Zeleninové rizoto – pripravte si jednoduchý a rýchly obed

Zeleninové rizoto je obľúbené jedlo, ktorého korene siahajú do talianskej kuchyne. Ide o jednoduchý recept, ktorého základom je samozrejme ryža a zelenina.

Rizoto zo zeleniny je obľúbeným jedlom vegetariánov, môžete ho podávať samostatne, alebo ako prílohu k mäsu či rybám. Dôležité je správne vopred orestovať zeleninu, aby ste dosiahli jej maximálnu chuť. Obľúbenou formou je rizoto s kuracím mäsom a zeleninou. Príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.

Recept na zeleninové rizoto

Rizoto so zeleninou je nielen skvelá, ale hlavne zdravá voľba obeda. Kombinuje množstvo chutí a vitamínov. Máme pre vás recept na zeleninové rizoto bez mäsa.

Suroviny

  • 1 šálka ryže
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 až 3 hrsti zeleniny (napríklad mrkva, hrášok, cuketa, paprika, brokolica, fazuľky), nakrájané na menšie kúsky
  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru alebo vody
  • ½ hrnčeka bieleho vína (nepovinné)
  • ½ hrnčeka strúhaného tvrdého syra (nepovinné)
  • 2 lyžice masla
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup prípravy

  1. Vo veľkej panvici alebo hrnci zohrejte olivový olej na strednom plameni a osmažte na ňom cibuľu asi 2-3 minúty, kým nebude hotová.
  2. Pridajte nakrájanú zeleninu a cesnak a smažte ich asi 5 minút, kým zelenina trochu nezmäkne.
  3. Pridajte arborio ryžu a premiešajte ju s ostatnými ingredienciami.
  4. Pokiaľ pridávajte biele víno, nalejte ho do hrnca a varte, kým sa takmer celé nevyparí.
  5. Postupne pridávajte zeleninový vývar alebo vodu, asi ½ hrnčeka naraz. Varte ryžu na strednom plameni, občas zamiešajte, až sa vývar vstrebe do ryže.
  6. Pokračujte v pridávaní vývaru a varte ryžu, kým nebude mäkká, ale stále trochu al dente, čo by malo trvať asi 15-20 minút.
  7. V tomto bode môžete pridať maslo a strúhaný syr, ak ich používate. Premiešajte, kým sa všetky ingrediencie náležite nespoja.
  8. Dosoľte a okoreňte podľa svojej chuti.
  9. Podávajte posypané syrom.
Pripravené rizoto so zeleninou.
Zdroj foto: marco mayer / Shutterstock.com

Akú ryžu zvoliť pre rizoto?

Pre základ zeleninového rizota je potrebné vybrať správnu ryžu, a to väčšinou s vysokým obsahom škrobu, ako je napríklad ryža Abrorio. Tým, že pri varení uvoľňuje škrob, bude jeho konzistencia krémovejšia.

Aká zelenina je vhodná do rizota

Zeleninu môžete použiť podľa svojej chuti, väčšinou sa používa čerstvý hrášok, fazuľa, paprika, cuketa, mrkva, špenát, huby alebo cibuľa. Mimo sezóny si môžete pokojne pripraviť aj zeleninové rizoto z mrazenej zeleniny.

Ako vylepšiť zeleninové rizoto?

Rizoto môžete pred podávaním posypať obľúbenými bylinkami, ako je petržlen, bazalka, tymian a ďalšie. Tak bude nielen lepšie chutiť, ale aj na pohľad vyzerať lahodnejšie. Pokiaľ máte radi trochu kyslosti, pokvapkajte rizoto citrónovou šťavou, čo zvýrazní chute zeleniny. Rizoto môžete posypať orechami – nasekanými mandľami, píniovými orieškami či semienkami, napríklad sezamovými či tekvicovými. Dodáte tak rizotu lepšiu štruktúru. Pre to najlepšie zeleninové rizoto pridajte na záver smotanu alebo mascarpone a bude chutne krémové.

Dobrú chuť!

Zdroj: bbcgoodfood.com, minimalistbaker.com


Ďalšie chutné recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.