Kurací vývar s pečeňovými haluškami – recept na hustú nedeľnú polievku

Vývar s pečeňovými haluškami a zeleninou je vynikajúcou hustou polievkou, ktorá sa hodí pokojne aj na slávnostný obed. Ako pripraviť chutné halušky do polievky?

Poctivý vývar, rovnako ako niektoré husté polievky, sa nezaobíde bez halušiek. Práve tie sú pomyselnou čerešničkou na torte. Viete si ich pripraviť?

Aké halušky sa používajú do polievok?

Existuje hneď niekoľko druhov. Medzi tie najbežnejšie patria pečeňové halušky, ktoré nesmú chýbať v žiadnom vývare. Avšak pripraviť si môžete tiež napríklad krupicové halušky, kvasnicové, syrové alebo dokonca mäsové.

Ako sa robia pečeňové halušky?

Pripraviť halušky do polievky nie je žiadna veda. Základom je pečeň (hydinová pečeň je na prípravu najvhodnejšia), ktorá sa nožom tzv. naškrábe. Na zahustenie sa používa strúhanka a nesmie chýbať ani vajce a korenie ako je majorán, cesnak, čierne korenie a soľ, ktoré halušky dokonale dochutia.

Recept na vývar s haluškami

Recept na slepačí vývar s haluškami je síce časovo náročnejší, ale tá chuť vám to rozhodne vynahradí.

Suroviny

Na polievku

  • 1 sliepka,
  • 3 veľké mrkvy,
  • 2 petržlenu,
  • 2 cibuľa,
  • polovica zeleru,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • bobkový list, nové korenie, guličky korenia, soľ na dochutenie.

Na halušky

  • 100 g hydinovej pečene,
  • 1 vajce,
  • 1 hrnček strúhanky,
  • cesnak, soľ, majorán a korenie na dochutenie.

Postup prípravy

  1. Sliepku očistite, rozpoľte a vložte do veľkého hrnca.
  2. Zalejte ju studenou vodou a priveďte do varu.
  3. Než sa polievka začne variť, objaví sa v hrnci pena, tzv. šum, ktorý sa usadzuje na povrchu – lyžicou ho zozbierajte.
  4. Akonáhle sa polievka začne variť, pridajte k mäsu očistenú zeleninu, ktorú nechajte v kuse.
  5. Stiahnite plameň tak, aby polievka iba prebublávala, nesmie sa variť.
  6. Podľa potreby vývar dolievajte studenou vodou.
  7. Vývar nechajte variť minimálne 3 hodiny.
  8. Akonáhle je polievka hotová, sliepku vyberte a vývar preceďte.
  9. Zeleninu z polievky vyberte a nakrájajte na malé kúsky, zo sliepky oberte mäso a všetko vložte späť do hrnca.
  10. Pečeň buď pomeľte alebo naškrábte nožom, zmiešajte s ostatnými surovinami a vytvorte pravidelné guličky.
  11. Halušky vložte do vriacej polievky, aby sa zavarili. Podávajte s rezancami a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.
recept na chutnú polievku s haluškami a zeleninou
Zdroj foto: Elusive Edamame / Shutterstock.com

Tipy na vylepšenie polievky

  • Aby sa vám halušky v polievke nerozvarili, je potrebné, aby hmota na ne bola kompaktná. Zdá sa vám príliš riedka? Pridajte strúhanku, v opačnom prípade pridajte maslo.
  • Aby bol vývar s pečeňovými haluškami chuťovo výraznejší, môžete pridať malé množstvo vegety.
  • Polievku môžete podávať ako s klasickými rezancami, tak s drobením, cestovinovými hviezdičkami alebo s celestínskymi rezancami.
  • Nechutí vám v polievke mäso? Nevadí, táto polievka bez mäsa bude rovnako dobrá ako s mäsom.

Zdroj: loveandlemons.com, pamperedchef.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.