Cuketová baba na plechu – recept na zapekanú cuketu

Zemiaková baba v sebe kombinuje rôzne suroviny, takže si ju môžete pripraviť podľa svojich chutí. Základom bývajú zemiaky, ku ktorým sa skvele hodí cuketa, základ však môže byť aj úplne cuketový. Často sa pridáva aj slanina či šunka, avšak tento pokrm si môžete pripraviť aj vo vegetariánskej alternatíve.

Recept na cuketovú babu

Pripravte si chutnú zapekanú cuketu (cuketovú babu) na plechu v rúre. Prinášame vám aj niekoľko tipov, ako tento pokrm vylepšiť.

Suroviny

  • 2 väčšie cukety,
  • 200 g údeného syra,
  • 150 g šunky,
  • 2 vajíčka,
  • 4 strúčiky cesnaku,
  • 2 lyžice kyslej smotany,
  • 1 hrnček strúhanky,
  • pol balenia prášku do pečiva,
  • soľ a korenie,
  • bylinky na ochutenie (majoránka, pažítka),
  • kúsok masla na vymastenie plechu.

Postup prípravy

  1. Cuketu umyte, ale nelúpte. Aj so šupkou ju strúhajte na hrubom strúhadle.
  2. Nastrúhajte aj syr, pridajte ho k cukete, ďalej potom primiešajte smotanu, nakrájanú šunku a bylinky, nebojte sa pridať ich viac.
  3. Osoľte a okoreňte, pridajte vajíčka, prelisovaný cesnak a prášok do pečiva.
  4. Potom do zmesi prisypte strúhanku, časť si však nechajte na vysypanie formy, resp plechu.
  5. Všetko dobre premiešajte, aby vznikla jednotná hmota.
  6. Vyšší plech vymažte maslom a vysypte strúhankou. Potom doň rovnomerne rozprestrite hmotu.
  7. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C po dobu zhruba 40 minút. Pravidelne sledujte, doba pečenia sa odvíja od veľkosti plechu.

Tipy na vylepšenie cuketovej baby

  • Ak máte radi huby, môžete k pôvodným surovinám pridať aj hrsť najemno nasekaných húb. Tie dodajú pokrmu ďalšiu skvelú chuť. 
  • Skvelou alernatívou je aj zemiakovo-cuketová baba, kde jednu cuketu nahradíte cca 4 väčšími zemiakmi. Hodí sa na podávanie teplá aj studená.
  • Na záver môžete zapekanú cuketu ozdobiť lyžičkou bieleho jogurtu a čerstvými bylinkami. 
  • Podávajte s kyslou nakladanou kapustou, zeleninovým šalátom alebo len tak.

Tento recept je veľmi variabilný, neváhajte preto využiť aj ďalšie suroviny, ktoré vás napadnú. Zemiaková baba je skvelým pokrmom, ktorý sa hodí na ľahký obed či rýchlu večeru. Príprava vám nezaberie dlho, navyše využijete bežne dostupné suroviny.

Zdroj: webmd.com


Ďalšie recepty z cukety

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.