Zeleninové lečo – recept na domáce zavárané lečo

Lečo je vynikajúce jedlo zo zeleniny, ktoré sa hodí na obed aj na večeru. Jeho príprava je rýchla a naozaj jednoduchá, základom sú paradajky a papriky. Ako sa robí lečo?

Príprava zeleniny na lečo

Tajomstvom skvelého leča je hlavne dobre pripravená zelenina. Paradajky a papriky by ste mali najskôr olúpať, než ich hodíte do hrnca. Každá zelenina má však iný postup lúpania:

  • Paradajky – ako olúpať pardajky? Najskôr narežte vrchnú časť šupky do kríža a potom ich vložte do menšej misky. Celý jej obsah zalejte horúcou vodou a 5 minút počkajte. Potom sa budú lúpať skoro samé.
  • Paprika – papriky jednoducho oškriabete škrabkou na zemiaky. Nebudú síce očistené dokonale, pretože majú veľa záhybov, ale toto bude bohato stačiť.

Recept na domáce lečo

Vyskúšajte si na obed alebo večeru pripraviť tento rýchly, ale zato chutný pokrm – domáce lečo s vajcom.

Suroviny

  • 6–8 bielych paprík,
  • 6–8 väčších paradajok,
  • 2 veľké cibule,
  • 3 vajcia veľkosti M,
  • 80 g tuku,
  • čerstvo mleté ​​čierne korenie a soľ.

Postup prípravy

  1. Najprv olúpte papriky aj paradajky a nakrájajte ich na malé kúsky.
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejte masť a zľahka na nej osmažte cibuľu nakrájanú na menšie kocky.
  3. K cibuli pridajte papriky, zľahka ich orestujte a podlejte menším množstvom vody.
  4. Keď bude paprika mäkká, zhruba po 10 minútach, pridajte paradajky.
  5. Tie už spoločne s paprikou duste iba pár minút, kým nepustia šťavu.
  6. V malej miske rozšľahajte vajcia a potom ich za stáleho miešania postupne vlejte k zelenine.
  7. Dochuťte soľou, mletým čiernym korením a môžete podávať na obed.

Do leča môžete pridať aj nakrájaný cesnak, orestovaný párok či klobásu. K takémuto leču s klobásou podávajte čerstvé pečivo.

Mohla by Vás zaujímať: Zaváranie ovocia a zeleniny – postup a zásady.

recept na zavárané lečo
Zdroj foto: gkrphoto / Shutterstock.com

Ako sa zavára lečo?

Ak si chcete pripraviť lečo na zimu, keď už nie je sezóna paradajok a paprík v plnom prúde, zavarte ho.

  1. Zaváraninové poháre naplňte pripravenou zeleninovou zmenou (bez vajec) cca 2 cm od okraja a zalejte ho lyžičkou oleja.
  2. Následne sterilizujte tak, ako ste zvyknutí – vo vriacej vode v hrnci na sporáku (cca 10 min.) alebo v rúre na plechu pri teplote 180°C (cca 20 min.).
  3. Zavárané lečo prikryte utierkou alebo dekou a nechajte vychladnúť.

Zavárané lečo bez varenia

Lečo však môžete zavárať aj bez varenia.

  1. Jednoducho nakrájajte zeleninu na širšie pásiky a nasoľte ju, aby pustila šťavu.
  2. Následne zmes natlačte do zaváraninových pohárov, avšak snažte sa nedávať do nich šťavu, ktorú zelenina pustila a zaviečkujte.
  3. Sterilizujte podľa vyššie popísaného postupu.

Ďalšie recepty na bezmäsité jedlá


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.