Rýchly šalát s údeným lososom a mozzarellou

Losos patrí k najobľúbenejším rybám a do zdravého jedálnička celkom určite patrí. Údený losos má jedinečnú chuť a jedlá s ním netreba ďalej dochucovať. Skúsite ho?

Údený losos je ideálnou surovinou na spestrenie jedálnička. Vyrába sa vyúdením rybieho mäsa, pridané môžu byť aj ďalšie látky. Dôležitá je soľ, kvalitný údený losos obsahuje iba rybie mäso a soľ, menej kvalitné výrobky potom môžu obsahovať aj regulátor kyslosti či konzervanty. Tým sa ale pokiaľ možno vyhýbajte. Údený losos sa krája na tenké rovnomerné plátky, mal by mať po celej dĺžke rovnakú farbu. Nikdy nekupujte údeného lososa, pokiaľ má viditeľne potrhané filety a na mäse sú farebné škvrny.

Ako pripraviť údeného lososa?

Údený losos môže byť pripravovaný na panvici, výborne sa hodí do studenej kuchyne. Receptov s údeným lososom existuje celý rad, skúsiť ho môžete so zemiakmi, s kôprom alebo pri príprave jednohubiek. Údený losos ako predjedlo sa hodí pre každú príležitosť. Veľmi často sa pridáva do šalátov, ako zeleninových, tak aj cestovinových.

Recept na šalát z údeného lososa

Máte doma údeného lososa a neviete čo z neho pripraviť? Túto pochúťku si najlepšie vychutnáte v spojení s čerstvou zeleninou, vynikne potom chuť údeného rybieho mäsa. Príprava šalátu z údeného lososa je potom aj veľmi jednoduchá a pokrm budete mať za chvíľu hotový.

Suroviny

  • 1 vajce,
  • 1 balenie mozzarelly,
  • 1 menšia brokolica,
  • 100 g údeného lososa,
  • čerstvé cherry paradajky.

Postup prípravy

  1. Dáme si uvariť vajíčko a aj brokolicu.
  2. Nakrájame na kúsky mozzarellu, paradajky prepolíme na polovicu a prichystáme si údeného lososa.
  3. Vajcia olúpeme a tiež pokrájame nadrobno, rovnako ako brokolicu.
  4. Nakoniec všetky ingrediencie zmiešame.

Ako vylepšiť šalát z údeného lososa

Šalát s údeným lososom netreba dochucovať, údený losos má sám o sebe dosť výraznú chuť. Pridať ale môžete pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy alebo kvapku olivového oleja. Šalát je vhodné podávať s celozrnnou bagetkou. Pokiaľ máte doma plátky údeného lososa, je vhodné ich pred pridaním do šalátu pokrájať na menšie kúsky.

Koľko kalórií má údený losos?

Losos je pomerne tučnou rybou, aj keď veľmi zdravou. Pokiaľ držíte redukčnú diétu, určite si ho dopriať môžete, ale v obmedzenom množstve. Ak sa na kalórie príliš nepozeráte, poteší vás, že údený losos je plný vitamínov a minerálnych látok. Obsahuje vitamíny A, B, C, E, kyselinu listovú, zinok, fosfor, selén, sodík, železo, vápnik, meď a tiež draslík, mangán a horčík.

Zdroj: saveur.com, thehappyfoodie.co.uk


Ďalšie recepty s rybami

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.