Tekvicová torta so slaným karamelom – recept na jesennú pochúťku

Tekvicová torta z hokaido je najlepšia jesenná torta, ktorú si môžete upiecť. Aj keď je recept trochu náročnejší, výslednú chuť si zamilujete. Vyskúšajte túto tekvicovú pochúťku spolu s nami.

Tekvica Hokkaido sa dá pripraviť na všetky možné spôsoby, či už si z nej pripravíte hokaido polievku, tekvicový prívarok, placky, omáčku k cestovinám, tekvicový koláč alebo po novom túto skvelú jesennú tortu.

Recept na tekvicovú tortu

Vyskúšajte recept na vláčnu tekvicovú tortu s mascarpone a slaným karamelom. Doba prípravy vám zaberie približne 1 hodinu a 20 minút, doba pečenia je potom 1,5 hodiny.

Suroviny

Na tekvicové pyré

  • 300 g vydlabanej Hokaido tekvice,
  • 20 g masla,
  • 1 ČL soli,
  • 1 ČL škorice,
  • 50 ml smotany na šľahanie.

Na 1 korpus (pečieme 2x)

  • 3 vajcia,
  • 180 g cukru,
  • 70 g mletých vlašských orechov,
  • 220 g polohrubej múky,
  • 7 PL teplej vody,
  • 150 g tekvicového pyré,
  • ½ prášku do pečiva,
  • 1 ČL škorice.

Krém na tekvicovú tortu

  • 200 ml smotany na šľahanie,
  • 500 g mascarpone,
  • 2 PL práškového cukru,
  • ½ želatínového stužovača.

Slaný karamel

  • 130 g kryštálového cukru,
  • 50 g masla,
  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • čučoriedky a vlašské orechy na ozdobu.
recept na tekvicovú tortu
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Postup prípravy

Príprava tekvicového pyré

  1. Ako prvé si pripravíme tekvicové pyré. Rozkrojíme si Hokaido tekvicu, ktorú si vydlabeme, a na váhe si odvážime 300 g tekvice. Tú si nakrájame na kocky.
  2. Do menšieho hrnca si dáme rozpustiť maslo a pridáme tekvicu, ktorú osolíme a pridáme škoricu. Po pár minútach vyprážania zalejeme vodou a varíme do zmäknutia.
  3. Keď je tekvica uvarená, zlejeme vodu, prilejeme smotanu a ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Necháme vychladnúť.

Príprava korpusu

  1. Ako vždy si najskôr oddelíme do dvoch misiek žĺtky od bielkov, a z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh.
  2. K žĺtkom si prisypeme kryštálový cukor a vymiešame do peny.
  3. Pridáme taktiež aj vodu a pokračujeme v miešaní.
  4. Po troche pridávame aj sypké suroviny (múku, mleté ​​vlašské orechy, prášok do pečiva aj škoricu) a miešame, kým sa nám všetky suroviny nespoja.
  5. Do cesta pridáme už len tekvicové pyré a sneh.
  6. Cesto nalejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme približne 45 minút pri teplote 150 °C.
  7. Korpus po upečení a vychladnutí rozrežeme na polovicu, a celý postup zopakujeme aby sme mali 4 korpusy.
korpus na tekvicovú tortu z Hokkaido
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Príprava krému na tekvicovú tortu

  1. Príprava krému na tortu je veľmi jednoduchá. Do misky si nalejeme smotanu na šľahanie a miešame ju, pokiaľ nám nestuhne.
  2. Do smotany pridáme mascarpone a osladíme ho práškovým cukrom.
  3. Na záver už len do krému prisypeme polovicu želatínového stužovača a dáme ho chladiť do chladničky.

Príprava slaného karamelu

  1. Do menšieho hrnca si nasypeme kryštálový cukor, na miernom ohni ho stále miešame a necháme roztopiť, kým nebude mať krásnu zlatohnedú farbu.
  2. Do rozpusteného cukru si pridáme maslo a pokračujeme v miešaní, pokiaľ sa nám nerozpustí aj to.
  3. Na záver začneme za stáleho miešania po troche prilievať aj smotanu.
  4. Karamel necháme ešte minútku povariť, odstavíme z ohňa a pridáme trochu soli.
  5. Keď máme všetko prichystané, môžeme sa pustiť do skladania torty. Na tácku (podnos) si položíme korpus, ktorý natrieme krémom a polejeme ho trochou slaného karamelu. Pridáme ďalší korpus a postup opakujeme, kým neposkladáme celú tortu.
  6. Zvyšným krémom si tortu potrieme. Je na vás, aký štýl zdobenia torty zvolíte. Či už klasiku a potriete celé boky a vrch torty zvyšným krémom, alebo si urobíte tzv. “nahú” tortu, a krém na boky nedáte. Vašej fantázii sa medze nekladú.
  7. Zvyšný karamel použijeme na dozdobenie. Lyžicou si ho nanesieme na vrch torty a necháme ho trochu stiecť po stenách torty.
  8. Tortu si odložíme do chladničky a necháme zatuhnúť.
  9. Na ozdobenie môžete použiť napríklad čučoriedky, celé aj nasekané orechy a vzhľad vyšperkovať napríklad kvietkami.
recept na tekvicovú tortu s mascarpone a slaným karamelom
Zdroj foto: Veronika Kaháková

Dúfame, že vám táto jesenná tekvicová torta, ktorá je skvelou obmenou ku klasickému tekvicovému koláču, bude chutiť a podarí sa vám aj karamel.

Prajem vám teda pri pečení veľa šťastia a dobrú chuť!

Zdroj: autorský text / Veronika Kaháková

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.