Poke bowl – recept na misku plnú zdravia 3x inak

Poke bowl, čiže poke miska, je moderné a veľmi obľúbené jedlo. Svoje korene má na Havaji, kde si ju obľúbili surferi, a tak sa postupne rozšírila po celom svete. Vyskúšajte recept na poke bowl, jednoduché a zdravé jedlo.

Čo je poke bowl

Poke bowl (v havajčine znamená “poke” kocka alebo kúsoček) sa skladá z ľahkých ingrediencií, ktoré nie sú tepelne ani priemyselne spracované, preto je toto jedlo pre naše trávenie ľahko spracovateľné a má nízky glykemický index. Je teda vhodné aj pokiaľ sa snažíte chudnúť či skrátka chcete žiť zdravšie.

Domáce poke jedlo sa skladajú z troch hlavných zložiek, a to základu, zeleniny, bielkoviny.

  1. Základ – základom býva najčastejšie ryža. Môžete použiť basmati, jazmínovú alebo sushi ryžu. Ďalším variantom pre základ je quinoa (biela alebo čierna) alebo ázijské rezance. Všetky tieto základy sú navyše bezlepkové.
  2. Zelenina – na základ sa potom pekne vyskladá surová zelenina, farebná a chrumkavá, klíčky a ďalšie.
  3. Proteínová zložka – tú tvorí marinované mäso, ryby, morské plody, napríklad krevety, či vegánske náhrady mäsa ako tofu, seitan, tempeh či strukoviny.

Poke bowl, rovnako ako napr. obľúbené buddha poke bowl alebo polievky ramen, ponúka nespočetné množstvo rôznych kombinácií a variantov. Záleží len na vašej chuti a fantázii. Nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi receptami na poke bowl.

Recept na kalifornské poke bowl s lososom

Budeme potrebovať: lososa, sójovú omáčku, ryžový ocot, šalotku, zázvor, sezamové semienka, basmati ryžu, zeleninu (avokádo, uhorku, mrkvu, hrachové klíčky, chilli papričky) a šalát z rias wakame, koriander

Postup prípravy:

  1. Ako prvú si pripravíme mäsovú zložku, teda lososa. Mäso z čerstvého lososa nakrájame na kocky a marinujeme – na drobno nakrájaná šalotka, sójová omáčka, pár kvapiek ryžového octu, štipka nastrúhaného zázvoru, sezamové semienka.
  2. Lososa v marináde premiešame a odložíme bokom na 10 minút.
  3. Do misky na poke bowl si nachystáme najprv základ – varenú basmati ryžu.
  4. Na ňu naukladáme zeleninu nakrájanú na prúžky – avokádo, uhorku, mrkvu, chilli papričky podľa chuti, šalát z rias wakame, hrachové klíčky.
  5. Doprostred misky dáme marinovaného lososa aj so všetkou marinádou.

Tip: Poke bowl s lososom môžeme dozdobiť napríklad koriandrom a sezamovými semienkami.

kalifornské poke bowl s lososom
Zdroj foto: Tarik Kaan Muslu / Shutterstock.com

Recept na havajské poke bowl

Budeme potrebovať: tuniaka, sójovú omáčku, ryžový ocot, sezamový olej, med, šalotku, limetku, sezamové semienka, ryžu podľa výberu, zeleninu a ovocie (avokádo, mrkva, mango, hrachové klíčky, chilli papričky), kokosové hobliny na dozdobenie.

Postup prípravy:

  1. Opäť si najskôr namarinujeme mäso, v tomto prípade tuniaka. Toho nakrájame na kocky, zalejeme sójovou omáčkou, pokvapkáme ryžovým octom, sezamovým olejom, pridáme trochu medu, šalotku na jemno, nastrúhanú limetkovú kôru a sezamové semienka. Zamiešame a odložíme na 10 minút.
  2. Na základ havajskej poke misky použijeme opäť ryžu a pridáme zeleninu a ovocie na prúžky – reďkovky, avokádo, mrkvu, mango, hrachové klíčky a chilli papričky.
  3. Doprostred dáme tuniaka s marinádou a podávame.

Tip: Môžeme ozdobiť sezamovými semienkami a opečenými kokosovými hoblinkami.

Recept na pikantné poke bowl v ázijskom štýle

Na prípravu tejto misky budeme potrebovať niektoré typické ázijské suroviny – kimchi a srirachu.

Kimchi je pikantná chrumkavá fermentovaná zelenina, pôvodne používaná v kórejskej kuchyni. Sriracha je pálivá chilli omáčka, ktorá je typická pre vietnamskú a thajskú kuchyňu. Ďalšími ingredienciami, s ktorými ste sa možno ešte nestretli sú lahodné soba rezance (bežne k dostaniu), použiť môžete ale samozrejme akékoľvek ázijské rezance. Ako posledný je potrebné spomenúť edamame nezrelé sójové bôby, majú zelenú farbu a tvar malých fazuliek. Majú vynikajúcu sladkastú chuť a nutrične sú veľmi bohaté (bielkoviny a esenciálne aminokyseliny).

Budeme potrebovať: kimchi, sriracha omáčku, soba rezance, tofu, sójovú omáčku, ryžový ocot, šalotku, majonézu, sezamový olej, citrón, sezamové semienka, zeleninu (červená kapusta, paradajky, kukurica, avokádo, adamame, avokádo), jarná cibuľka a koriander na dozdobenie.

Postup prípravy:

  1. Namiesto masovej zložky tentoraz použijeme tofu. To nakrájame na kocky a opečieme na sucho na panvici.
  2. Nasleduje marinovanie – opečené tofu zalejeme sójovou omáčkou, pokvapkáme ryžovým octom, pridáme šalotku na jemno, lyžicu majonézy (či veganézy), srirachu podľa chuti, sezamový olej, citrónovú šťavu a sezamové semienka. Premiešame a odložíme na 10 minút.
  3. Ako základ tentoraz použijeme soba rezance.
  4. Zeleninovú zložku vytvoríme z červenej kapusty, paradajok, kukurice, edamame, avokáda a kimchi.
  5. Doprostred dáme tofu s marinádou, posypeme semienkami, jarnou cibuľkou, koriandrom a je hotovo.

Prajeme dobrú chuť!


Vyskúšajte aj ďalšie recepty z medzinárodnej kuchyne

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.