Chlpaté knedlíky – recept na tradičnú ľudovú prílohu

Chlpaté knedlíky sa podávajú ako príloha k mäsu, omáčkam, ale sú tiež považované za hlavný chod. Pripravte si ľudové babičkine chlpaté knedle, ktoré si zamilujú všetci v domácnosti.

Knedľa má svoj domov nielen na Slovensku, ale aj v iných (prevažne európskych) krajinách. Podáva sa napríklad v Slovinsku, Česku, Maďarsku či Taliansku, kde sa pripravuje hlavne v podobe nokov.

U nás poznáme niekoľko druhov knedlí:

  • žemľové kysnuté, ktoré sa pripravujú z múky, droždia a žemlí či rožkov,
  • karlovarské knedle, kde je základom nakrájaná žemľa a vyšľahané vajcia,
  • knedle zemiakové, kam radíme aj spomínané chlpaté knedlíky, pretože ich základnou surovinou sú zemiaky.

Zemiakové vs. chlpaté knedlíky

Zemiakové aj chlpaté knedlíky môžeme použiť ako prílohu. Avšak tradičná chlpatá knedľa v histórii bola vnímaná skôr ako hlavné jedlo, kedy sa podávala s vyprážanou cibuľkou či kyslou kapustou. Bolo to jedlo predovšetkým pre chudobu.

Hlavným rozdielom je spôsob prípravy. Zemiakové knedlíky sa pripravujú z uvarených zemiakov predovšetkým vo forme valčekov a častokrát sú plnené, napr. údeným mäsom, zatiaľ čo chlpaté knedlíky sa pripravujú zo zemiakov surových v podobe nokov či guličiek. Názov si získali vďaka postupu varenia, kedy surové zemiaky po uvarení na povrchu vyzrážajú škrob a vyzerá to ako malé chĺpky.

Recept na chlpaté knedlíky

Poďme sa pozrieť na ľudový recept na chlpaté knedlíky. Uvádzané suroviny sú pre 4 porcie.

Suroviny

  • 1 vajce,
  • 800 g surových zemiakov,
  • 250 g polohrubej múky,
  • štipka soli.

Postup prípravy

  1. Olúpané surové zemiaky nastrúhame najemno na strúhadle. Zo zemiakov zlejeme prebytočnú vodu, aby cesto nebolo veľmi riedke.
  2. Do zemiakov pridáme preosiatu polohrubú múku, soľ a vajcia. Spracujeme cesto.
  3. Do vriacej osolenej vody pomocou lyžice vhadzujeme gnocchi, ktoré varíme po dobu cca 10 minút, kým nevyplávajú na povrch.

Chlpaté knedlíky podávame s osmaženou cibuľkou alebo slaninkou ako prílohu. Môžete ich tiež podávať ako hlavný chod, napríklad s kapustou, prípadne môžete pridať aj údené mäso.

Recepty na ďalšie prílohy


Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.