Bešamel – ako pripraviť základ mnohých omáčok?

Dobrá bešamelová omáčka sa používa ako základ do mnohých receptov, a preto by ste sa ju rozhodne mali naučiť. Potom už chýba len malý krôčik na to, aby ste pripravili vynikajúce lasagne či hríbovú omáčku a mnoho ďalšieho. Základom sú iba 4 suroviny, ktoré máte doma vždy po ruke – a jej chuť je na nezaplatenie.

Pôvod bešamelovej omáčky

Bielu omáčku bešamel je možné ľahko pripraviť z múky, masla a mlieka. Traduje sa, že vznikla vo Francúzsku. Avšak prvé zmienky o bešamelovej omáčke pochádzajú z Toskánska a až potom ju prevzali Francúzi, ktorí k nej pridali zopár ďalších ingrediencií a pomenovali ju na počesť markíza Louisa de Bechameila, ktorému je dodnes mylne prisudzované, že ju vymyslel on. Louise však nebol žiadny kuchár, ale finančník a správca Bretónska.

Recept na bešamel

Bešamel je tzv. základná omáčka, z ktorej vznikajú skvelé jedlá v podaní omáčky Mornay, hríbovej, horčicovej či chrenovej omáčky a mnohé ďalšie. 

Suroviny

Na jej prípravu pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 1 lyžicu masla,
  • 1 lyžicu hladkej múky,
  • 400 ml mlieka alebo smotany,
  • soľ,
  • štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
bešamel omáčka
Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Pripravte si stredne veľký hrniec alebo väčšiu panvicu a rozohrejte v nej maslo.
  2. Robte to na miernom ohni, aby vám maslo nezhnedlo a nespálilo sa.
  3. Za stáleho miešania do masla pridávajte hladkú múku.
  4. Miešajte zhruba jednu minútu, kým pripravovaná zmes neprestane peniť – a okamžite pridávajte studené mlieko alebo smotanu. Bude vám stačiť 12% smotana.
  5. Mlieko musíte pridať čo najrýchlejšie, aby vám múka s maslom nezačala hnednúť.
  6. Na rozšľahanie používajte metličku a šľahajte tak dlho, pokiaľ nebude zmes hladká, bez jedinej hrudky.
  7. Bešamelovú omáčku varte zhruba 20 minút.
  8. Nakoniec dochuťte soľou a muškátovým orieškom.
  9. Pokiaľ sa vám zdá omáčka veľmi hustá, môžete ju nariediť mliekom.

Príprava tejto omáčky vyzerá jednoducho, ale nie je tomu úplne tak, aby bola naozaj skvelá a bez hrudiek, potrebujete na to trochu cviku. Preto sa nezľaknite, pokiaľ sa vám to nepodarí hneď na prvýkrát.


Ďalšie obľúbené omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.