Rebarborový koláč s tvarohom – rýchly a šťavnatý dezert

Rebarborový koláč s tvarohom a posýpkou je vynikajúci, šťavnatý, zdravý a navyše rýchly. Obsahuje množstvo vitamínu B, vápnika aj vlákniny. Vyskúšajte náš lahodný recept na koláč z rebarbory.

Zdravá rebarbora

Zatiaľ, čo predtým bola rebarbora veľmi rozšírená a rástla takmer všade, dnes je pre nás oveľa vzácnejšia. Ani v kuchyni sa už toľko bežne nepoužíva, čo je škoda. Rebarbora je zdravá a chutná, hodí sa na prípravu studenej i teplej kuchyne, avšak môže byť aj nebezpečná a jedovatá. Rebarbora obsahuje kyselinu šťaveľovú, preto by si na ňu mali dávať ľudia trpiaci na zápaly obličiek, osoby s dnou alebo reumatizmom alebo tí, ktorí majú problémy s obličkovými kameňmi.

Rebarbora je však inak veľmi zdravá, obsahuje mnoho vitamínu B, podporuje metabolizmus, ďalej je zdrojom vlákniny, vápnika, draslíka, mangánu, železa, horčíka, fosforu či jódu. Rastlina sa však musí konzumovať mladá, čím je staršia, tým viac kyseliny šťaveľovej obsahuje.

Sezóna rebarbory je krátka, najlepšie je ju zbierať od polovice mája do polovice júna. Staršia rebarbora je navyše až nepríjemne kyslá a už nechutí tak dobre.

Ako pripraviť rebarboru

Z rebarbory sa jedia iba stopky, listy rebarbory obsahujú veľa kyseliny šťaveľovej, a preto sa nejedia. Rebarbora môže byť výrazne červená alebo zelenkavá, záleží na konkrétnej odrode. Rebarbora sa vždy musí tepelne upraviť, najčastejšie sa varí alebo sa pečie práve ako súčasť sladkých dezertov. Pred prípravou je nutné stiahnuť z nej tuhé vlákna a šupku.

Koľko stoniek je potrebných na rebarborový koláč

Aj keď sa častejšie používa názov rebarbora, rastlina sa volá rebarbora kučeravá. Na prípravu jedného koláča postačia asi tri, maximálne štyri stonky rebarbory. Rebarbora by sa nemala konzumovať príliš často, akékoľvek pokrmy z rebarbory by sa mali jesť maximálne trikrát do týždňa.

Recept na rebarborový koláč

Božský rebarborový koláč s posýpkou a tvarohom zvládne pripraviť každý. Recept je jednoduchý a výsledok je neskutočne prekvapivý.

Suroviny

  • 400 g polohrubá múka,
  • 200 g hladká múka,
  • 1 balíček prášku do pečiva,
  • 1 balíček vanilkového cukru,
  • 200 g cukru krupica,
  • 250 g zmäknutého masla,
  • 2 lyžice mlieka,
  • 750 g mäkkého tvarohu,
  • 3 vajcia,
  • 180 g cukru krupice (do tvarohu),
  • 500 g očistenej rebarbory.

Postup prípravy

  1. Do väčšej misy dáme oba druhy múky, cukor, vanilkový cukor, prášok do pečiva a pridáme zmäknuté maslo.
  2. Vypracujeme cesto – posýpku. Najlepšie urobíme, keď budeme pracovať rukami.
  3. Mrvenička by sa mala mrviť, nie sypať. Podľa potreby tak pridáme aj trochu mlieka.
  4. V druhej mise si pripravíme náplň. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a tvarohom, z bielkov pripravíme tuhý sneh, ktorý tiež pridáme a ku všetkému zľahka pridáme očistenú a pokrájanú rebarboru.
  5. Plech si vyložíme papierom na pečenie a naň dáme väčšiu časť pripravenej mrveničky. Na cesto potom nalejeme tvarohovú náplň s rebarborou.
  6. Nakoniec všetko posypeme zvyšnou posýpkou.
  7. Pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov dozlatista. Či je koláč hotový, skúsime pomoci špajle.
rebarborový koláč
Zdroj foto: Jaromir Klein / Shutterstock.com

Tipy pre zdravý koláč z rebarbory

  • Pokiaľ si prajete mať rebarborový koláč zdravší, bielu múku môžete vymeniť za celozrnnú špaldovú múku.
  • Je možné tiež ubrať cukru a namiesto neho pridať do tvarohu napríklad med.
  • Do tvarohu môžeme pridať aj štipku škorice, hrozienka alebo nasekané oriešky.

Rebarborový koláč poznáme ešte z kuchyne našich starých babičiek, určite však nenechajte tento recept vymiznúť a pripravte si ho u vás doma. Vyskúšaj môžete aj iné obmeny, napr. rebarborový koláč so snehom, s pudingom, s jahodami alebo obrátený rebarborový koláč.

Dobrú chuť!

Zdroj: foodandwine.com, bakingmad.com


Ďalšie recepty na vynikajúce dezerty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.