Croissanty – krehké raňajky, ktoré si vychutná každý

Croissanty – toto sladké pečivo, ako asi napovedá názov, pochádza z Francúzska. V podstate patrí medzi národnú pochutinu. Avšak nie je to nič iné ako klasické kysnuté cesto.

Slovenské gazdinky robili kedysi cesto na croissanty ako na bežiacom páse. Dnes už však pracujúce ženy naň nemajú veľa času ani na ďalšie recepty na koláče.

Domáce maslové croissanty

Aj keď popularita croissantov z lístkového cesta naberá na obrátkach, tento tradičný recept na croissantny z kysnutého cesta zvládnete bez problémov. Takže smelo do toho!

Suroviny

  • 250 g masla,
  • 570 g hladkej múky,
  • cukor,
  • vajcia,
  • droždie,
  • soľ,
  • 340 ml vlažného mlieka,
  • vajcia,
  • džem,
  • prášok do pečiva,
  • vanilkový cukor.

Postup prípravy

  1. Majte na pamäti jednu základnú vec – pri kysnutom ceste sú gramáže vyložene orientačné. Nikdy sa neriaďte presnými počtami.
  2. Do hrnčeka alebo kastrólika dajte vlažné mlieko, rozdrobte doň droždie a prisypte cukor. Nechajte tzv. vzísť.
  3. Teraz si ako prvé nastrúhajte maslo na dosku pomocou strúhadla, najlepšie hrubého. Maslové hobliny premiešajte s hladkou múkou a vypracujte tzv. maslovú kocku.
  4. Tú zabaľte do potravinárskej fólie alebo do vrecka a dajte do chladničky odpočinúť.
  5. Do misy si dajte hladkú múku, soľ, cukor, vajcia, mlieko, prášok do pečiva, vanilkový cukor, rozpustené a vlažné maslo a nakoniec vykysnutý kvások.
  6. Vypracujte dôkladne jemné a hladké cesto. Môžete pokojne aj v kuchynskom robote.
  7. Cesto nechajte na teplom mieste vykysnúť. Takýto postup je správny na klasické kysnuté cesto.
  8. Keď je cesto vykysnuté, vyvaľkajte ho. Malo by to byť na croissantoch do kríža, ale uprostred sa necháva vyššia vrstva.
  9. Na stred sa položí maslová kocka. Tá sa do cesta zabalí všetkými štyrmi časťami. Potom sa cesto opäť rozvaľká. Netreba to robiť na silu.
  10. Cesto sa vyvaľká na obdĺžnik, preloží na tretiny a dá do chladničky odpočinúť minimálne na hodinu. Potom sa váľanie opakuje, ale cesto sa prekladá už štyrikrát. Znovu na hodinu do chladničky a potom opäť vyváľať a preložiť na trikrát. Teraz ho už zabalíme do fólie a necháme odpočinú 8 hodín. Nemusí sa to všetko urobiť za deň. Pokojne s prácou môžete pokračovať na druhý deň.
  11. Keď je cesto vychladené, vykrájajte trojuholníky. Tie sa ľahko potrú rozšľahaným vajcom. Trojuholníky stočte do rolky, konce zľahka zahnite a vytvorte rohlíček.
  12. Teraz môžete klásť rožky na plech, avšak s väčším rozostupom. Teraz ich ešte nechajte kysnúť na plechu.
  13. Keď vykysnú, rúru predhrejte na 180 stupňov.
  14. Pečte kváskové croissanty zhruba 20 až 30 minút dozlatista na papieri na pečenie.
domáci croissant
Zdroj foto: Snoopytkd / Shutterstock.com

Domáce maslové croissanty sa servírujú ešte teplé a podávajú sa napríklad s maslom, džemom, kakaom alebo ako chcete. Klasické kysnuté cesto sa normálne neprekladá, to len tak pre informáciu. U croissantov sa to môže robiť, aj nemusí. Obe formy sú vhodné.

Croissanty s pudingom

Toto je rovnaká varianta, ide o cesto ako v predchádzajúcom prípade. Tu si iba povieme o pudingu.

Suroviny

  • suroviny na domáce maslové croissanty,
  • 1 balenie pudingu podľa vlastného uváženia – vanilkový, čokoládový, jahodový, akýkoľvek,
  • 400 ml mlieka,
  • cukor kryštál,
  • 50 g masla.

Postup prípravy

  1. Dáte variť mlieko, do ktorého prisypete cukor.
  2. V ďalšej časti mlieka si rozmiešajte pudingový prášok.
  3. Keď mlieko začne mierne vrieť, vlejete doň puding.
  4. Prevarte zhruba päť minút.
  5. Odstavte a vmiešajte do pudingu maslo, prešľahajte a dajte vychladnúť do chladničky.
  6. Aby sa neutvorila na pudingu tzv. škrupina, stačí prekryť potravinovou fóliou.
  7. Vychladnutý puding dajte do cukrárskeho vrecka a plňte croissanty smerom do stredu v mieste s nepriľnutým cestom.

Skúste sa pohrať s kysnutým cestom a vytvoriť nadýchané croissanty. Odmenou bude vynikajúca chuť.


Ďalšie recepty na koláče a múčniky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.