Bešamel – ako pripraviť základ mnohých omáčok?
Dobrá bešamelová omáčka sa používa ako základ do mnohých receptov, a preto by ste sa ju rozhodne mali naučiť. Potom už chýba len malý krôčik na to, aby ste pripravili vynikajúce lasagne či hríbovú omáčku a mnoho ďalšieho. Základom sú iba 4 suroviny, ktoré máte doma vždy po ruke – a jej chuť je na nezaplatenie.
Pôvod bešamelovej omáčky
Bielu omáčku bešamel je možné ľahko pripraviť z múky, masla a mlieka. Traduje sa, že vznikla vo Francúzsku. Avšak prvé zmienky o bešamelovej omáčke pochádzajú z Toskánska a až potom ju prevzali Francúzi, ktorí k nej pridali zopár ďalších ingrediencií a pomenovali ju na počesť markíza Louisa de Bechameila, ktorému je dodnes mylne prisudzované, že ju vymyslel on. Louise však nebol žiadny kuchár, ale finančník a správca Bretónska.
Recept na bešamel
Bešamel je tzv. základná omáčka, z ktorej vznikajú skvelé jedlá v podaní omáčky Mornay, hríbovej, horčicovej či chrenovej omáčky a mnohé ďalšie.
Suroviny
Na jej prípravu pre 4 osoby budete potrebovať:
- 1 lyžicu masla,
- 1 lyžicu hladkej múky,
- 400 ml mlieka alebo smotany,
- soľ,
- štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
Postup prípravy
- Pripravte si stredne veľký hrniec alebo väčšiu panvicu a rozohrejte v nej maslo.
- Robte to na miernom ohni, aby vám maslo nezhnedlo a nespálilo sa.
- Za stáleho miešania do masla pridávajte hladkú múku.
- Miešajte zhruba jednu minútu, kým pripravovaná zmes neprestane peniť – a okamžite pridávajte studené mlieko alebo smotanu. Bude vám stačiť 12% smotana.
- Mlieko musíte pridať čo najrýchlejšie, aby vám múka s maslom nezačala hnednúť.
- Na rozšľahanie používajte metličku a šľahajte tak dlho, pokiaľ nebude zmes hladká, bez jedinej hrudky.
- Bešamelovú omáčku varte zhruba 20 minút.
- Nakoniec dochuťte soľou a muškátovým orieškom.
- Pokiaľ sa vám zdá omáčka veľmi hustá, môžete ju nariediť mliekom.
Príprava tejto omáčky vyzerá jednoducho, ale nie je tomu úplne tak, aby bola naozaj skvelá a bez hrudiek, potrebujete na to trochu cviku. Preto sa nezľaknite, pokiaľ sa vám to nepodarí hneď na prvýkrát.
Ďalšie obľúbené omáčky
Komentáre sú vypnuté.