Kurací stroganoff – recept na minútový guláš

Kurací stroganoff je rýchlejší ako hovädzí, preto je tiež obľúbený. Prinášame vám jednoduchý a rýchly recept. Pripravte si kuracie mäso s omáčkou, hubami, ryžou alebo cestovinami.

Kurací Stroganoff je skvelým variantom klasického ruského jedla s hovädzím mäsom, ktoré sa stalo obľúbeným po celom svete. Tento recept je rýchly a jednoduchý na prípravu, ale napriek tomu plný chutí a vôní. Mäkké kuracie rezančeky sú podávané v hustej smotanovej omáčke s hubami a dijonskou horčicou, čo vytvára neodolateľnú kombináciu.

Aké mäso použiť na Stroganoff?

Tradične sa na Stroganoff používa hovädzie mäso, konkrétne sviečková. Toto mäso je veľmi jemné, málo tučné a je ľahko stráviteľné. Môžete tiež použiť aj iné druhy hovädzieho mäsa, ako napríklad roštenku alebo pliecko. Alternatívou však môže byť aj mäso kuracie, bravčové alebo dokonca môžete namiesto mäsa použiť huby pre vegetariánsky variant. Dôležité je, aby bolo mäso nakrájané na tenké rezančeky a bolo mäkké.

Recept na kurací Stroganoff

Kuracie rezančeky Stroganov sú ideálny pokrm na rýchly obed alebo rýchlu večeru. Podávať ich môžete s ryžou alebo cestovinami.

Suroviny

  • 500 g kuracie prsia,
  • 200 g šampiňóny,
  • 1 veľká cibuľa,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1/2 šálky smotany na varenie,
  • 2 polievkové lyžice oleja,
  • 2 polievkové lyžice masla,
  • 2 polievkové lyžice hladkej múky,
  • 1 polievková lyžica dijonskej horčice,
  • 1 polievková lyžica mletej papriky,
  • soľ, korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Zo všetkého najskôr si očistite kuracie prsia, zbavte ich prípadných blán a chrupaviek.
  2. Prsia nakrájajte na tenké rezančeky.
  3. Osoľte, okoreňte a na rozohriatom oleji mäso orestujte.
  4. Akonáhle je mäso mäkké, vyberte ho z panvice.
  5. Do panvice k výpeku pridajte maslo, nakrájanú najemno cibuľu a restujte dozlatista.
  6. Ku koncu k cibuli pridajte najemno nakrájaný cesnak a šampiňóny.
  7. Restujte asi 5 minút – šampiňóny musia zmäknúť.
  8. Pridajte hladkú múku a papriku a premiešajte. 
  9. Postupne pridávajte smotanu a dijonskú horčicu a nechajte variť ďalších asi 5 minút, kým omáčka nezhustne.
  10. Nakoniec pridajte späť osmažené kuracie kúsky a ďalších 5 minút povarte.
  11. Na záver ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
stroganoff s cestovinami
Zdroj foto: LeeAnn White / Shutterstock.com

Tipy, ako vylepšiť stroganov

  • Ak máte radi výraznejšie chute, môžete pridať viac korenia do omáčky – papriku, rascu alebo oregano.
  • Tiež je dôležitá kvalita mäsa, ktorá môže veľmi ovplyvniť chuť pokrmu.
  • Aby ste zvýšili nutričnú hodnotu a dodali pokrmu o niečo lepšiu chuť, pridajte viac zeleniny ako je paprika, mrkva alebo cibuľa.
  • Pre hlbšiu chuť pokrmu použite kyslú smotanu namiesto smotany na varenie.
  • A ak máte radi huby, nebojte sa dať do jedla väčšie množstvo.
  • Kuracie mäso môžete vymeniť za morčacie mäso, morčací Stroganov bude zase o niečo výživnejší.

Ako zahustiť stroganoff

Kurací Stroganov môžete zahustiť hneď niekoľkými spôsobmi. Ideálne je použiť smotanu s vyšším obsahom tuku. Stačí pridať smotanu do pokrmu a nechať omáčku niekoľko minút povariť, kým sa nezahustí. Kukuričný alebo zemiakový škrob je ďalšou možnosťou, ktorým je možné pokrm zahustiť. Na zahustenie je tiež možné pridať zeleninu ako je mrkva, zemiaky alebo cibuľa.

S čím podávať

Stroganoff s dusenou ryžou alebo širokými rezancami je najlepšou voľbou, existuje však mnoho ďalších možností. Vhodnou prílohou sú aj zemiaky, chlieb, bageta, knedle alebo pečená či grilovaná zelenina ,ako je napríklad paprika, cuketa alebo baklažán.

Zdroj: bettycrocker.com, allrecipes.com


Ďalšie tipy na recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.