Jemná zemiaková kaša – ako si ju pripraviť?

Zemiaková kaša je ideálna príloha k mäsu, rybe, hubám, zelenine a podobne. Základ môžete ďalej využiť a urobiť zemiakovú kašu trochu inak – tvoriť napríklad zemiakové pusinky, pečenú zemiakovú kašu a iné variácie. Prinášame dva základné recepty, ktoré obmeníte v prípade potreby. 

Recept na zemiakovú kašu

Tradičná zemiaková kaša je skvelou prílohou k akémukoľvek jedlu, pokojne z nej však môžete úrobiť „hlavného aktéra“ vášho obeda či večere. Skvele chutí posypaná osmaženou cibuľkou a slaninkou, v kombinácií s mliekom či kefírom. 

Suroviny (2 porcie)

  • 500 g zemiakov,
  • 50 g masla,
  • 150 ml mlieka,
  • soľ.
Zdroj foto: Sea Wave / Shutterstock.com

Postup prípravy

  1. Zemiaky ošúpte, umyte a nakrájajte na rovnako veľké kúsky. Ideálne je krájať zemiaky na menšie kúsky, budú sa potom lepšie mixovať a obmedzíte vznik hrudiek na minimum. 
  2. Pridajte osolenú vodu a uvarte do mäkka. Ako poznáte, že sú zemiaky správne uvarené? Po zapichnutí vidličky sa kúsky rozpadajú. 
  3. Zlejte vodu a za pomoci ručného šľahača najskôr ľahko roztlačte zemiaky. Potom zapnite ručný šľahač na najnižší stupeň. Postupne pridávajte vyššie stupne rýchlosti, kým budú zemiaky starostlivo roztlačené, bez hrudiek. Pokiaľ však hrudky máte radi, môžete ich ponechať.
  4. Pridajte maslo, ktoré nakrájajte na menšie kúsky. Lepšie sa potom v zemiakovej hmote roztopí.
  5. Zašľahajte a prilievajte mlieko. To odporúčame ohriať, aby kaša rýchlo nevychladla.
  6. Postupne prilievajte mlieko a vyšľahávajte kašu do hladkej a jemnej hmoty.
  7. Na záver ochutnajte, pridajte podľa potreby soľ a ihneď podávajte.
TIP: Pre odľahčenú verziu môžete vynechať maslo. Aby bola zemiaková kaša ešte krémovejšia, vymeňte mlieko za smotanu alebo kombinujte.

Pre vylepšenie môžete pridať aj jarnú alebo osmaženú cibuľu, ktorou kašu posypete a dostanete tak tú najlepšiu zemiakovú kašu s cibuľkou.

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.