Azu po tatársky – recept na tradičné tatárske jedlo

Azu po tatársky je tradičné mäsové jedlo, ktoré sa pripravuje v tatárskej kuchyni. Skúšate radi nové recepty a chcete si uvariť niečo z cudzej kuchyne? Vyskúšajte tento recept.

Azu po tatársky je skvelé jedlo, ktoré pripravíte veľmi rýchlo. Je to mäsový pokrm, pričom druh mäsa môžete zvoliť podľa chuti. Skúsite kuracie azu po tatársky, bravčové azu po tatársky alebo azu po tatársky z hovädzieho mäsa?

Čo je azu po tatársky

Azu po tatársky je tradičný pokrm pripravovaný v tatárskej kuchyni. Pripravuje sa najmä z hovädzieho mäsa, v tatárskej kuchyni je ale niekedy používané aj baranie alebo konské mäso. Recept si ale možno upraviť a je teda možné použiť aj iné druhy mäsa podľa chuti. Okrem mäsa nesmie v recepte chýbať cibuľa, paradajkový pretlak alebo kvasené či kyslé uhorky.

Do tatárskej kuchyne patria tradičné pokrmy povolžských Tatárov a Tatarstanov. Všeobecne je tatárska kuchyňa veľmi netradičná a hlavne rôznorodá.

Recept na azu po tatársky

Pripraviť tento recept môžete kedykoľvek, vhodný je na rýchlu večeru aj rodinný obed. Pokiaľ stále premýšľate, čo variť a chcete vyskúšať niečo nové, určite recept na azu po tatársky vyskúšajte.

Suroviny

  • 400 g zadného hovädzieho,
  • 200 g cibule,
  • 50 g paradajkového pretlaku,
  • 150 g zavarených uhoriek,
  • 300 ml vývaru,
  • 25 g hladkej múky,
  • olej,
  • soľ a korenie,
  • bobkový list.

Postup prípravy

  1. Mäso si očistíme a nakrájame na tenké rezančeky. Dobre ho osolíme a okoreníme.
  2. Cibuľu olúpeme a nakrájame na kolieska.
  3. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľku spoločne s mäsom, ktoré necháme zatiahnuť.
  4. Opečené mäso potom zaprášime múkou, opäť krátko opražíme a pridáme paradajkový pretlak.
  5. Prilejeme k zmesi vývar a pridáme bobkový list. Všetko premiešame.
  6. Hrniec prikryjeme pokrievkou a dusíme mäso domäkka.
  7. Pred koncom varenia pridáme na kocky nakrájané kyslé zavarené uhorky.
  8. Podľa chuti dosolíme a ešte krátko všetko podusíme.

Namiesto kyslých zavarených uhoriek môžeme pridať do receptu kvasáky.

recept na tatárske azu
Zdroj foto: SelenaMay / Shutterstock.com

S čím podávať

Azu po tatársky podávame s ryžou, cestovinami alebo zemiakmi. Výborne ale chutí aj s chlebom. Azu po tatársky s cestovinami je ale tou najlepšou kombináciou.

Aké mäso je vhodné

Vyberať mäso na tento pokrm je jednoduché. Najlepšie je hovädzie mäso, pokiaľ ale hovädzie mäso príliš nevyhľadávate, môžete si tento pokrm pripraviť aj z iného druhu mäsa. Skvelé je aj morčacie mäso alebo bravčové. Obľúbenou pochúťkou je aj kuracie azu s lečom.

Zdroj: spar.co.za, nigella.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.