Palacinky Gundel s orechovo rumovou náplňou – tradičný maďarský dezert

Recepty na palacinky sú rozšírené a obľúbené po celom svete. A aj keď svoj overený recept už určite máte, čo tak vyskúšať tentokrát niečo nové? Pripravte si tradičný maďarský dezert – palacinky Gundel s orechovou náplňou.

Čo sú Gundel palacinky?

Palacinky našli svoje čestné miesto aj vo svetových kuchyniach. Najväčším úspechom sa tešia francúzke palacinky Crépses, nezaostávajú však ani maďarské palacinky Gundel. Zaujímavosťou je, že cesto na palacinky vymysleli ako prví Maďari (išlo práve o spomínané Gundel palacinky), avšak nedali si ho patentovať a tak prvenstvo patrí Francúzom. Čím sú tieto palacinky tak jedinečné?

Gundelove palacinky (Gundel palacsinta) sú tradičným maďarským dezertom. Pomenované sú po šéfkuchárovi Károlyovi Gundelovi a pôvodný recept je tajný. Vo svojej podstate však ide o palacinku naplnenú zmesou orechov, hroznienok, kandizovanej pomarančovej kôry a rumu. Palacinka musí byť naozaj tenká, aby vynikla chuť orechovej náplne.

Recept na orechové palacinky

Orechové palacinky Gundel sa v Maďarsku považujú za slávnostné jedlo a bývajú podávané aj na svadbách. Pochutnajte si na nich aj vy u vás doma!

Suroviny

Na cesto na palacinky

  • 2 vajcia,
  • 240 g hladkej múky,
  • 200 ml mlieka,
  • 200 ml perlivej vody,
  • 2 lyžičky kryštálového cukru,
  • štipka soli,
  • olej na smaženie.

Na orechovú náplň

  • 180 g jemne sekaných vlašských orechov,
  • 3 lyžice hrozienok,
  • 2 lyžice kandizovanej pomarančovej kôry (hrozienka a kandizovanú kôru si naložíme do polovice dávky rumu najlepšie na noc vopred),
  • 120 g cukru kryštál,
  • 100 ml rumu,
  • 100 ml smotany na šľahanie,
  • ½ lyžičky škorice.

Postup prípravy

  1. Ingrediencie na cesto vymiešame pekne do hladka a necháme 20 minút stáť.
  2. Na horúcu panvicu dáme trošku oleja a menšou naberačkou nalejeme doprostred panvice cesto, ktoré rovnomerne rozlejeme. Palacinky by mali byť skutočne tenké.
  3. Opečieme jednu stranu, otočíme a dopečieme druhú. To všetko na prudkom ohni.
  4. Medzitým si pripravíme náplň tak, že smotanu nalejeme do menšieho hrnca, privedieme k varu. Potom pridáme orechy, škoricu, cukor a odkvapkané hrozienka aj kandizovaný pomaranč. Varíme na miernom ohni do zhustnutia. Zmes necháme vychladnúť a nakoniec do nej vmiešame zvyšok rumu.
  5. Touto náplňou potrieme palacinky a zložíme ich do tvaru šatôčky, polejeme horkou čokoládou, prípadne ešte posypeme zvyškom mletých orieškov.

Zdroj: zserbo.com, itshungarian.com


Ďalšie recepty na palacinky

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.