celý obsah pridajte k špagetám, ktoré ste tesne predtým stiahli z ohňa. Môžete pridať aj trochu vody.

Trochu strúhaného parmezánu (kvalitné značky parmezánu sú napríklad Albert, Zanetti, Gran Moravia, Parmigiano Reggiano) si nechajte na posypanie hotového pokrmu. Pokiaľ nemáte údený bôčik, môžete si pripraviť ako tak zdravé špagety carbonara so slaninou. Takto pripravené špagety ihneď podávajte.

Zdroj: simplyrecipes.com, delish.com


Ďalšie recepty na cestoviny

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.