Linecké koláčiky – recept na tradičné vianočné pečivo

Linecké pečivo patrí medzi prvé druhy, ktoré rozvoňajú domácnosť, akonáhle sa pustíme do vianočného pečenia. Zistite, kedy piecť tieto koláčiky a ako na dokonalé linecké cesto? Čo všetko by ste o lineckom pečive mali vedieť a aký je ten najlepší postup prípravy?

Linecké cesto

Prvý recept na linecký koláčik pochádza z roku 1653. Je to neuveriteľné, ale až na začiatku 21. storočia bol objavený v denníku s receptami benátskej grófky. Vtedy cesto obsahovalo dokonca mandle, ktoré boli postupne nahradené lieskovými orechmi, čím vzniklo orechové linecké cesto, ktoré bolo veľmi populárne v minulom storočí. Do cesta sa postupne začalo pridávať korenie ako je napríklad škorica, klinčeky, citrónová kôra, vanilka, kardamóm či nové korenie.

Ako na dokonalé linecké pečivo

Linecké cesto je veľmi krehké a pravdou je, že nie vždy sa koláčiky z lineckého cesta podaria. Cesto sa môže začať lepiť, trhať alebo sa na povrchu začnú tvoriť „vrásky“. Preto je dobré sa pri jeho príprave držať základných pravidiel, ktoré vás presne navedú na to najlepšie linecké pečivo.

Chlad a odpočinok

Linecké cesto je potrebné pripraviť veľmi rýchlo, pretože základom všetkého je studené maslo, ktoré nesmie veľmi povoliť. Preto je dobré najskôr nakrájať ho na malé kúsky, pridať múku s cukrom a rýchlo vypracovať akúsi sypkú posýpku. Až potom do cesta pridajte žĺtok, ktorý ingrediencie spojí k sebe a vznikne tak hladké cesto. Tiež pamätajte, že zbytočné miesenie rukami cestu veľmi nepomáha, maslo s trením totiž začne rozpúšťať. V ideálnom prípade použite na jeho spracovanie iba končeky prstov.

Ďalším užitočným krokom je zabalenie cesta do strečovej fólie a minimálne na hodinku ho dať do chladničky, kde si cesto oddýchne. Pri váľaní bude cesto oveľa lepšie spolupracovať a nebude sa toľko trhať.

Zliepanie lineckých koláčikov

Aby sa vám linecké pečivo krásne zlepilo, natierajte marmeládou iba tie strany, ktoré sa dotýkali plechu. Sú totiž rovné, a lepšie tak k sebe priľnú. Niekedy sa stane, že marmeláda v lineckom očku je nevýrazná, preto doň pridajte ešte trochu marmelády.

recept na tradičné linecké pečivo
Zdroj foto: Madeleine Steinbach / Shutterstock.com

Najlepšie je lepiť linecké marmeládou alebo džemom tesne pred Vianocami. Pokiaľ však počas adventu očakávate návštevy a chcete mať linecké vždy po ruke, zlepiť ho môžete aj skôr podľa potreby, ale skladujte ho v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Cukrovanie

Instagram je plný nádherných fotografií lineckých cukroviniek, ktoré na nich vyzerá priamo božsky. Aby ste aj vy docielili tento efekt, stačí linecké ľahko pocukrovať. Ale pozor, najskôr ocukrujte horné diely cukroviniek a až potom ich zlepte. Vyhnete sa tak pocukrovaniu očka s marmeládou.
Väčšina skúsených gazdiniek odporúča pocukrovať linecké hneď po upečení. Pokiaľ na to zabudnete, nič sa nestane, pokiaľ vrchnú časť lineckého pečiva pocukrujte aj vtedy, keď ich pôjdete lepiť.

Aké orechy použiť na linecké?

Rozhodli ste sa, že vyskúšate orechové linecké cesto, ktoré obľubovali naši predkovia? Zabudnite na kupované mleté ​​mandle alebo orechy. Namiesto toho opražte nasucho na panvici celé kúsky orechov, ktoré po vychladnutí zomelte.

Recept na tradičné linecké koláčiky

Recept na najlepšie linecké koláčiky starej mamy musíte vyskúšať aj u vás doma. Pamätajte, že ideálny recept je založený na pomere 3:2:1 = múka, maslo, cukor.

Ingrediencie

  • 300 g hladká múka
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • citrónová kôra
  • marmeláda

Postup prípravy

  1. Múku s cukrom zmiešajte dohromady a poriadne premiešajte. Pridajte na malé kúsky nakrájané maslo.
  2. Akonáhle sa tieto ingrediencie aspoň trochu spoja, pridajte žĺtok a citrónovú kôru. Cesto veľmi rýchlo spracujte, maslo sa nesmie úplne rozpustiť.
  3. Nakoniec ho zabaľte do vrecka a vložte do chladničky, kde ho pokojne nechajte cez noc odpočinúť.
  4. Neskôr cesto vyvaľkajte a vykrajujte vami vybrané tvary, ktoré skladajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  5. Pečte na 160 stupňov asi 10-15 minút – cesto by malo byť ľahko ružové. Upečené linecké koláčiky s maslom nechajte vychladnúť a potom ich zlepte marmeládou.

Odporúčame: Pripravte si tiež tradičný recept na vanilkové rožky

Tipy pre pečenie lineckých koláčikov

Kedy piecť linecké koláčiky?

Fantastické linecké koláčiky môžete začať piecť hneď na začiatku decembra, pretože nezlepené vydržia naozaj dlho. Je to pečivo, ktoré sa začína pred Vianocami piecť medzi prvými.

Ako uskladniť linecké koláčiky?

Zlepené linecké koláčiky s marmeládou skladujte v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Ako ozdobiť linecké koláčiky?

Na ozdobenie sa najčastejšie používa cukor – linecké cesto jemne pocukrujte, a to ideálne hneď po upečení. Pozor, vždy najskôr ocukrujte horné diely cukroviniek a až potom ich zlepte. Vyhnete sa tak pocukrovaniu očka s marmeládou. Použiť však môžete aj čokoládovú polevu, do ktorej čast lineckého koláčika namočíte.

Čo pripraviť z lineckého cesta

Z linecké cesta môžete upiecť napríklad: linecké venčeky (alternatíva ku klasickým venčekom z odpaľovaného cesta), linecké pečivo zo strojčeka, linecké tvarohové rezy, mriežkový koláč z lineckého cesta, kokosové linecké koláčiky, mandľové linecké pečivo a mnohé ďalšie.

Aký cukor použiť do lineckého cesta

Tradične sa používa práškový cukor. Použiť však môžete aj zdravšie alternatívy cukru, ktoré sa dnes bežne používajú aj do vianočných cukroviniek.

A ako to máte s pečením vy? Pečiete radi alebo dáte prednosť hotovým cukrovinkám na objednávku?

Zdroj: biggerbolderbaking.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.