Americké lievance – recept na pravé americké lievance

Americké lievance sú obľúbené snáď v každej domácnosti, a nie je sa čomu diviť. Táto sladká pochúťka nielen skvele chutí a zasýti, ale jej príprava je tiež veľmi rýchla. Viete, ako ich správne pripraviť?

V tomto článku nájdete najlepšie tipy pre úspešnú prípravu nadýchaných amerických lievancov, rady, ako ich správne upiecť, a nápady na to, s čím ich podávať. Takže ak milujete sladké raňajky alebo hľadáte nové spôsoby, ako využiť lievance, prečítajte si tento článok a nechajte sa inšpirovať.

Ako urobiť nadýchané lievance?

Správne pripravené lievance sú tie nadýchané, ale ako na ne?

  • Prášok do pečiva – prášok do pečiva pomáha cestu vytvoriť oxid uhličitý, čo spôsobuje, že lievance sú nadýchané a ľahké. Pridávajte prášok do pečiva podľa receptu.
  • Bielky a žĺtky zvlášť – pomôcť si môžete aj rozšľahanými bielkami, než vajcia pridáte do cesta, oddeľte bielky a žĺtky zvlášť. Týmto spôsobom do cesta dostanete viac vzduchu a lievance budú nadýchanejšie.
  • Nechajte cesto oddýchnuť – pred pečením nechajte cesto oddýchnuť asi 10 minút. Takto sa lepšie v ceste vstrebe prášok do pečiva.
  • Pozor na množstvo cesta – príliš veľa cesta na panvičke vám nezaručí nadýchané lievance, práve naopak, cesto sa nezdvihne.

Recept na americké lievance

Nadýchané americké lievance si ľahko môžete pripraviť aj vy doma podľa nasledujúceho receptu, ktorý je veľmi jednoduchý a rýchly.

Suroviny

  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky,
  • 3 kávové lyžičky prášku do pečiva,
  • 1/2 kávovej lyžičky soli,
  • 1 polievková lyžica krupicového cukru,
  • 1 a 1/4 hrnčeka mlieka,
  • 1 vajce,
  • 3 polievkové lyžice rozpusteného masla.

Postup prípravy

  1. Do misy nasypte múku, prášok do pečiva, soľ a cukor a poriadne premiešajte.
  2. V ďalšej mise zmiešajte mlieko, vajcia a rozpustené maslo a dôkladne premiešajte.
  3. Tekuté ingrediencie vlejte do suchých a poriadne premiešajte, nech vám nevzniknú v ceste hrudky.
  4. Panvicu na lievance vymažte olejom alebo maslom a rozohrejte.
  5. Pomocou lyžice alebo naberačky vlejte cesto na panvičku a vytvarujte lievance.
  6. Opekajte z oboch strán tak, aby boli zlatisté.
  7. Podávajte s javorovým sirupom, maslom alebo ovocím podľa chuti.

Ako správne piecť americké lievance

Rýchle lievance sú pripravené raz dva. Pri ich opekaní je predovšetkým dôležité, aby bola panvička dostatočne rozpálená, aby sa na nej cesto ihneď začalo opekať a nelepilo sa. Tiež sa uistite, že lievance nie sú príliš veľké, aby išli ľahšie otočiť a vo vnútri boli prepečené.

pravé americké lievance
Zdroj foto: gowithstock / Shutterstock.com

Tipy pre najlepšie lievance

Aby sa vám recept na lievančeky vydaril, držte sa základných pravidiel:

  1. Použite kvalitné ingrediencie.
  2. Dajte si pozor, aby ste cesto nepremiešali, vytratili by sa dôležité bublinky z cesta, ktoré ho robia nadýchaným.
  3. Majte vždy dobre a dostatočne dlho pred opekaním rozohriatu panvičku, cesto na lievance by sa mohlo prilepovať.
  4. Pokiaľ lievance príliš často otáčate, stratia jemnosť a nadýchanosť.
  5. Servírujte ich okamžite.

Základom úspechu tých najlepších lievancov je tiež kvalitná panvička na lievance.

Odporúčame: Lievance bez kysnutia

S čím podávať americké lievance

Domáce lievance si môžete prispôsobiť svojim vlastným chutiam, pokiaľ však potrebujete inšpiráciu, radi vám poradíme, s čím chutia najlepšie:

  • čerešne alebo jahodový džem,
  • ovocné pyré,
  • slanina alebo šunka v prípade slaných raňajok,
  • akékoľvek ovocie,
  • karamelová omáčka,
  • javorový sirup,
  • domáca zmrzlina,
  • Nutella.

Zdravé lievance – zdravší variant

Existuje mnoho spôsobov, ako pripraviť zdravšiu verziu amerických lievancov. Môžete použiť celozrnnú múku, nízkotučné mlieko, stéviu namiesto cukru alebo doplniť cesto o ovocné kúsky. Obľúbené sú tiež jogurtové lievance. Takto pripravené lievance budú menej kalorické a zdravšie voľbou pre vaše raňajky.

Dobrú chuť!

Zdroj: foodnetwork.com, curiouscuisiniere.com


Ďalšie chutné a sladké recepty

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.