Lievance bez kysnutia – recept na lievance bez droždia

Lievance bez kysnutia sú rýchlou voľbou vždy, keď na ne dostanete chuť. Pripravte si nadýchané lievance počas chvíľky a užite si ich nadýchanosť a ľahkosť.

Lievance sú obľúbeným jedlom po celom svete, či už sa jedná o sladké raňajky, desiatu alebo dokonca dezert po dobrom obede. V tradičnom recepte na lievance by malo cesto nakysnúť, čo si vyžaduje čas a trpezlivosť. Ale čo keby sme vám povedali, že si môžete pripraviť výborné lievance bez kysnutia? Áno, je to možné! V tomto článku vám predstavíme jednoduchý recept na cesto na lievance bez droždia, ktorý vás ohromí svojou chuťou, jednoduchou a rýchlou prípravou.

Recept na lievance bez kysnutia

Recept na lievance bez kysnutia môžete použiť vždy vtedy, keď dostanete neodolateľnú chuť na lievance a nechce sa vám čakať príliš dlho, kým cesto nakysne. Je to rýchly, jednoduchý a nenáročný recept.

Suroviny

  • 1 hrnček hladkej múky,
  • 1 ½ polievkovej lyžice krupicového cukru,
  • 1 ½ kávovej lyžičky prášku do pečiva,
  • ¼ kávovej lyžičky soli,
  • ¾ hrnčeka mlieka,
  • 1 vajce,
  • 1 lyžica rozpusteného masla (môžete nahradiť olejom) na vymazanie panvice.

Postup prípravy

  1. Vo veľkej mise zmiešajte preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
  2. Suchú zmes poriadne premiešajte a začnite do nej postupne pridávať mlieko a vajcia.
  3. Zmes rozšľahajte tak, aby v ceste nezostali hrudky.
  4. Na panvici nechajte rozpustiť lyžicu masla.
  5. Na takto predhriatu panvicu nalejte malú naberačku cesta a rozotrite po celej ploche panvičky.
  6. Opekajte asi 2-3 minúty, kým sa na povrchu cesta nezačnú tvoriť bublinky a okraje nezhnednú.
  7. Následne lievance otočte a opekajte ďalšie 1-2 minúty, kým nie sú zlatisté.
  8. Hotové lievance preneste na tanier a môžete ich hneď podávať.
  9. Môžete ich ozdobiť javorovým sirupom, ovocím, medom, čokoládovým sirupom alebo tým, čo máte radi.

Pre extra sladké raňajky zasypte lievance zmesou mletého cukru a škorice a pokvapkajte pár kvapkami rozpusteného masla.

Tipy pre najlepšie nadýchané lievance

Aby sa vám nadýchané lievance bez kysnutia podarili, venujte pozornosť nasledujúcim tipom, s ktorými dosiahnete skvelý výsledok.

  • Prášok do pečiva – základom nadýchaných lievancov je prášok do pečiva. Ten musí byť čerstvý, takže kým ho do cesta pridáte, skontrolujte, či mu nevypršala doba spotreby (veľmi často sa stane, že sa sem tam nájde nejaký ten balíček s prešlou dobou spotreby).
  • Miešanie cesta – ďalším kritériom pre skvele odvedenú prácu je miešanie cesta. Cesto miešajte jemne a nevyhnutne dlho. Pokiaľ cesto premiešate, dôjde k uvoľňovaniu lepku z múky, čo vedie k tomu, že cesto nenadobudne tak, ako by malo.
  • Nechajte cesto odpočívať – každé cesto potrebuje mať chvíľku na odpočinok. Nie inak tomu nie je ani v tomto prípade. Cesto na lievance nechajte odpočinúť približne 10-15 minút pred vyprážaním. Tým umožníte prášku do pečiva, aby začal pôsobiť a vytvoril v ceste bublinky, ktoré spôsobia požadovanú nadýchanosť lievancov.
  • Teplota panvice – veľmi dôležitá je aj teplota panvice. Aj keď sa ponáhľate, nechajte panvicu vždy dobre rozohriať na stredne vysokú teplotu. Ak je teplota príliš vysoká, môže dôjsť k tomu, že lievance sa na povrchu spália a vo vnútri zostanú stále surové.
  • Pozor na porcie – majte na pamäti, že menšie lievance sa rýchlejšie opečú a sú ľahšie. Ak chcete nadýchané lievance, voľte radšej menšie porcie, ktoré lepšie nadobudnú.

Odporúčame: Vyskúšajte tiež recept na nadýchané jogurtové lievance

najlepšie lievance bez kysnutia
Zdroj foto: Tanya Consaul Photography / Shutterstock.com

Ako servírovať lievance bez kysnutia

Lievance môžete servírovať rôznymi spôsobmi a záleží iba na vás, ako si ich vyšperkujete.

  • Ak chcete docieliť tradičných amerických lievancov bez kysnutia, podávajte ich s javorovým sirupom a maslom.
  • Avšak nič nepokazíte ani tým, keď si na lievance pridáte čerstvé ovocie ako sú jahody, čučoriedky alebo maliny.
  • Nemáte doma javorový sirup? Nevadí, nahradiť ho môžete obyčajným medom, pre ešte lepšiu chuť na povrch lievancov zasypte nasekané orechy ako sú lieskové oriešky, mandle alebo vlašské orechy.
  • Milovníci čokolády, nebojte sa ani čokoládového sirupu, krému alebo kúskov čokolády, na záver všetko môžete zavŕšiť obľúbenou šľahačkou. Pripravte si svoje najlepšie lievance presne tak, ako chcete vy.

Zdroj: safefood.net, myfoodandfamily.com


Ďalšie sladké recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.