Francúzske zemiaky so smotanou – overený recept 

Francúzske zemiaky sú klasickým jedlom. Nie sú potrebné žiadne špeciálne suroviny, takže s chuťou do toho. Vyskúšajte recept na luxusné francúzske zemiaky so smotanou. 

Zapečené francúzske zemiaky

Na zapekanie zemiakov sú odborníci obyvatelia francúzskych Álp, kde tento výborný recept s mäsom vznikol. U nás sme si ho trochu upravili vzhľadom na používané suroviny. Pravé francúzske zemiaky obsahujú dostatočné množstvo slaniny, smotany a dobre vyzretý hrubý syr. Francúzi si toľko tuku mohli dovoliť, pretože tvrdo pracovali po celý deň vonku. 

Moderná generácia, pre ktorú je typická práca s počítačovou myšou, už musí trochu myslieť na to, aby pokrm nebol taký kaloricky výdatný. Takže k slovu namiesto slaniny prichádza trvanlivá saláma, prípadne údené mäso, a tučný syr nahrádzame Eidamom 30%. 

V novodobej gastronómii sa stretávame aj v ďalšími verziami tohto receptu – napríklad šťavnaté francúzske zemiaky s kyslou kapustou či vegetariánske francúzske zemiaky bez mäsa

Recept na francúzske zemiaky so smotanou

Pripravte si luxusné francúzske zemiaky so smotanou. Ide o jednoduchý recept na rýchle francúzske zemiaky.

Suroviny

  • 1 kg deň vopred uvarených zemiakov v šupke,
  • 1 cibuľa,
  • 300 g údeného mäsa alebo dusenej šunky,
  • 150 g tvrdého syra,
  • 1 kyslá smotana, prípadne smotana na varenie,
  • 2 vajcia,
  • soľ,
  • korenie,
  • tuk na vytretie zapekacej misky.
Zdroj foto: margouillat photo / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Deň vopred uvarené zemiaky nakrájame na plátky.
  2. Zapekaciu misku vymažeme tukom a na dno dáme prvú vrstvu zemiakov.
  3. Na zemiaky pridáme na kocku nakrájanú dusenú šunku alebo údené mäso a nakrájanú cibuľu.
  4. Vrstvu prikryjeme plátkami zemiakov a postup opakujeme.
  5. Poslednou vrstvou by mali byť opäť zemiaky.
  6. Tvrdý syr nahrubo postrúhame a posypeme ním zemiaky.
  7. Vajcia rozklepneme, rozšľaháme v smotane a zalejeme s nimi zmes v zapekacej miske.
  8. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 ° C, kým vajíčka nestuhnú – teda asi 30 minút.
Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte napríklad aj recept na šunkafleky s údeným mäsom. 

Tipy na vylepšenie francúzskych zemiakov

Najchutnejšie francúzske zemiaky sú so zeleninovým šalátom. Ak ho nemáte k dispozícii, pokojne ho nahradí ako príloha aj kyslá uhorka. Môžete si ich pokojne pripraviť aj ako rýchlu večeru, nielen ako hlavný chod na obed.

Máte radšej so zemiakmi zapečené so šunkou, alebo so salámou?

Zdroj: recipetineats.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.