Hrachová polievka s údeným mäsom – recept, ktorý zasýti

Hrachová polievka patrila po celé stáročia do klasického fondu ľudovej kuchyne. Hojne sa varila vo vidieckych chalúpkach ako „jedlo chudobných“. Bola lacná, ale spoľahlivo dokázala zasýtiť, zahriať, dodať silu aj posilniť zdravie. Vyskúšajte tento rokmi overený recept.

Hrachová polievka s údeným mäsom

Sýta hrachová polievka so zemiakmi a údeným poteší aj milovníkov mäsa. Vyskúšate tento nenáročný recept zo žltého hrachu ukuchtiť aj u vás doma?

Suroviny (4 porcie)

  • 250 g žltého hrachu,
  • koreňová zeleniny (napr. mrkva, petržlen, zeler),
  • 3 – 4 zemiaky,
  • 300 g údenej krkovičky,
  • 1l vývaru,
  • 1 cibuľa ,
  • 2 lyžice masla alebo olej ,
  • cesnak, soľ, majorán, bobkový list .

Postup prípravy

  1. Na rozpálenom oleji alebo masle orestujeme v hrnci nadrobno nakrájanú cibuľu. Keď cibuľa zmäkne, pridáme k nej nakrájanú koreňovú zeleninu, zemiaky a opäť orestujeme. 
  2. Do zmesi pridáme žltý hrach (je vhodné, aby bol pred varením cez noc namočený vo vode) a zalejeme vývarom, prípadne vodou. Podľa potreby okoreníme a pridáme bobkový list. Nesoľte! 
  3. Varíme, kým zelenina nezmäkne. Pozor, hrniec úplne nezakrývajte. 
  4. Keď je zelenina takmer uvarená, pridáme na kocky nakrájanú údenú krkovičku a necháme ešte chvíľu povariť (cca 10 – 15 min.).
  5. Ak sa vám zdá polievka príliš riedka, použite na jej zahustenie zápražku. 
  6. Na záver dochutíme ešte pretlačeným cesnakom, majoránkou a v prípade potreby aj soľou. 
hrachová polievka so zemiakmi a údeninou
Zdroj foto: Aleksandra Duda / Shutterstock.com

Ako pripraviť zápražku do polievky

Polievka bez zápražky bude vďaka hrachu síce sama o sebe dostatočne hustá, ale keď ju necháte chvíľku odstáť, povrch začne vodnatieť. Deje sa tak preto, že prepasírované či rozvarené častice hrachu začnú klesať ku dnu. Zápražka sa s hrachom spojí a vytvorí jednotnú konzistenciu, preto by v polievke nemala chýbať. 

Na prípravu zápražky budete potrebovať:

  • 2 PL múky,
  • 2 PL masla, bravčového tuku alebo trochu oleja.

Nechajte maslo, resp. tuk či olej, rozpustiť v menšom hrnci. Následne pridajte múku a neprestajne miešajte, kým sa nevytvorí hladká konzistenia. Tú následne opekajte, pokým nadobudne zmes jemne ružovkastú alebo svetlohnedú farbu. Zalejte trochou vody, aby zredla. Hotovú zápražku vmiešajte za stáleho miešania do polievky a nechajte prevariť.

Zdroj: cookingclassy.com


Ďalšie recepty na polievky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.