Hrnčekový recept na mrkvový koláč s mascarpone

Mrkvový koláč? Ohŕňate nad tým nosom? To, že sa zelenina pridáva aj do sladkých koláčov, nie je dnes už žiadnym veľkým prekvapením. A ak máte stále pochybnosti, vyskúšajte si pripraviť tento vláčny orechovo mrkvový koláč s mascarpone krémom na vrchu, ktorý si okamžite zamilujete.

Recept na mrkvový koláč

Nedajte sa oklamať! Mrkva patrí medzi jeden z najkalorickejších druhov zeleniny, takže nejde o žiadny fit mrkvový koláč. Množstvo tukov okrem toho obsahujú aj oriešky, ktoré v recepte figurujú. Nie je však dôvod na obavy. Keď si túto sladkú pochúťku doprajete v primeranom množstve, vaša štíhla línia nebude ohrozená.

Suroviny

Na cesto na koláč

  • 4 hrnčeky najemno nastrúhanej mrvy,
  • 2 hrnčeky polohrubej múky,
  • 4 vajcia,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 1 šálka kryšt. cukru,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • štipka soli,
  • 1 ČL mletej škorice,
  • 1 hrnček oleja,
  • 1 hrnček nasekaných orechov (voliteľné).

Tip: Pokiaľ nemáte radi orechy, môžete ich vynechať alebo nahradiť hrozienkami, či brusnicami.

Na mascarpone krém

  • 2 ks mascarpone (resp. cca 400 g),
  • 100 g masla,
  • práškový cukor podľa chuti (cca 200 g).
  • nastrúhaná kôra z jedného pomaranča.

Tip: Alternatívou môže byť aj mrkvový koláč s citrónovou polevou. Na jej prípravu vám stačíšťava z dvoch citrónov, 300 gramov práškového cukru a lyžica vody.

Postup prípravy

  1. Vajíčka s cukrom vysľaháme do peny. Pridáme k nim olej, nasekané orechy alebo iné sušené ovocie nakrájané na drobné kúsky a najemno nastráhanú mrkvu.
  2. Potom pridáme aj ostatné sypké suroviny – múku, prášok do pečiva, soľ, škoricu. Je lepšie ich najskôr samostatne premiešať v inej miske.
  3. Poriadne premiešame, kým sa všetky suroviny nespoja.
  4. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.
  5. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov približne na 30 minút.
  6. Medzitým si pripavíme polevu tak, že všetky ingrediencie spolu zmiešame, resp. vyšľaháme hladký krém. Pozor, maslo musí byť izbovej teploty, aby sa s ním lepšie pracovalo.
  7. Koláč po vytiahnutí z rúry a vychladnutí potrieme vrstvou pripraveného mascarpone krému a necháme stuhnúť, najlepšie aspoň 2 hodiny v chladničke. Na ozdobenie ho ešte môžeme posypať posekanými orieškami.
orechovo mrkvový koláč s mascarpone
Zdroj foto: nata_vkusidey / Adobestock.com

Tipy, ako vylepšiť mrkvový koláč

  • Do cesta môžete pridať aj nastrúhané jablko, vďaka čomu bude koláč ešte viac šťavnatý.
  • Nebojte sa hrať s textúrami, skrz odlišný spôsob strúhania mrkvy (na hrubej alebo tenkej strane strúhadla), a nájsť takú, ktorá vám najviac vyhovuje.
  • Pre zdravšie alternatívy môžete experimentovať s rôznymi múkami, napr. vyskúšajte mrkvový koláč zo špaldovej múky.
  • Pridajte aj ďalšie koreniny. Okrem škorice sa do tohto receptu hodí napríklad aj kardamón alebo muškátový oriešok.

Vyskúšajte aj ďalšie recepty z mrkvy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.