Jogurtové lievance – recept na nadýchané hrnčekové lievance

Jogurtové lievance bez kysnutia sú skvelou a zdravou alternatívou klasických lievancov. Táto spravidla raňajková pochúťka je jednoduchá na prípravu a ponúka nekonečné možnosti, ktorými ich doladíte.

Tipy, ako na nadýchané lievance

Nie je lievanec ako lievanec. Aby ste pripravili nadýchané jogurtové lievance, prezradíme vám hneď niekoľko trikov, ako na to.

  • Jedlá sóda a prášok do pečiva zaistia, že lievance sa zdvihnú a budú nadýchané.
  • Ďalšou možnosťou je oddeliť bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh, ktorý opatrne vmiešajte do cesta. Lievance tak budú mať ľahšiu a nadýchanejšiu konzistenciu.
  • Pomôcť si môžete aj tým, že tekuté ingrediencie do cesta pridáte postupne a dôkladne ich zľahka premiešate. Akonáhle zmiešate všetko naraz, cesto sťaží a nenafúkne sa.

Recept na jogurtové lievance

Tento hrnčekový recept je veľmi jednoduchý a vyžaduje iba základné suroviny, ktoré nájdete v chladničke. Okrem toho sú lievance z jogurtu oveľa zdravšie ako tie klasické kysnuté lievance. Obsahujú jogurt, ktorý je bohatý na probiotiká a pomáha udržiavať zdravú rovnováhu črevnej mikroflóry. Takže ak máte chuť na niečo sladké a zároveň zdravé, pripravte si nasledujúci recept.

Suroviny

  • 1 hrnček hladkej múky,
  • 2 PL cukru krupica,
  • 1 ČL prášku do pečiva,
  • ½ ČL jedlej sódy,
  • 1 vajce,
  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu,
  • ¼ hrnčeka mlieka,
  • 2 PL rozpusteného masla,
  • štipka soli.

Postup prípravy

  1. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a jedlou sódou a preosejte cez sitko.
  2. Pridajte cukor a soľ a dôkladne sypké ingrediencie premiešajte.
  3. Oddeľte bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh.
  4. Vajcia vyšľahajte do peny.
  5. K žĺtkovej pene pridajte jogurt, mlieko a rozpustené maslo a dôkladne premiešajte.
  6. Zmiešajte žĺtkovú zmes so zmesou sypkou a opatrne premiešajte.
  7. Nakoniec do celého cesta vmiešajte vyšľahaný sneh z bielkov.
  8. Panvičku rozpáľte na strednú teplotu a pridajte trochu masla (alebo oleja).
  9. Lyžicou vložte cesto na panvičku.
  10. Lievance smažte na každej strane asi 2-3 minúty, kým nie sú zlatisto hnedé a nadýchané.

Tipy na vylepšenie

  • Pre ešte lepšie lievančeky môžete do cesta pridať citrónovú alebo pomarančovú kôru, lievance budú voňavejšie a chutnejšie.
  • Tiež sa nebojte nahradiť mlieko jogurtom, lievance budú nadýchanejšie a vláčnejšie.
  • Pre oveľa lepšiu konzistenciu používajte vajíčka izbovej teploty.
  • Aby sa vám lievance nepripiekli a usmažili sa aj vo vnútri, nechajte plameň na strednej teplote.
  • A pre ešte zdravšiu verziu môžete pripraviť lievance z ovsených vločiek a jogurtu s čerstvým ovocím.
Lievance ozdobené jogurtom a jahodami.
Zdroj foto: Fra tta / Shutterstock.com

S čím podávať lievance?

Tieto lievance môžu byť ako skvelými raňajkami, tak aj desiatou, ktorú môžete podávať s mnohými rôznymi ingredienciami. Pripraviť si tak môžete jogurtové lievance s banánom, ktoré zalejte javorovým sirupom – ten dodá lievancom príjemnú sladkú chuť a vynikajúcu arómu.

Vynikajúce sú tiež jogurtové lievance s jablkami, kedy stačí iba jablká nastrúhať, zasypať cukrom a nakoniec škoricou. Aj keď ste pripravili lievance z jogurtového cesta, pokojne ich môžete podávať s jogurtom a napríklad jahodami a malinami, opäť prelejte javorovým sirupom.

Klasikou sú aj lievance s ovocným džem, napríklad s čučoriedkovým džemom, poprášené práškovým cukrom.

A aké máte radi vy lievance a aká je vaša najobľúbenejšia príloha k lievancom?

Zdroj: bbcgoodfood.com, marthastewart.com


Recepty na ďalšie lievance

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.