
Zeleninové lečo – recept na domáce zavárané lečo
Lečo je vynikajúce jedlo zo zeleniny, ktoré sa hodí na obed aj na večeru. Jeho príprava je rýchla a naozaj jednoduchá, základom sú paradajky a papriky.
Lečo je veľmi jednoduché jedlo, ktoré má však vynikajúcu chuť a len tak vás neomrzí. A ak ho urobíte viac, pokojne ho môžete zavariť do pohárov a dojesť ho, až naň zase budete mať chuť.
Príprava zeleniny na lečo
Tajomstvom skvelého leča je hlavne dobre pripravená zelenina. Paradajky a papriky by ste mali najskôr olúpať, než ich hodíte do hrnca. Každá zelenina má však iný postup lúpania.
- Paradajky – paradajkám najskôr narežte vrchnú časť šupky do kríža, a potom ich vložte do menšej misky. Celý jej obsah zalejte horúcou vodou a 5 minút počkajte. Potom sa paradajky budú lúpať skoro samé.
- Paprika – papriky jednoducho oškrabete škrabkou na zemiaky. Nebudú síce očistené dokonale, pretože majú veľa záhybov, ale toto bude dostatočne stačiť.
Recept na zeleninové lečo
Suroviny
- 6–8 bielych paprík,
- 6–8 väčších paradajok,
- 2 veľké cibule,
- 3 vajcia veľkosti M,
- 80 g tuku,
- čerstvo mleté čierne korenie a soľ.
Postup prípravy
- Najprv si olúpte všetky papriky aj paradajky – a nakrájajte ich na malé kúsky.
- Vo väčšom hrnci si rozohrejte masť a zľahka na ňom osmažte cibuľu nakrájanú na menšie kocky.
- K cibuli pridajte papriky, zľahka ich orestujte a podlejte menším množstvom vody.
- Až bude paprika mäkká, zhruba po 10 minútach, pridajte paradajky.
- Tie už spoločne s paprikou duste iba pár minút, kým nepustia šťavu.
- V malej miske rozšľahajte vajcia, a potom ich za stáleho miešania postupne vlejte k zelenine.
- Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a môžete podávať na obed.
Do leča tiež môžete pridať cesnak nakrájaný, restovaný párok či klobásu. K takémuto zeleninovému leču s klovásou podávajte čerstvý chlieb.
Zaváranie leča
Ak si chcete pripraviť lečo na zimu, keď už nie je sezóna paradajok a paprík v plnom prúde, zavarte ho.
- Zaváraninové poháre naplňte pripravenou zeleninovou zmenou (bez vajec) cca 2 cm od okraja a zalejte ho lyžičkou oleja.
- Následne sterilizujte tak, ako ste zvyknutí – vo vriacej vode v hrnci na sporáku (cca 10 min) alebo v rúre na plechu pri teplote 180°C (cca 20 min).
- Sterilizované lečo prikryte utierkou alebo dekou a nechajte vychladnúť.
Lečo však môžete zavárať aj bez varenia. Jednoducho nakrájajte zeleninu na širšie pásiky a nasoľte ju, aby pustila šťavu. Následne zmes natlačte do zaváraninových pohárov, avšak snažte sa nedávať do nich šťavu, ktorú zeleniny pustila a zaviečkujte. Sterilizujte podľa vyššie popísaného postupu.
Ďalšie recepty na bezmäsité jedlá
Komentáre sú vypnuté.