Bešamel – ako pripraviť základ mnohých omáčok?

Dobrá bešamelová omáčka sa používa ako základ do mnohých receptov, preto by ste sa ju rozhodne mali naučiť. Potom už chýba len malý krôčik na to, aby ste pripravili vynikajúce lasagne či hríbovú omáčku a mnoho ďalšieho. Základom sú iba 4 suroviny, ktoré máte doma vždy po ruke.

Pôvod bešamelovej omáčky

Bielu omáčku bešamel je možné ľahko pripraviť z múky, masla a mlieka. Traduje sa, že vznikla vo Francúzsku. Avšak prvé zmienky o bešamelovej omáčke pochádzajú z Toskánska, až potom ju prevzali Francúzi, ktorí k nej pridali zopár ďalších ingrediencií a pomenovali ju na počesť markíza Louisa de Bechameila, ktorému je dodnes mylne prisudzované, že ju vymyslel on. Louise však nebol žiadny kuchár, ale finančník a správca Bretónska.

Recept na bešamel

Bešamel je tzv. základná omáčka, z ktorej vznikajú skvelé jedlá v podaní omáčky Mornay, hríbovej, horčicovej či chrenovej omáčky a mnohé ďalšie. 

Suroviny

Na jej prípravu pre 4 osoby budete potrebovať:

  • 1 lyžicu masla,
  • 1 lyžicu hladkej múky,
  • 400 ml mlieka alebo smotany,
  • soľ,
  • štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.
bešamel omáčka
Zdroj foto: RESTOCK images / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Pripravte si stredne veľký hrniec alebo väčšiu panvicu a rozohrejte v nej maslo.
  2. Robte to na miernom ohni, aby vám maslo nezhnedlo a nespálilo sa.
  3. Za stáleho miešania do masla pridávajte hladkú múku.
  4. Miešajte zhruba jednu minútu, kým pripravovaná zmes neprestane peniť – a okamžite pridávajte studené mlieko alebo smotanu. Bude vám stačiť 12% smotana.
  5. Mlieko musíte pridať čo najrýchlejšie, aby vám múka s maslom nezačala hnednúť.
  6. Na rozšľahanie používajte metličku a šľahajte tak dlho, pokiaľ nebude zmes hladká, bez jedinej hrudky.
  7. Bešamelovú omáčku varte zhruba 20 minút.
  8. Nakoniec dochuťte soľou a muškátovým orieškom.
  9. Pokiaľ sa vám zdá omáčka veľmi hustá, môžete ju nariediť mliekom.

Príprava tejto omáčky vyzerá jednoducho, ale nie je tomu úplne tak, aby bola naozaj skvelá a bez hrudiek, potrebujete na to trochu cviku. Preto sa nezľaknite, pokiaľ sa vám to nepodarí hneď na prvýkrát.


Ďalšie obľúbené omáčky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.