Rump steak – recept na kvalitný hovädzí steak

Rump steak je vyhľadávaným pokrmom v každom steak house. Je len na vás, aký stupeň prepečenosti zvolíte. Naučte sa ho pripravovať v pohodlí domova.

Čo je rump steak

Rump steak je steak vyznačujúci sa chudým a jemným mäsom. To sa u hovädzieho dobytka nachádza v hornej časti zadného stehna, jedná sa o tzv. kvetovú špičku, ktorá nie je príliš zaťažovaná pohybom zvieraťa. Táto časť mäsa je charakteristická jemným svalovým vláknom s tenkými tukovými žilkami.

Ako pripraviť rump steak

Rump steak je vynikajúci kus mäsa, ktoré je možné pripraviť rôznymi spôsobmi.

Na panvici

  1. Najprv nechajte mäso vopred odležať pri izbovej teplote, osoľte a okoreňte zo všetkých strán.
  2. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja na strednom plameni. Potom mäso položte na panvicu a opekajte asi 3 minúty na každej strane – v závislosti od hrúbky steaku.
  3. Stlmte plameň a dopekajte ďalších 6-8 minút – opäť v závislosti na miere prepečenia.
  4. Následne hotový steak položte na tanier a nechajte ho asi 5 minút odpočívať – vo vnútri steaku sa rovnomerne rozložia šťavy a mäso bude oveľa šťavnatejšie.

Na grile

  1. Mäso nechajte chvíľu odležať pri izbovej teplote, osoľte a okoreňte.
  2. Gril rozohrejte na vysokú teplotu.
  3. Položte mäso na rozohriaty gril a z každej strany opekajte asi 3-4 minúty – opäť v závislosti od hrúbky mäsa.
  4. Mäso prikryte pokrievkou a steaky dopekajte ešte asi 4-6 minút.
  5. Aj v tomto prípade nechajte mäso po opečení odpočinúť na tanieri.

Sous–vide

  1. Mäso vytiahnite z chladničky, osoľte, okoreňte.
  2. Spolu s korením podľa uváženia vložte do potravinovej fólie a sáčku, ktorý je určený na vákuáciu na prípravu sous-vide. Ďalej si nastavte požadovanú teplotu na zariadení, vložte zavákuované vrecko do vodného kúpeľa a nechajte pracovať.
  3. Akonáhle je mäso v sous-vide hotové, vytiahnite ho z vrecka, osušte, zbavte korenia a sprudka ho opečte na panvici – je potrebné, aby sa mäso zatiahlo, preto stačí opiecť 1 minútu. Týmto krokom dáte mäsu farbu a chuť.

Recept na rump steak

Kto by steaky nemiloval, či už well done alebo rare. Recept na rump steak je jednoduchý, nevyžaduje zložitú prípravu, a pokiaľ budete dodržiavať pravidlá opekania akéhokoľvek steaku, budete veľmi milo prekvapení nad tým, ako sa vám pokrm doma podarí.

rump steak
Zdroj foto: Lukas Gojda / Shutterstock.com

Suroviny

  • 4 ks rump steaku (približne 200 g/ks),
  • 1 polievková lyžica olivového oleja,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • 1 kávová lyžička mletého korenia,
  • 1 kávová lyžička soli,
  • 1 kávová lyžička tymiánu,
  • 1 polievková lyžica masla,
  • 1 cibuľa.

Postup prípravy

  1. Mäso vytiahnite z chladničky, aby malo izbovú teplotu.
  2. Potrite ho olivovým olejom, posoľte a okoreňte zo všetkých strán.
  3. Pridajte tymian a roztlačený cesnak.
  4. Panvicu rozohrejte na strednom plameni a pridajte olivový olej.
  5. Akonáhle je panvica rozohriata, vložte na ňu steaky a z každej strany ich opekajte 2-3 minúty.
  6. Následne stlmte plameň a mäso na miernom plameni opečte z oboch strán ďalších 5 minút – tento krok môžete dokončiť aj v rúre
  7. Steaky vložte do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečte asi 5-8 minút, pre prepečenejší steak voľte dlhší čas.

Užitočné tipy

  • Je veľmi dôležité nechať mäso pred tepelnou úpravou odležať pri izbovej teplote aspoň pol hodiny pred prípravou. Len tak zaistíte rovnomerné upečenie a uvoľnenie štiav z mäsa.
  • Pre plnšiu chuť rump steaku na panvici či na grile ho osoľte a okoreňte pred tepelnou úpravou.
  • Hovädzí rump steak by mal byť z vonkajšej strany opečený, ale vo vnútri ružový a mäkký. Jeho vnútorná teplota by mala byť je 55-60 °C.

S čím podávať

Či už pripravujete rump steak v rúre, na panvici alebo na kontaktnom grile, podávať ho môžete aj s omáčkou. Vynikajúci je rump steak s omáčkou zo zeleného korenia alebo sladkou slivkovou.

Najlepšie marinády na rump steak

Aby ste podporili a zvýraznili chuť Ramp Steaku, odporúčame steak vopred marinovať.

Marináda z cesnaku a byliniek

Zmiešajte olivový olej, nasekaný cesnak, čerstvé bylinky (napr. tymián, rozmarín a oregano), soľ a korenie. Mäso potom vložte do marinády minimálne na 30 minút pred tepelnou úpravou.

Medová marináda s dijonskou horčicou

Zmiešajte med, dijonskú horčicu, olivový olej, ocot a korenie podľa chuti (napr. tymián, cesnak, paprika). Mäso dajte do marinády na 2 hodiny pred jeho prípravou.

Marináda z balsamica a javorového sirupu

Balsamico, javorový sirup, olivový olej, soľ, korenie a cesnak zmiešajte dohromady a mäso do tejto zmesi naložte na 2 hodiny pred jeho tepelnou úpravou.

Marináda z limetkovej šťavy a koriandra

Zmiešajte limetkovú šťavu, nasekaný koriander, olivový olej, soľ a korenie. Marinujte cca 1 hodinu pred prípravou.

Pivná marináda

Čierne pivo, cesnak, cibuľu, papriku, soľ a korenie zmiešajte dohromady a mäso v tejto zmesi nechajte marinovať cez noc.

Zdroj: foodandwine.com, olivemagazine.com


Ďalšie chutné recepty na mäsové pokrmy

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.