Pravé škvarkové placky – jednoduchý a rýchly recept

Aj vy zbožňujete škvarkové placky? Pripravte si domáce placky zo škvarkov, ktoré sa budú chuťovo aj vzhľadom rovnať tým z vašej obľúbenej pekárne. Ako na to?

Recept na škvarkové placky by nemal chýbať v žiadnej slovenskej rodine. Či už máte radi nadýchané škvarkové placky alebo dávate prednosť tým nekysnutým, ich príprava vám nezaberie veľa času a môžete nimi pohostiť hostí na večierku alebo si na nich pochutnať večer pri televízii.

Škvarky – tradičná krčmová pochúťka nielen k pivu

Škvarky, niekedy tiež oškvarky, vznikajú pri škvarení bravčovej masti. Sadlo a mäso jednoducho nakrájate na kocky a na rozpálenej panvici škvaríte. Na ochutenie škvarkov vám bohato postačí rasca so soľou. Následne môžete škvarky konzumovať samotné, napríklad iba s pečivom, alebo sa inšpirovať nejakým receptom a vykúzliť lahodné občerstvenie.

Čo urobiť z oškvarkov?

Ak si kladiete otázku, čo urobiť z oškvarkov, máte množstvo možností. V slovenskej kuchyni majú svoje nezastupiteľné miesto a dajú sa využiť mnohými spôsobmi. Medzi klasické recepty patria škvarky s maslom a chlebom, vynikajúca oškvarková nátierka či napríklad oškvarkové pagáče. My si pre vás ale dnes pripravili recept na luxusné škvarkové placky, po ktorých sa len zapráši. Recept sa tradične nezaobíde bez droždia, ale existujú aj ďalšie varianty, ako si tie najlepšie škvarkové placky pripraviť bez kysnutia.

Recept na škvarkové placky

Pravé škvarkové placky sú skvelé ako desiata alebo pokojne ako občerstvenie pre návštevu.

Suroviny

  • 300 g hladkej múky,
  • 150 g škvarkov (najlepšie od vyškvareného bôčika),
  • 2 vajcia,
  • 1,5 dl mlieka,
  • štipka soli,
  • masť alebo olej na vyprážanie.

Postup prípravy

  1. Škvarky rozdrvíme na čo najmenšie kúsky, napríklad pomocou mixéra alebo mlynčeka na mäso.
  2. V mise zmiešame múku, rozdrvené škvarky, vajcia, mlieko a štipku soli. Vytvoríme hladké cesto. To by malo byť dostatočne husté, aby držalo pohromade, ale zároveň malo tekutú konzistenciu, aby sa dalo lyžicou nanášať na panvicu.
  3. Na panvici rozohrejeme trochu masti alebo oleja.
  4. Lyžicou naberáme cesto a kladieme na panvicu, formujeme placky podľa požadovanej veľkosti.
  5. Vyprážame na strednom plameni z oboch strán dozlatista, kým nebudú placky krásne chrumkavé.
  6. Placky odkladáme na papierovú utierku, aby sa zbavili prebytočného tuku.
recept na placky z oškvarkov
Zdroj foto: Noirchocolate / Adobestock.com

S čím podávať škvarkové placky?

Krehké škvarkové placky chutia najlepšie s pivom, ale samozrejme si na nich pochutnáte aj v kombinácii s vínom či napríklad čajom. Čo sa ďalších potravín týka, placky možno doplniť o syr, salámu alebo šunku. Ak milujete zemiakové placky na panvici , ale nemáte po ruke zemiaky, môžete si nachystať škvarkové placky s kapustou. Chutia podobne, ale nie sú tak mastné.

Ako urobiť nekysnuté škvarkové placky?

Recept na nekysnuté škvarkové placky je podobný tomu na kysnuté, iba vynecháte droždie. Výsledkom tak budú placky, ktoré budú chrumkavé, a pokiaľ pri príprave nepoužijete olej, ale iba suchú panvicu, nebudú ani mastné. Škvarkové placky bez droždia môžete podávať napríklad aj k polievke, pokiaľ nemáte po ruke krutóny.

Zdroj: slowthecookdown.com, goodhousekeeping.com

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.