Biela hubová polievka so smotanou – recept z čerstvých húb

Biela polievka s hubami je obľúbeným receptom všetkých hubárov. Hubová polievka v lete zasýti, v zime zahreje. Čerstvé huby sú základom výborných receptov. 

Hubárska sezóna je v plnom prúde. Nazbierali ste si aj v lese čerstvé hríbiky? Uvarte si z nich vynikajúcu polievku, ktorá vás zaručene v jesennom období zahreje.

Príprava húb na polievku

Biela hubová polievka so smotanou sa dá pripraviť z húb čerstvých, ale aj sušených. Hubová polievka z čerstvých húb ale vždy chutí najlepšie.

  • Čerstvé huby, ktoré si prinesieme z lesa, je nutné riadne očistiť, nakrájať a prepláchnuť vodou. Až potom sú huby pripravené a môžeme z nich začať pripravovať chutný pokrm. Ak ale čerstvé huby k dispozícii nemáte, skvele poslúžia aj tie sušené.
  • Sušené huby je najskôr nutné namočiť do vody. Namáčame aspoň pol hodiny, potom huby zmäknú a ďalej sa s nimi dá pracovať rovnako, ako s tými čerstvými. Pred tým, než sušené huby ale pridáme do bielej polievky, je nutné vodu zliať. Inak by bola polievka príliš tmavá. 

Najlepšie huby do bielej polievky

V recepte na bielu hubovú polievku je najlepšie použiť svetlejšie huby, aby sa polievka zbytočne nezafarbila. Použiť teda môžete šampiňóny, hlivu ustricovú, kuriatka, osikovce či dubáky. Vždy je nutné u týchto druhov húb olúpať klobúčiky. Pozor na tmavé hríbovité huby, ktoré môžu polievku sfarbiť do hneda. 

Ako dlho sa varia huby?

Huby sú vynikajúce, jedlu dodajú skvelú chuť aj vôňu, ale iba za predpokladu, že sa správne pripravia. Všetky huby, a to aj tie jedlé, totiž dokážu napáchať peknú paseku, pokiaľ nie sú dostatočne tepelne upravené. Huby, ktoré sa nedostatočne tepelne upravia, môžu totiž spôsobiť veľmi nepríjemné zažívacie problémy. Všetky huby, teda aj čerstvé aj sušené, sa musia variť minimálne 20 minút. Nič ale nepokazíte tým, keď ich budete variť aj pol hodiny alebo dlhšie. Čím dlhšie, tým lepšie – a potom ich môžete bez obáv a s chuťou konzumovať.

hubová polievka so smotanou z čerstvých húb
Zdroj foto: kokofoundit / Shutterstock.com

Čím dochutiť bielu polievku s hubami?

Huby ako také nie je nutné nijako výrazne dochucovať, samy o sebe majú totiž svoju špecifickú chuť. Práve huby nám pokrmy dochucujú, takže by sme sa ich chuť nemali snažiť ničím prebiť. Huby dochucujeme iba soľou, prípadne aj ľahko korením, hodí sa k nim aj rasca. A zaujímavú chuť môže mať aj biela polievka s hubami s octom. S korením a prísadami ale šetríme, aby v recepte na túto hubovú polievku vynikli práve huby, ktoré sú hlavnou ingredienciou.

Recept na bielu hubovú polievku z čerstvých húb

Recept na jednoduchú hubovú polievku so smotanou zvládne každý. Polievka je za chvíľu hotová a pritom výborne chutná. Presne takú polievku varili naše babičky a teraz si ju môžete skúsiť pripraviť aj vy doma. Potrebovať budete iba niekoľko základných surovín.

Suroviny

  • cca 500 g čerstvých húb,
  • 1 téglik smotany na varenie,
  • soľ, korenie a drvená rasca na dochutenie,
  • ocot,
  • maslo,
  • hladká múka.

Postup prípravy

  1. Umyté a nakrájané huby si dáme do hrnca a zalejeme ich vodou.
  2. Dochutíme soľou, korením a drvenou rascou a privedieme do varu.
  3. Huby varíme do zmäknutia, minimálne však dvadsať minút. Medzitým si z masla a hladkej múky pripravíme zápražku na zahustenie.
  4. Akonáhle máme huby dostatočne povarené, pridáme pripravenú zápražku a poriadne premiešame. Necháme chvíľu povariť.
  5. Ku koncu varenia prilejeme jeden téglik smotany, ešte krátko povaríme a môžeme odstaviť polievku z platne.

Recept na hubovú polievku môžete ešte ozvláštniť tým, že krátko pred dovarením rozklepnete do polievky jedno vajíčko. Ak je vám po chuti skôr hubová polievka na kyslo, na tanieri ju môžete ešte dochutiť octom, prípadne ho pridať do celého hnca krátko pred dovarením. Polievku môžete tiež dozdobiť čerstvými nasekanými bylinkami.

Zdroj: cafedelites.com, bbcgoodfood.com

Ďalšie recepty z húb


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.