Porchetta – talianska mäsová roláda, ktorej neodoláte

Kto by nemiloval spojenie výborného mäsa a voňavých byliniek. Porchetta je bravčová roláda, ktorá pochádza z Talianska. Pripraviť si ju môžete aj doma a nebudete ľutovať.

Čo je porchetta?

Porchetta je talianska bravčová roláda, patrí k najobľúbenejším mäsovým jedlám v Taliansku vôbec. Pre tento pokrm sú typické dve veci – šťavnaté bravčové mäso a do chrumkava vypečená kôrka. V Taliansku Porchettu pripravujú z celého prasaťa, poprípade je možné použiť mäso z pečeného prasiatka.

Doma ju ale samozrejme z celého prasiatka pripravovať nemusíte. V Taliansku sa konzumuje za tepla aj za studena a najčastejšie sa vkladá do žemlí. Vznikne tak v podstate porchetta burger, ktorý si v miestnych uliciach môžete bežne kúpiť a túto dobrotu ochutnať. Pripraviť si túto roládu ale môžete aj doma.

Aké mäso je najvhodnejšie na roládu porchetta?

Taliani veria, že najlepším mäsom na prípravu tejto rolády je mäso z prasnice, ktorá váži okolo osemdesiatich kíl a ešte nemala prasiatka. Také mäso má totiž veľmi jemnú kožičku a nie je ani príliš cítiť. Celé upečené prasa sa potom vykostí a zaroluje, využiť je možné aj pečené prasiatko. V domácich podmienkach sa ale najčastejšie porchetta pripravuje z bôčika. Porchetta z bôčika je vynikajúca a bezpochyby si toto jedlo zamilujete. Bôčik však musí byť kvalitný a s vyššou vrstvou mäsa. Inak je možné na prípravu použiť aj bravčovú pečeň, panenku alebo bravčové plece.

Tradičná talianska bravčová porchetta.
Zdroj foto: Lyudmila Zavyalova / Shutterstock.com

Recept na porchette

Príprava porchetty je časovo náročnejšia, ale s receptom si poradia aj začínajúci kuchári. A tento recept naozaj stojí za to.

Suroviny

  • 2 kg bravčového kvalitného bôčika alebo bravčového pliecka,
  • 1 väčšia cibuľa,
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 2 lyžice feniklu,
  • 2 vetvičky čerstvého rozmarínu,
  • 1–2 bobkové listy, ktoré nadrvíme,
  • 1 malá lyžička mletého klinčeka,
  • 1 lyžička soli,
  • korenie (najlepšie nadrvené guličky celého korenia).

Postup prípravy

  1. Mäso si rozrežeme na plát, položíme ho na pracovnú dosku a prikryjeme potravinárskou fóliou. Jemne mäso naklepeme tak, aby bolo asi 3 centimetre vysoké.
  2. Cibuľu aj cesnak si olúpeme a pokrájame nadrobno.
  3. Na panvici rozohrejeme asi 1,5 lyžice olivového oleja a pár minút na ňom smažíme cibuľu.
  4. K cibuli pridáme polovicu nakrájaného cesnaku, 1 lyžicu feniklu, rozmarín, bobkový list, pol lyžičky mletého klinčeka, soľ a korenie a všetko dohromady opražíme ešte asi minútku. Zmes si potom dáme bokom vychladnúť.
  5. Až zmes vychladne, potrieme ňou rozložené a naklepané mäso, pevne ho zrolujeme a zviažeme povrázkom.
  6. Roládu preložíme na tanier a prekryjeme zľahka potravinárskou fóliou. Potom môžeme roládu umiestniť do chladničky, kde ju necháme cez noc marinovať. Roládu môžeme nechať odpočívať až 24 hodín, čím dlhšie, tým lepšie.
  7. Pred pečením vyberieme roládu z chladničky minimálne pol hodiny dopredu.
  8. Roládu pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 4 hodiny. Roládu podlejeme vodou.
  9. Asi hodinu pred koncom pečenia, roládu prikryjeme alobalom.

Ako vylepšiť roládu?

Talianska špecialita sa v Taliansku pripravuje s najrôznejším korením a bylinkami, tie sa líšia podľa kraja. Feniklovými semienkami sa ale porchetta dochucuje vždy. Namiesto rozmarínu možno ale požiť napríklad muškátový oriešok, čerstvú šalviu alebo tymián.

S čím sa podáva roládu?

Porchetta sa v Taliansku najčastejšie konzumuje vložená do žemle. V našich končinách ju môžete podávať s akýmkoľvek čerstvým pečivom alebo s opečenými zemiakmi a čerstvými bylinkami.

Dobrú chuť!

Zdroj: christinascucina.com, seriouseats.com


Ďalšie zaujímavé recepty z bravčového mäsa

Mohlo by sa Vám tiež páčiť

Komentáre sú vypnuté.