Pečené kura – jednoduchý recept na chrumkavé kuriatko

Pečené kuriatka patria ku klasickým jedlám, ktoré pripravujeme bežne. Ale aj zdanlivo jednoduché jedlo nemusí chutiť vždy rovnako. Ako pripraviť to najlepšie pečené kura?

Ako na pečené kura s chrumkavou kôrkou

Pripraviť dobre kura vcelku nemusí byť vždy úplne jednoduché. Mäso by nemalo byť vysušené, kôrka by mala chrumkať a kura musí byť aj dokonale ochutené. Základom úspechu je doba pečenia a samozrejme záleží aj na výbere korenia či byliniek. Kurča je potrebné podlievať, aby sa mäso nevysušovalo, ku koncu nezabudnite nechať dopiecť kôrku.

Aké bylinky a korenie použiť?

Kurča pečené v rúre môžete ozvláštniť jarnou plnkou, vynikajúce je tiež pečené kurča na hubách, kedy samotné huby dodajú pokrmu chuť aj vôňu. Avšak kura na bylinkách je úplnou neodolateľnou klasikou. Pokiaľ premýšľate, aké bylinky vlastne použiť, skúste kombináciu tymiánu, rozmarínu či šalvie. Výborne sa na prípravu hodí aj petržlenová vňať, majorán, bazalka alebo oregano.

Pečené kura je možné ochutiť podobne ako pečenú kačicu len soľou a rascou, ale pripraviť si môžete aj vlastnú zmes grilovacieho korenia s bylinkami alebo použiť už hotovú zmes na kura z obchodu. Na kura sa výborne hodí aj sladká mletá paprika, ktorá celkovo dodá pokrmu farbu.

Recept na pečené kura

Chcete pripraviť pečené kura v rúre jednoducho a čo najrýchlejšie? Potom vyskúšajte náš osvedčený recept, na jeho prípravu navyše potrebujete len niekoľko základných ingrediencií. Iste si veľmi pochutnáte.

Suroviny

  • 1 celé kura,
  • olej,
  • sladká paprika,
  • grilovacie korenie alebo zmes korenia na pečené kura.

Postup prípravy

  1. Kurča umyjeme a zľahka osušíme.
  2. Korenie (cca 4 malé lyžičky) zmiešame s olejom a lyžičkou sladkej mletej papriky.
  3. Pripravenou zmesou celej kura dôkladne potrieme zo všetkých strán.
  4. Kurča potom vložíme do pekáča a podlejeme ho vodou. Pekáč prikryjeme a dáme kura piecť do rúry na 180 stupňov. Pečieme hodinku.
  5. Po hodine pekáč odklopíme, kura dopečieme odkryté, aby sa kožička krásne vypiekla. Dopekáme ešte cca 30 minút. Počas tejto doby kura podlievame výpekom.

Ku koncu pečenia môžeme na kura dať aj kúsok masla. K zmesi korenia, papriky a oleja môžeme pridať aj bylinky, ktoré kuriatko prevoňajú.

recept na pečené kura
Zdroj foto: Liudmyla Chuhunov / Shutterstock.com

Pečené kura s ryžou je klasikou. Okrem ryže ale môžeme podávať aj so zemiakmi, so zemiakovou kašou alebo šťuchanými zemiakmi s cibuľkou.

Tipy, ako upiecť najlepšie kura

Aby bolo kuriatko naozaj šťavnaté a kôrka chrumkavá, je potrebné piecť ho v predhriatej rúre a naozaj nie na viac ako 180 stupňov. Prikryté môžeme nechať takto piecť kura približne 45 minút až jednu hodinu. Až na konci dopečenia sa venujeme kôrke, ktorá bude chrumkavá len vtedy, ak dopečieme kura bez poklopu. Je to veľmi ľahké a určite sa nemôže nič pokaziť, práve naopak.

Dobrú chuť!

Zdroj: implyrecipes.com, allrecipes.com


Ďalšie obľúbené recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.