Kuracia pečienka na smotane – recept na omáčku ako od babičky

Restovaná kuracia pečienka – všetci ju síce radi nemajú, ale tí, ktorí ju zbožňujú si na pečeňovej omáčke pochutnajú. Naučte sa pripravovať túto omáčku tak, ako ju robili naše babičky.

Niekto pečeň miluje, iný sa jej zase oblúkom vyhýba. Pečeňová omáčka bola a stále je súčasťou našej kuchyne, jej veľkým plusom je aj príprava na mnoho spôsobov. Inšpirujte sa receptom, na ktorý ste už možno zabudli.

Pečeň v kuchyni

Najčastejšie pripravujeme hydinovú pečeň, avšak na úpravu sa dajú použiť aj ďalšie druhy, ako napríklad teľacia, hovädzia, zverinová či barania. Najjemnejšie sú hydinové a bravčové, hovädzie sa používajú skôr na prípravu paštét či ako knedličky do polievky.

Aká pečeň je najlepšia na pečeňovú omáčku?

Na pečeňovú omáčku je najvhodnejšie používať hydinovú pečeň, najideálnejšie potom pečeň kuraciu.

Poďme sa pozrieť ako sa pripravuje najlepšia kuracia pečienka na smotane

Recept na kuraciu pečienku

Pečeňová omáčka ako od babičky jednoducho nemá konkurenciu. Vyskúšajte tento recept, ktorý k omáčke od babičky nemá rozhodne ďaleko. Príprava je navyše veľmi jednoduchá a recept nevyžaduje mnoho surovín.

Suroviny

  • 500 g kuracej pečene,
  • 1 smotana na šľahanie,
  • 1 cibule,
  • hladká múka,
  • olej,
  • soľ, korenie, bobkový list.

Postup prípravy

  1. Pečeň si očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
  2. Cibuľu olúpte, nakrájajte najemno a na oleji speňte.
  3. Potom pridajte nakrájanú pečeň a opečte ju zo všetkých strán.
  4. Pečeň podlejte malým množstvom vody, pridajte bobkový list a nechajte dusiť do zmäknutia.
  5. Pripravte si zápražku z vody a múky, ktorou pečeň zahustite.
  6. Nechajte omáčku prevariť, aby sa vyvarila múčná chuť.
  7. Nakoniec do omáčky prilejte smotanu.
  8. Omáčku osoľte a okoreňte podľa svojej chuti.

Tipy ako vylepšiť pečeňovú omáčku

  • Omáčke dodá skvelú chuť masť, ktorú vymeníte za olej. Pečeňová omáčka so smotanou bude tiež lepšie chutiť, keď do nej pridáte bylinky, predovšetkým najemno nakrájanú petržlenovú vňať.
  • Ak k omáčke použijete pečienku hovädziu alebo bravčovú, namočte ju na pol hodiny do mlieka, zmäkne.
restovaná kuracia pečienka na cibuli s ryžou
Zdroj foto: Kritchai7752 / Shutterstock.com

Odporúčame: Vyskúšajte tiež tradičnú štefanskú hovädziu pečienku s ryžou či knedľou

S čím podávať kuraciu pečienku?

Restovaná kuracia pečienka na smotane bude chutiť s kysnutou knedľou, ale môžete sa tiež stretnúť s variantom prílohy zemiakov a tiež vareného vajca natvrdo. Klasická omáčka z kuracej pečene alebo z bravčovej pečene sa vo väčšine prípadov podáva aj s ryžou a kyslou uhorkou alebo hranolkami či cestovinami. Nie je ani nezvyčajné k omáčke podávať pečené mäso bravčové alebo hovädzie, v tomto prípade je ale lepšie pečeňovú omáčku rozmixovať.

Zdroj: preciouscore.com, seriouseats.com


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.