Jogurtové lievance – recept na nadýchané hrnčekové lievance

Jogurtové lievance bez kysnutia sú skvelou a zdravou alternatívou klasických lievancov. Táto spravidla raňajková pochúťka je jednoduchá na prípravu a ponúka nekonečné možnosti, ktorými ich doladíte.

Aby boli lievance nadýchané

Nie je lievanec ako lievanec. Aby ste pripravili nadýchané jogurtové lievance, prezradíme vám hneď niekoľko trikov, pomocou ktorých docielite úžasných nadýchaných lievancov.

  • Jedlá sóda a prášok do pečiva sú ingrediencie, ktoré vám zaistia, že lievance sa zdvihnú a budú nadýchané.
  • Ďalšou možnosťou je tiež oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta. Lievance tak budú mať ľahšiu a nadýchanejšiu konzistenciu.
  • Pomôcť si môžete aj tým, že tekuté ingrediencie do cesta pridáte postupne a dôkladne ich zľahka premiešate. Akonáhle zmiešate všetko naraz, cesto sťaží a nenafúkne sa.

Recept na jogurtové lievance

Tento hrnčekový recept je veľmi jednoduchý a vyžaduje iba základné suroviny, ktoré nájdete v chladničke. Okrem toho sú lievance z jogurtu oveľa zdravšie ako tie klasické kysnuté lievance. Obsahujú jogurt, ktorý je bohatý na probiotiká a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry. Takže ak máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé, pripravte si nasledujúci recept.

Suroviny

  • 1 hrnček hladkej múky,
  • 2 PL cukru krupica,
  • 1 ČL prášku do pečiva,
  • ½ ČL jedlej sódy,
  • 1 vajce,
  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu,
  • ¼ hrnčeka mlieka,
  • 2 PL rozpusteného masla,
  • štipka soli.

Postup prípravy

  1. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a jedlou sódou a preosejte cez sitko.
  2. Pridajte cukor a soľ a dôkladne sypké ingrediencie premiešajte.
  3. Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  4. Vajcia vyšľahajte do peny.
  5. K žĺtkovej pene pridajte jogurt, mlieko a rozpustené maslo a dôkladne premiešajte.
  6. Zmiešajte žĺtkovú zmes so zmesou sypkou a opatrne premiešajte.
  7. Nakoniec do celého cesta vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
  8. Panvičku rozpáľte na strednú teplotu a pridajte trochu masla (alebo oleja).
  9. Lyžicou vložte cesto na panvičku.
  10. Lievance smažte na každej strane asi 2-3 minúty, kým nie sú zlatisto hnedé a nadýchané.

Tipy na vylepšenie

  • Pre ešte lepšie lievančeky môžete do cesta pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru, lievance budú voňavejšie a chutnejšie.
  • Tiež sa nebojte nahradiť mlieko jogurtom, lievance budú nadýchanejšie a vláčnejšie.
  • Pre oveľa lepšiu konzistenciu používajte vajíčka izbovej teploty.
  • Aby sa vám lievance nepripiekli a usmažili sa aj vo vnútri, nechajte plameň na strednej teplote.
  • A pre ešte zdravšiu verziu môžete pripraviť lievance z ovsených vločiek a jogurtu s čerstvým ovocím.
Lievance ozdobené jogurtom a jahodami.
Zdroj foto: Fra tta / Shutterstock.com

S čím podávať lievance?

Tieto lievance môžu byť ako skvelými raňajkami, tak aj desiatou, ktorú môžete podávať s mnohými rôznymi ingredienciami. Pripraviť si tak môžete jogurtové lievance s banánom, ktoré zalejte javorovým sirupom – ten dodá lievancom príjemnú sladkú chuť a vynikajúcu arómu.

Vynikajúce sú tiež jogurtové lievance s jablkami, kedy stačí iba jablká nastrúhať, zasypať cukrom a nakoniec škoricou. Aj keď ste pripravili lievance z jogurtového cesta, pokojne ich môžete podávať s jogurtom a napríklad jahodami a malinami, opäť prelejte javorovým sirupom.

A aké máte radi vy lievance a aká je vaša najobľúbenejšia príloha k lievancom?

Zdroj: bbcgoodfood.com, marthastewart.com


Recepty na ďalšie lievance

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.