Krupicová kaša – recept na najobľúbenejší detský pokrm

Krupicová kaša je pochúťkou, na ktorú s láskou spomína snáď úplne každý. Ako si ju pripraviť tak, aby chutila ako od mamičky? Dodržte základný pomer a máte vyhrané.

Pri spomínaní na detstvo sa vám určite vybavia okamihy, kedy ste si pochutnávali na dokonale pripravenej kaši z krupice. Práve podľa toho, ako ľudia kašu jedia, je možné ich rozdeliť do dvoch skupín. Prvá skupina jedákov sú tí, ktorí si pred samotnou konzumáciou celú kašu zamiešajú. Druhá skupina začína s pojedaním kaše od krajov a to najlepšie – maslo, kakao a cukor – si nechávajú na koniec. Do ktorej z týchto skupín patríte vy?

Najlepšia kaša z detstva

Je snáď najobľúbenejším sladkým pokrmom každého dieťaťa. Stavíme sa, že vaša mamička aj babičky ju vedeli pripraviť s láskou a detská krupicová kaša mala vždy dokonale jemnú konzistenciu bez hrudiek. Viete to tiež? Aby sa pre vás recept na túto kašu nestal nočnou morou, prinášame vám základný recept a pripojíme aj zopár trikov, ako uvariť krupicovú kašu na výbornú.

Akú múku použiť na krupicovú kašu

Krupicová kaša sa dá pripraviť z hrubej aj polohrubej múky, ale najčastejšie sa pripravuje z krupice.

Čo nás vedie k otázke, aký je vlastne rozdiel medzi hrubou múkou a krupicou? Hrubá múka aj krupica vzniknú z nahrubo namletého obilia, ale krupica je jemnejšia. Až sa vás nabudúce niekto spýta, čo je krupica, budete poznať odpoveď.

Či ale krupicová kaša z hrubej múky alebo z polohrubej múky patrí k vašim obľúbencom, samozrejme vám nebudeme brániť. Ich chuť je takmer totožná, tá z múky sa ale líši v štruktúre, ktorá býva oproti kaši z krupice hrubšia.

Správny pomer detskej krupice a mlieka

Ak ste už kašu varili, iste viete, že to hlavné tajomstvo spočíva v správnom pomere krupice a mlieka. Keď hovoríme o krupici, musíme spomenúť aj rozdiel medzi krupicou a detskou krupicou. Tá detská je ešte jemnejšia ako obyčajná krupica. Preto sa pri príprave krupicovej kaše najčastejšie používa práve detská krupica. Pokiaľ do hrnca odmeriate správne množstvo mlieka aj detskej krupice, výsledkom bude jemná kaša bez hrudiek.

Ako na to? Zapamätajte si jednoduché pravidlo: na 1 liter mlieka potrebujete osem zarovnaných polievkových lyžíc krupice.

Pretože liter mlieka rovná 4 porcie, ľahko si môžete dopočítať, že:

  • 1 porcia = 250 ml mlieka a 2 polievkové lyžice krupice
  • 2 porcie = 500 ml mlieka a 4 polievkové lyžice krupice

Recept na krupicovú kašu

Pri varení krupicovej kaše majte na pamäti, že je lepšie sa nikam neponáhľať a po celú dobu zmes v hrnci starostlivo miešať. Recept na krupicovú kašu sa skladá v podstate len z dvoch surovín, ale pri varení musíte byť pozorní.

Suroviny

  • 1 liter mlieka,
  • 8 polievkových lyžíc detskej krupice,
  • štipka soli,
  • maslo,
  • cukor,
  • kakao.

Postup prípravy

  1. Začnite tým, že do hrnca nalejete mlieko, pridáte krupicu, cukor podľa chuti a štipku soli.
  2. Hrniec položte na sporák a za stáleho miešania na strednom plameni priveďte do varu.
  3. Akonáhle začne kaša hustnúť a vytvárať sa v nej bublinky, znížte plameň na minimum a varte po dobu 2 až 3 minút.
  4. Po uplynutí tejto doby ihneď zložte hrniec zo sporáka a kašu servírujte do hlbokých tanierov.
  5. Podávajte s maslom, cukrom a kakaom.

Chcete krupicovú kašu trochu vylepšiť? Pridajte do nej trochu smotany alebo masla.

Zaujíma vás, či je krupicová kaša diétna? Môže byť, ak použijete špaldovú krupicu a pri servírovaní využijete med, oriešky a čerstvé ovocie.

Tipy, ako uvariť tú najlepšiu krupicovú kašu

O základný návod na to, ako urobiť krupicovú kašu, sme sa s vami už podelili. Ako ale pripraviť tú vôbec najlepšiu?

  • Aby bola krupicová kaša jemná a krémová, nikam sa neponáhľajte a hodinu pred varením si do hrnca pripravte mlieko aj krupicu a nechajte odležať. Krupica napučí a kaša bude krásne jemná.
  • Pokiaľ si chcete vychutnať krémovú kašu aj bez čakania, pomôže vám kuchynský mixér. Nalejte doň odmerané množstvo mlieka, prisypte krupicu a mixér zapnite.
krupicová kaša recept
Zdroj foto: Richard Semik / Shutterstock.com

Kedy dať dieťaťu krupicovú kašu?

Pretože krupicová kaša je obľúbeným pokrmom najmä u detí, vyvstáva otázka, kedy je správny čas na jej prvé naservírovanie. Pokiaľ má dieťa s trávením mlieka problém alebo je mu menej ako jeden rok, namiesto mlieka sa dá kaša pripraviť s vodou. Od jedného roka by ale s trávením klasickej krupicovej kaše nemal byť problém a postupne sa na ňu dajú pridávať ďalšie suroviny. Ideálne je začať s čerstvým ovocím.

Čo dať na krupicovú kašu

Krupicová kaša s ovocím, čerstvým aj kompótovaným, chutí rovnako dobre ako klasika s kakaom, maslom a cukrom. Aké ďalšie varianty servírovania stoja za vyskúšanie:

  • krupicová kaša s marmeládou,
  • kaša s cukrom, maslom a škoricou,
  • s maslom, kakaom, nastrúhanou čokoládou a javorovým sirupom,
  • kaša s jablkami a škoricou,
  • kaša s banánmi a arašidovým maslom.

Krupicovú kašu z detstva pozná snáď každý z nás. Milujú ju jednoducho deti aj dospelý a každý má ten svoj obľúbený spôsob, ako mu najviac chutí. Pripravte si krupicu a zaspomínajte si na krásne detstvo.

Zdroj: allrecipes.com, delish.com


Ďalšie obľúbené sladké recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.