Aljašská treska – 3 jednoduché a výnimočne chutné recepty
Rybie mäso je zdravé a jeho konzumácia sa odporúča minimálne raz týždenne. Jednou z najdostupnejších morských rýb u nás je práve treska, ktorú zoženiete prevažne naporciovanú na filety a zmrazenú. Jednoduchá príprava a výborná chuť robia z tresky rybu obľúbenú a vyhľadávanú.
Tepelná úprava morských rýb u nás práve neoplýva kreativitou, väčšinou sa uspokojíme len s obaľovaným rybím filetom. Nutričné hodnoty rybieho mäsa sú tak prebité množstvom prepáleného tuku, takže sa nedá hovoriť o kulinárskych hodoch. Pritom recept na úpravu tresky nemusí byť nijako komplikovaný a napriek tomu pripravíte jedlo výbornej chuti. Skúste naše 3 recepty.
Recept na tresku na masle
Nie je nič jednoduchšie ako tento recept, pritom ide o veľmi dobrý spôsob, ako si pripraviť aljašskú tresku.
Suroviny
- filety z tresky,
- cca 50 g masla.
- soľ, korenie.
Postup prípravy
Príprava je jednoduchá. Na rozpálené maslo vložte osolené a nakorenené filety z tresky a z oboch strán opečte. Prílohou môžu byť zemiaky v akejkoľvek úprave – varené, šťuchané, na kašu. Takto pripravená treska chutí aj deťom.
Vyskúšajte tiež recept na štavnatého lososa pečeného v rúre.
Recept na zapečenú aljašskú tresku v rúre
Trochu sofistikovanejší je nasledujúci recept na zapečenú aljašskú tresku v smotanovej omáčke s listovým špenátom. Čo budete potrebovať na dve porcie?
Suroviny
- 2 filety z tresky,
- 200 g listového špenátu (môže byť mrazený, ale nie pretlak),
- 250 ml smotany,
- 1 malá cibuľa alebo šalotka,
- 2 strúčiky cesnaku,
- cca 50 g masla,
- soľ, korenie.
Postup prípravy
Tresku osoľte, okoreňte a sprudka opečte na masle. Odložte ju na tanierik a v panvici opražte nakrájanú cibuľu, pridajte špenát, drvený alebo prelisovaný cesnak a duste asi 3 minúty. Do pekáča nalejte polovicu smotany, položte do nej tresku, prekryte podušeným špenátom a zalejte zvyškom smotany. Vo vyhriatej rúre pečte 25 minút na 180 °C.
Recept na aljašskú tresku na zemiakoch
Vyskúšať môžete aj recept na zapekanú aljašskú tresku v rúre na zemiakoch.
Suroviny
- 4 väčšie zemiaky varené v šupke,
- 2 fileta tresky,
- maslo,
- soľ, korenie,
- rozmarín.
Postup prípravy
Uvarené zemiaky olúpte a nakrájajte na kolieska cca pol centimetra široké. Tie rozprestrite na dno pekáča vymasteného maslom. Aljašskú tresku osoľte, okoreňte a sprudka z oboch strán opečte tiež na masle. Potom ju preložte na zemiaky do pekáča, posypte trochou rozmarínu (pre výraznejšiu chuť môžete pridať cesnak) a pečte asi pol hodiny na 170 °C.
Komentáre sú vypnuté.